İçindekiler
Kanunen kat mülkiyetli bir yapı; yapı kullanım izni bulunan, tamamlanmış ve fenni kurallar çerçevesinde yaşanabilir bir alandır. Buna rağmen günümüzde, kat mülkiyetli de olsa projesine aykırı imalatlar içeren yapılarla karşılaşmak mümkündür.
Yapı Kullanma İzin Belgesini Kim Verir?
Yapı kullanma izin belgesi ve kat mülkiyeti ile ilgili şu ayrıma dikkat etmek gerekmektedir: Yapı ruhsatı ve mimari proje ilgili belediyece onaylanır. Yine yapının inşa sürecindeki denetiminin gerçekleştirilmesi ve yapı kullanma izin belgesinin düzenlenmesi de belediyelerin sorumluluğudur. Kat mülkiyeti ise tamamen kişinin mülkiyet hakkına binaen tapu müdürlüklerinde tescil edilmektedir.
Kat İrtifaklı Tapu Krediye Uygun mu?
Ülkemizde son yılların haricinde kat mülkiyetine geçen yapı stoku oldukça düşüktür. Bunun yanı sıra kentsel dönüşüm ile birlikte konuya daha çok hâkim olan kat malikleri, yeni daireleri için özellikle kat mülkiyetine geçmeyi müteahhide bir koşul olarak öne sürmektedirler. Bu durum kat mülkiyetli yapıların çoğalmasına sebep olsa da söz konusu taşınmazlar oransal olarak yine de stokun küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Böyle bir ortamda mevcut teşekkül dikkate alınarak kat irtifaklı yapılar da krediye uygun olarak değerlendirilmektedir. Ancak mahallen yapılan incelemelerde yapının projesine aykırı olup olmaması, aykırılık söz konusuysa bunun boyutu; kredibilite durumunu etkilemektedir.
Kat İrtifaklı Daire Sorun Olur mu?
Yukarıda ifade ettiğim gibi ne yazık ki ülkemizde kat mülkiyetli veya kat irtifaklı bir yapıda da projesine aykırı imalatlara rastlamak mümkündür ve bu da ciddi sorunlar yaratabilir. Bu sebeple kat mülkiyetli de kat irtifaklı da olsa bir taşınmaz alınacaksa iyice irdelenmeli, profesyoneller tarafından konu hakkında bilgi alınmalıdır.
Tapuda Kat İrtifakı Yazıyor Ama İskân Var
Kat mülkiyetine geçebilmek için iskân belgesinin tapuya ibraz edilmesi gerekmektedir. Ancak bu işlem kat maliklerinin biri veya birkaçı tarafından gerçekleştirilmediği için sahada karşımıza, kat irtifaklı ama iskânlı yapılar çıkabilmektedir. Bu durumda kat malikleri, 19/06/2021 tarih ve 31516 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak Kat Mülkiyeti Kanunu madde 10’a eklenen ek fıkra gereğince ilgili belediyelerden görüş alabilir.
Tapuda Daire Numara Değişikliği
Tüm bunların yanı sıra sahada, bağımsız bölüm numaralarının sehven hatalı olarak dağıtıldığı durumlarla da karşılaşmaktayız. Yani tapu dairesindeki daire numarası ile proje numarasının tutmaması söz konusu olabilmektedir. Örneğin mahalline göre batı cephesinde konumlu olan 10 numaralı daireyi almak istemektesiniz. Ancak mahallen bu konumda olan dairenin numarası, projesine göre aslında 9’dur. Bu gibi durumların çözümü için de 2019’da aşağıdaki ek 5. madde düzenlenmiştir:
Hatalı blok veya bağımsız bölüm numaralarının düzeltilmesi
Ek Madde 5 – (Ek:4/7/2019-7181/5 md.)
Kat mülkiyetine tabi yapıların projesindeki hatalı blok numaralarının düzeltilebilmesi için; blok bazında kat malikleri kurulunun salt çoğunluğuyla alınmış karar ile lisanslı harita ve kadastro bürosu veya kadastro müdürlüğü tarafından hazırlanan teknik rapor gereğince düzenlenen ve ilgili idarece onaylanan yeni vaziyet planı ilgilisi tarafından tapu müdürlüğüne sunulur.
Kat mülkiyetine tabi yapıların projesindeki hatalı bağımsız bölüm numaralarının düzeltilebilmesi için lisanslı harita ve kadastro bürosu veya kadastro müdürlüğü tarafından hazırlanan ve ilgili idarece onaylanan teknik rapor ilgilisi tarafından tapu müdürlüğüne sunulur. Bu fıkra kapsamında yapılan düzeltmelerde ayni ve şahsi hak lehtarlarının muvafakati aranır.
Yazı dizisinin “Kat Mülkiyetinde Arsa Payı ve Ortak Alan” başlıklı birinci bölümünü inceleyin.
Yazı dizisinin “Türkiye’deki Mevzuatta Kat Mülkiyeti Kavramı” başlıklı ikinci bölümünü inceleyin.