İçindekiler
Ülkemizde ıslak hacimler için gerçekleştirilen su yalıtımı uygulamaları, gelişen yapı kimyasalları teknolojisi ile yıllar içerisinde çok fazla yol katetmiştir.
Geçmişe dönmek gerekirse yıllar öncesinde banyo gibi ıslak zemin alanları düşük döşeme olarak tasarlanır, burada bir su gideri oluşturulur, dolgu ile topping bir şap atılır, bunun üzerine de seramik veya dökme mozaik beton uygulamaları yapılarak işlem tamamlanırdı. Günümüzde ise bazı özel ürünler ve yapım yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde çok daha basit çözümlerle bu yalıtımı ve dizaynı sağlamak mümkün hâle geldi.
Banyo Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Banyolardaki su yalıtımının detaylarını aktarmadan önce seramiğin sadece bir kaplama malzemesi olduğunu ifade etmek yerinde olacaktır. Zira seramiğin yalıtım malzemesi olduğu sanrısı, yapıya ve içinde yaşayanlara zarar verecek boyutta bir yanılgıdır.
Her zaman ifade ettiğim gibi uzun vadede koruma sağlayan yalıtım faaliyetleri, doğrudan yapınızın statik ve betonarme sistemlerini güçlendiremez. Bu sebeple başarılı bir yalıtım için öncelikle binaların statiği sağlam olmalı, mekanik ile elektrik tesisatları doğru yapılmalı, iç dizayn çözümleri de yalıtım öncesinde akılcı şekilde oluşturulmalıdır.
Banyo Su Yalıtımında Dikkat Edilmesi Gereken 4 Nokta
Banyo ve ıslak zeminlerde uygulanacak su yalıtımı işlemlerinde dikkat edilmesi gereken 4 ana nokta vardır:
- Su giderleri
- Tesisat girişleri ve çıkışları
- Duvar ve zemin birleşim detayları
- Kapı eşikleri
Islak hacimlerde tercih edilen yalıtım ürünü ile uyumlu süzgeç seçimi de çok önemlidir ve tabii ki bunun montajını da işinin ehli kişiler yapmalıdır. Bahsi geçen işlemler, iyi bir yalıtımın olmazsa olmaz altyapı hazırlıklarıyken başarılı uygulamalar için aşağıdaki başlıklara dikkat etmek faydalı olacaktır:
- Gider, karot kesimi ile açılmalıdır.
- Süzgeç ile gider kısımları doğru şekilde birleştirilerek ve kontrolü sağlanarak yerine yerleştirilmelidir.
- Kâğıt, tahta parçası gibi parçalar kullanılarak sabitleme yapılmamalıdır.
- Epoksi yapıştırıcılar, mekanik sabitleme aparatları veya grout dökümleri yapılarak yalıtım gelecek seviyenin 2-3 mm altında süzgeçler sabitlenmelidir.
- Süzgeçler, yalıtım uyumlu özel polietilen yalıtım kumaşı ile fabrikasyon birleşimli olmalıdır.
- Gider sistemi döşeme içinden geçtiği sürece tek parça olmalı, döşeme içinde ek bulunmamalıdır.
- Tesisat girişleri ile çıkışları, sabit ve çevresi boşluksuz şekilde tamamlanmalıdır.
- Doğru malzemelerin seçilebilmesi adına yalıtım firmaları, kullanılan farklı ürünler hakkında bilgilendirilmelidir.
- Zemin ile duvar birleşimleri 90 derece ve boşluksuz olarak yapılmalı, duvarlarda kullanılan yapı malzemelerinin de zemindeki şap ile temas etmesi sağlanmalıdır.
- Zemine atılacak şap mutlaka yüksek çimento dozajlı ve katkılı olmalıdır. Yüzey ise çelik mastarlar ile perdahlanarak düzgün hâle getirilmelidir. Döşeme betonunda yalıtım yapılacaksa bu bölgede mutlaka çelik perdah ile düzgün bir bitiş sağlanmalıdır.
- Kapı eşikleri son kotta hemzemin olsa dahi bu kısımlarda; şap, yapıştırıcı ve seramik kalınlığı baz alınarak suyun içeride kalmasını sağlayacak ve mimari görüntüyü bozmayacak şekilde bir eşik ya da seperatör kullanılmalıdır.
Banyo Su Yalıtım Malzemeleri
Su yalıtım malzemeleri tercihi konusunda piyasamız, ağırlıklı olarak polimer modifiyeli ve akrilik bileşenli çimento bazlı sürme ürünler tercih etmektedir. Bu sistemler de kendi içinde yarı esnek ve tam esnek olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Banyo ve ıslak hacimlerde, malzeme olarak tam esnek ya da teknik deyişle A3 ve üstü çatlak köprüleme özellikli ürünlere başvurmak faydalı olacaktır.
Islak zemin su yalıtım malzemelerinin detaylarına baktığımızda ise şöyle bir liste çıkarabiliriz:
- Akrilik ve polimer modifiyeli çimento bazlı sürme ürünler.
- Elastomerik reçine bazlı sürme ürünler.
