İçindekiler
2023 yılında hemen her gün ya Dubai ya da Kıbrıs satışları ile ilgili reklamları her yerde gördük. Emlak sektörünün aracılık hizmetlerinde yıllardır çalışan, bu işin içinden biri olarak analizlerimden çıkan sonuçları özetlemek istiyorum bu yazımda.
Uluslararası Gayrimenkul Satışında Hız İçin Kolay Ulaşılabilirliğin Önemi
Her şeyde olduğu gibi sahip olmak istediğiniz ne ise, öncelikle o şeyin kolay ulaşılabilir olması çok önemli. Burada bazı başlıkları mercek altına alalım;
Ülkeye Ulaşım
Hava yolları taşımacılığı çok büyüdü ve gelişti. Haftanın her günü birçok farklı saatte ve kolay ödenebilir tutarlarla 1 – 2 saat mesafedeki ülkelere gidebiliyor olmak çok kıymetli. Üstelik yalnızca pasaportunuzun olması yeterli. Vize derdiniz de yok.
Kıbrıs için konuşmak gerekirse, T.C. vatandaşı olarak yurt dışı bölümünden elinizi kolunuzu sallayarak ülkeden çıkış yapıyorsunuz. Ne pasaport derdi ne de vize problemi yaşamanıza gerek yok. Uluslararası seyahatte ayrıcalıklı olma ruh hâli iyi geliyor insana.
Hizmete Ulaşım
Uluslararası mesafeler süre olarak kısalınca son 10 yıldır hizmet, danışmanlar tarafından alıcının ayağına kadar gelmeye başladı. Çünkü Kıbrıs ve Dubai’den mülk pazarlayanlar yarı zamanlı İstanbul’da yaşadıkları gibi yarı zamanlı da bu ülkelerde yaşar oldular. Alıcı tarafında ise müşterinin ayağına gelen hizmet ile güven köprüsü kolay kurulduğu gibi alım motivasyonunu arttırdı. Çünkü alacağı mülkte satış sonrası hizmette garantilenmiş olacaktı.
Eğitim ve Öğretime Ulaşım
Özel üniversite sayısının dünyada hızla artıyor olması bu kurumların kendi aralarındaki rekabeti de hızlandırdı. Bu rekabet öğrenci ailelerine pozitif yansıdı. Ücretlerin daha geniş bir yüzde tarafından ödenebilir düzeye gelmesi ile yurt dışında okuyan öğrenci sayısı gittikçe arttı. Deyim yerindeyse nerdeyse herkesin bir ayağının yurt dışında olmasına sebep olduğu için, bu durum barınma ihtiyacı ile yatırım yapma fikrinde sınırları aradan kaldırdı. Zihinsel ve fiziksel yakınlık, yurt dışı talebini doğal olarak olumlu hâle dönüştürdü.
Covid Sonrası Serbest Çalışma Şekli, Yurt Dışı Emlak Talebine Nasıl Yansıdı?
Covid sonrası çalışma şekillerinde değişim ve dönüşüm yaşandı. Bazı sektörler çalışma şekillerine kalıcı olarak homeofis ve hibrit sistemi yerleştirdiler. Bunun sonucunda ofis çalışanlarına bilgisayarları ile her yerde çalışma özgürlüğü doğdu. Bu haklarını kullanmak isteyen çalışanlar, şehirleri arası ve hatta ülkeler arası göçü başlattılar. Bu göç de doğal olarak yurt dışı gayrimenkul talebine olumlu yansıdı.
Uluslararası Gayrimenkul Satışında Enflasyon Etkeni
Enflasyondan etkilenen Türkiye emlak fiyatları, yurt dışında Paris, Londra, Berlin gibi önemli şehirlerle yarışır hâle geldi. Özellikle ikinci, üçüncü evini alma düşüncesinde olan vatandaşlar “Neden İngiltere, Kıbrıs, Dubai vb. olmasın?” demeye çoktan başladı.
Yurt Dışı Gayrimenkul Alımını Teşvik Eden Kriter: Döviz Bazlı Yatırım
Yukarıda saydığım nedenler, yaşamın içinde kendiliğinden olan değişimler sonucunda gayrimenkulde yurt dışı talebini arttıran sebeplerdi. Talep sonucunda yapılan yatırımların ticari olarak matematiğine baktığımızda ise TL bazlı birikimleri enflasyon karşısında korumak çok zor hâle geldi. Döviz bazlı alınan mülkte, en basit anlamda TL birikiminin korunmaya alınması, alım motivasyonunu teşvikte en önemli kriter durumunda.
Yatırım yapılan ülkenin vatandaşa sunduğu fırsatlar değişkenlik göstermekle birlikte ortak özellik, döviz bazlı yapılan gayrimenkul yatırımının döviz bazlı kira getirisidir. Amortisman süreleri de Türkiye ile kıyasladığımızda çok daha kısadır. Yatırım sonucunda elde edilen oturum izni, vatandaşlık ya da ülkelere giriş çıkış kolaylıkları da paranın yurt dışına park etmesi noktasında hızını gittikçe arttırmaktadır.
Gayrimenkul danışmanı olarak tavsiyem, yurt dışı gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünürseniz alımdan önce yetkinliği yüksek, tecrübeli firmalardan danışmanlık almanızdır. Hukuki ve vergisel boyutları da mutlaka öğrenin. Satış sonrası hizmetleri verebilecek, siz yokken mülkünüze sahip çıkacak köklü firmalarla çalışmayı önemseyin.