İçindekiler
Cushman ve Wakefield çalışması olan ve dünyanın en güçlü alışveriş caddelerine odaklanan 2022 Küresel Ana Caddeler Raporu’nun sonuçları paylaşıldı. Çalışmada 92 şehirdeki en popüler perakende bölgeleri, karşılaştırmalı olarak incelenip kira değerlerine göre sıralaması yapılıyor.
Raporda küresel salgının başlamasından neredeyse üç yıl sonra, perakende sektörünün hayal edemeyeceği kadar zorlu bir süreç geçirdiği ve diğer sektörlere kıyasla gayrimenkul sektörünün daha az etkilenerek hızlı bir toparlanma yaşadığı ifade ediliyor.
Önemli Konumlardaki Kiralar, Salgın Öncesi Seviyeyi Aştı
Raporun içeriğinde bölge ve pazara göre oluşan farklılıklara rağmen ana konumların geçtiğimiz süreçte muazzam bir direnç gösterdiği belirtilerek şu açıklamaya yer veriliyor:
Bazı pazarlar daha yavaş toparlanırken, raporda yer alan konumların çoğunda kiralar pandeminin en düşük seviyelerine oranla toparlanmış ve özellikle lüks perakendecilerin tercih ettiği birkaç önemli konumda kiralar salgın öncesi seviyelerini de aşmıştır.
Kira Artış Trendleri Ne Durumda?
Çalışmaya göre dünya genelindeki başlıca perakende konumlarındaki kiralar, pandemi öncesine göre %13 oranında azalarak ortalama en düşük seviyesine indi. Ancak daha sonra toparlanarak pandemi öncesi seviyelerin sadece %6 gerisinde kaldı.
Raporun devamında dünya genelindeki kira artış trendlerine dair şu bilgiler veriliyor:
Kıta Amerikası, büyük ölçüde ABD sayesinde, KOVİD-19 öncesi seviyelere göre ortalama %15 artış yakalayan kiralarla krize en dayanıklı bölge oldu.
Pandemi döneminde en çok etkilenen Asya Pasifik’te kiralar, özellikle bölgedeki başlıca uluslararası turizm rotalarını etkileyen sınır kapanmaları nedeniyle ortalama %17 oranında düştü.
Geçtiğimiz yıl boyunca küresel kiralama büyümesi ortalama %2 ancak bölgelere göre büyük farklılıklar mevcut. Örneğin, Houston’ın River Oaks bölgesi, +%90 ile spektrumun bir ucunda yer alırken, Çin’deki Shenzhen’in Luohu bölgesi- %30 ile spektrumun diğer ucunda yer alıyor.
Dünya Genelinde Sıralama Nasıl?
Çalışmada cadde kiralarına dair küresel sıralama şöyle aktarılıyor:
New York’un Beşinci Caddesi, dünyanın en pahalı perakende caddesi olarak birinci sırada yer aldı. Beşinci Cadde’yi Hong Kong’daki Tsim Sha Tsui ve Milano’daki Via Montenapoleone takip etmekte.
Londra’nın Bond Caddesi ise 4.’lüğe düşerek ilk 3’ten çıktı ve Paris’teki Şanzelize Caddesi ile birlikte ilk 5’te yerini aldı.
Oslo’da yer alan Nedra Slottsgate sıralamadaki en büyük yükselişi yakalayarak 27.’likten 23.’lüğe yükselirken, Varşova’da yer alan Nowy Swiat en büyük düşüşü yaşayarak 32.’likten 36.’lığa geriledi.
Kayıpların Yarısı Telafi Edildi
Raporda yer alan bilgilere göre pandeminin en düşük seviyesinin test edilmesinden bu yana küresel perakende piyasaları, kayıplarının neredeyse %50’sini telafi etti ve kiralar şu anda KOVİD-19 öncesi seviyelerinin sadece ortalama %6 altında.
2021 ve 2022’nin başlarındaki iyileşmenin çoğu, ters ekonomik rüzgarların piyasaları olumsuz etkilemeye başladığı son altı aydan önce gerçekleşti. İyileşme hızı da bölgelere göre değişiklik gösterdi.
Çalışmada bu bağlamda şu açıklamalara yer veriliyor:
Destekleyici mali politikaların aynı zamanda Houston ve Austin gibi pazarlarda iç göçle beraber güçlü nüfus artışına yol açması satın alım gücünü arttırdı. Dolayısıyla, bu bölgelerde kiraların ikiye katlanması şaşırtıcı olmadı. Bu pazarların ABD maaliyet yelpazesinin ucuz olan kısmında yer alması yüzde büyüme rakamını daha düşük bir oranda etkiledi. Genel olarak, ABD’deki lüks perakende satış mağazalarında kiralar şu anda KOVİD-19 öncesine göre %25 daha yüksek.
Asya Pasifik’te ise kiralar pandemi öncesi seviyelere göre ortalama %12 daha düşük. Hindistan, yine güçlü iç tüketim sayesinde hızlı bir şekilde toparlandı. Bengaluru ve Delhi’deki kiralar geçen yıl ortalama %15’ten fazla arttı ve Bengaluru’daki kiralar şu anda KOVİD-19 öncesi seviyelere göre daha yüksek. Buna karşılık, kısıtlamaları hafifletmek ve sınırları açmak için daha yavaş davranan Avustralya, Singapur ve Japonya’da toparlanma da yavaş oldu. Ortalama olarak, kiralar pandeminin en düşük seviyelerine göre sadece %2 oranında arttı. Çin’de kiralar, pandeminin büyük bölümünde sabit kaldı, ancak daha sonra geçen yıl içinde düşüş kaydetti.
Çalışmanın tamamını PDF olarak görüntüleyin.