Duygu Erten (Doç. Dr.)

Duygu Erten (Doç. Dr.)

Akademisyen, Sürdürülebilirlik/İklim Değişikliği Aksiyon Lideri

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesinde, yüksek lisans eğitimi ve doktorasını ise Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Rutgers Üniversitesinde inşaat ve çevre mühendisliği alanında tamamlayan Doç. Dr. Duygu Erten, Harvard Üniversitesi’nin “Sürdürülebilirlikte Liderlik” alanındaki yönetici programından mezun olmuştur. ABD’de yetkin inşaat mühendisi (P.E.) olan Erten, mühendislik mesleğine Los Angeles AECOM’da başlamış, San Francisco BOVIS Lend Lease’de proje mühendisi ve yöneticisi olarak devam etmiştir.

2007’de “Clinton Vakfı” İstanbul Şehir Direktörü olarak Türkiye’ye dönmüş ve C40 partneri olarak “Clinton İklim Girişimi” projesinin direktörlüğünü yapmıştır. Akademik çalışma alanları yapı sektöründe sürdürülebilirlik olan Erten; İklim Araştırmaları Merkezi direktör yardımcılığı, inşaat fakültelerinde öğretim üyeliği ve İMÜ İklim Değişikliği, Enerji ve Sağlık Programı anabilim dalı başkanlığı yapmıştır. Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinde yarı zamanlı olarak dersler vermiştir. Yeşil binalar alanında 50’nin üzerinde makale, bildiri ve kitap bölümleri yazarı olan Erten; LEED AP, LEED Faculty, WELL Faculty, True Waste Advisor, EPEA akredite C2C Değerleme Uzmanı ve BREEAM Fellow unvanlarına sahiptir. Erten; BREEAM Akademi ve Alman yeşil bina sisteminde akredite bir DGNB Akademi üyesidir.

Sivil toplum kuruluşlarında aktif bir gönüllü olan Erten, LEED International Komitesi (2009-2019), ULI Avrupa Sürdürülebilirlik Komitesi (2016-2021), Avrupa Birliği Taksonomi Komitesi (2019-2020) üyelikleri yapmıştır. Hâlen Uluslararası Tesis Yönetimi Derneği (IFMA) bilimsel araştırma komisyonu (2021-2023) ve Fütüristler Derneği Fütürist Akademi (2021-2022) üyesidir.

2012’de Dünya Yeşil Binalar Konseyi Başkanlık ödülünü, 2017’de ise Sürdürülebilirlikte Global Kadın Liderler Ödülü’nü (WSLA) alan 10 kadından biri olmuştur. Dr. Erten, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneğinin (ÇEDBİK) kuruluşunda liderlik etmiş, söz konusu dernekte başkan ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 2014-2016 yılları arasında ABD Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) Yönetim Kuruluna seçilen ilk Türk olmuştur.