- Poliüretan veya polimer esaslı mastikler (silikon mastikler tavsiye edilmez).
- MS polimer sürme ürünler.
- Poliüretan veya polyurea sürme veya püskürtme ürünler.
Banyo Zemin Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Zemin döşemesi düzgün yapılan, yalıtım uyumlu süzgeç bulunan, tesisat giriş ve çıkışları doğru tamamlanan zeminlerin duvar birleşimlerinde de su geçirmeyen yalıtım pah bantları kullanılmalıdır. Minimum 10 cm genişliğinde olması gereken yalıtım pah bantları, kullanılacak yalıtım sistemine uygun şekilde tüm köşelerde 90 derecelik açı ile 5 cm duvara, 5 cm zemine yapışacak şekilde uygulanmalıdır.
Son olarak yalıtım bittikten sonra gerekli kontroller yapılarak süzgeçler ile tesisat çevrelerinin gözden geçirilmesi ve mastik kullanılarak birleşim noktalarının sabitlenmesi gerekmektedir.
Banyo Fayans Altı Su Yalıtımı
Zemin yalıtımı bittikten sonra kullanılacak seramik tipine göre seçilen yapıştırıcı kimyasal, tüm yüzeye taraklama yöntemi ile çekilmeli; ardından seramikler döşenmelidir. Ancak seramiklerin altında mutlaka yalıtım sistemi tercih edilmelidir. Bazı özel durumlarda yalıtım örtüleri, alttan ısıtmalı sistemler tercih edildiğinde ise mutlaka o sistemlerin yapım yöntemlerini tamamen yerine getirecek uzman uygulama sertifikalı firmalara başvurulmalıdır. Zira tüm sistemler mimari ve mühendislik çözümleridir ve işinin ehli kişiler tarafından uygulanmadığında ciddi zararlara sebep olabilir.
Duşakabin Su İzolasyonu
Sık şekilde su ile karşılaşan duşakabinler de boydan boya yalıtım yapılması gereken en önemli alanlardandır. Bu alanlarda da yukarıda tarif ettiğim tüm detaylar geçerlidir ancak ek olarak duşakabin montajında duvara açılan delikler poliüretan mastik sıkılarak vidalanmalı, birleşim noktalarına poliüretan veya MS polimer mastik sıkılmalı ve böylelikle sızdırmazlık sağlanmalıdır. Özellikle sıcak olan ve sık sık ısı değişimi yaşanan, içerisinde de sabun, şampuan ve temizlik ürünleri gibi kimyasallar kullanılan bu alanlarda silikon bazlı mastiklere asla başvurulmamalıdır.
Islak Yüzeye Su Yalıtımı Yapılır mı?
Islak olan bölgelerde yalıtım uygulaması yapılabilir ancak bu işlem, yalıtımın sağlığı açısından çok da iyi değildir.
Öte yandan kaba ve ince sıvalı duvarlar / zeminler, sürme yalıtım sistemleri uygulanmadan önce mutlaka nemlendirilir. Çünkü karışımlı çimento ürünlerin, kendi su oranlarını kaybetmeden yüzeye yapışması gerekmektedir. Yüzey nemli olmadığı takdirde ürün hızlı şekilde su kaybedecek ve kimyasal olarak çözünerek çatlayacaktır. Bu durumda yalıtım, amacına hizmet edemeyecektir.
Fayanslardan Su Sızıntısı Nasıl Önlenir?
Yazımın en başında da belirttiğim üzere fayans bir yalıtım ürünü değildir. Nitekim bu ürünlerin belirli bir oranda su çekebildiği ve sıcaklıklarda da genleşme gösterdiği kanıtlanmıştır. Ancak söz konusu ürünler zemine döşenirken bazı noktalara dikkat etmek çok kıymetlidir. Bu açıdan bakarsak kullandığınız fayans yapıştırıcı mutlaka EN 12004 – C2TES1 sınıfında olmalı ve mümkünse beyaz çimento içermelidir. Derzlerinizde geçirimsizliğin yanı sıra hijyen ve sağlamlık da isterseniz mutlaka epoksi derz dolgusu kullanmanızı tavsiye ederim. Bu ürünün uygulaması başlangıçta zor gibi görünse de size çok uzun yıllar yardımcı olacaktır. Ancak çimento bazlı bir derz dolgu kullanmak isterseniz, minimum TS EN 13888 – CG2 WA sınıfından bir ürün tercih etmelisiniz.
Derz genişlikleri ve derinlikleri, seçtiğiniz seramiğin boyutlarına göre değişkenlik göstereceğinden bu uygulamalarda kullanılacak derz ürünleri önem arz etmektedir. Kısaca 4 mm derz gereken yerde maksimum 3 mm açıklık değeri veren bir derz dolgusu kullanılmamalıdır.
Su Yalıtımında 4K Kuralını Unutmayın
Son olarak su yalıtım sistemlerinde unutulmaması gereken 4K kuralını paylaşarak yazımı tamamlamak isterim.
- Kaliteli ürün
- Kalifiye ekip
- Kontrol
- Koruma