Haluk Eyidoğan (Prof. Dr.)

Haluk Eyidoğan (Prof. Dr.)

Jeofizik Yüksek Mühendisi, İBB Deprem Bilim Kurulu Üyesi, Yazar

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik bölümünde akademik hayatına başladı. İTÜ’de Sismoloji (Deprembilim) dalında 1983 yılında doktor, 1987 yılında doçent ve 1993 yılında profesör ünvanı aldı.

Eyidoğan, çeşitli tarihlerde; İTÜ Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Anabilim Dalı ve Bölüm Başkanlığı, İTÜ Senatosu Üyeliği ve Maden Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2004 - 2007 yıllarında Başbakanlık Ulusal Deprem Konseyi Başkanlığı, 2003 - 2009 yıllarında Türkiye Deprem Vakfı Genel Sekreterliği görevlerini yürüttü. 24. yasama döneminde ise İstanbul milletvekilliği yaptı.

Deprem konularında; TÜBİTAK, Türkiye Elektrik Kurumu ve özel sektör tarafından desteklenen projelerde proje yürütücülüğü, Başbakanlık Proje Uygulama Birimi, Marmara Depremi Yeniden Yapılandırma Projesi, İBB Metropolitan Planlama Bürosu Çevre Düzeni Planı Projesi, İstanbul Sismik Mikro - Bölgeleme Etütleri ve AFAD çalışmalarında danışmanlık yaptı.

Yurt dışında çeşitli üniversitelerde depremlerle ilgili proje ve araştırma çalışmalarına katıldı. Haluk Eyidoğan; deprem kaynak özellikleri, depremlerin zaman ve mekânda değişimi, deprem - diri fay ilişkileri, mikro - depremlerin ve artçı depremlerin sahada izlenmesi, sismik mikro - bölgeleme, zeminlerin deprem tepkisi, depremlerin tetiklenmesi ve ana deprem - artçı deprem - öncü deprem ilişkileri ile ilgili konularda proje ve araştırmalar yaptı.

İBB Deprem Bilim Kurulu Üyesi olan Eyidoğan'ın yerli - yabancı bilimsel yayın organlarında ve popüler bilim dergilerinde yayımlanmış çok sayıda makalesi vardır. 2000 - 2008 yılları arasında Avrupa Sismoloji Dergisi’nin editörlüğünü de üstlenen Eyidoğan; ‘Türkiye Büyük Depremleri Makro - Sismik Rehberi (1900 - 1988)’, ‘Türkiye ve Çevresi Deprem Kataloğu (1971 - 1975)’, ‘50 Soruda Deprem’ ve ‘Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı: Deprem’ başlıklı kitapların yazarıdır.