Sektörün Emsal'i
Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » Hisseli Tapuda Mülkiyet: Ön Alım Hakkı ve Fiili Taksim

Hisseli Tapuda Mülkiyet: Ön Alım Hakkı ve Fiili Taksim

Paylı mülkiyette ön alım hakkı, diğer hissedarlara satın alımda öncelik tanınması anlamına gelirken fiili taksim ile bunun önüne geçmek mümkün.

Kader Aydın Kader Aydın
11 Ekim 2023
Etiketler: Konut, Mevzuat
Okuma Süresi:6 dakika
A A
Hisseli Tapuda Mülkiyet: Ön Alım Hakkı ve Fiili Taksim
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Hisseli Tapu Nedir?
  • Hisseli Tapu Alınır mı?
  • Hisseli Tapuda Kendi Hissemi Satabilir miyim?
  • Hisseli Tapuda Şufa Hakkı Nedir?
  • Hisseli Tapuda Şufa Hakkı Nasıl Önlenir?
  • Fiili Taksim Yargıtay Kararları
  • Fiili Taksim Sözleşmesi Nedir?
  • Fiili Taksim Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
  • Fiili Taksim Sözleşmesinin Tapuya Şerhi
  • Fiili Taksim Ortaklığın Giderilmesine Engel mi?
  • Fiili Taksimin Varlığı Hâlinde Ecrimisil İstenemez
  • Fiili Taksim Sözleşmesi Hazırlanırken Bunlara Dikkat

Hisseli Tapu Nedir?

Paylı mülkiyet ve el birliği mülkiyetinin uygulamadaki karşılığı, hisseli tapu olarak görünüm kazanmaktadır. Hisseli gayrimenkullerde birden fazla malik bulunmaktadır. Ülkemizde hisseli arsa, arazi ve üzerinde yapı bulunan taşınmazlar; hissesiz arsa ve yapılara göre daha az alıcı bulmaktadır. Çeşitli ilan siteleri de incelendiğinde, hisseli taşınmazların metrekare fiyatı ile hissesiz taşınmazların metrekare fiyatı arasında büyük farkların bulunduğu görülmektedir.

Hisseli Tapu Alınır mı?

Böyle bir gündem ışığında yatırımcıların akıllarına hisseli tapu alınır mı? sorusu gelmektedir. Öncelikle hisseli tapuların fiyatlarının müstakil tapulara göre uygun olmasının bazı sebepleri bulunmaktadır. Bu noktada hisseli tapuda önemli ve olağanüstü işler gibi birçok işlemde diğer hissedarlardan onay alma zorunluluğunun bulunması, en önemli sebep olarak öne çıkmaktadır. Zira bu gibi durumlarda birkaç hissedarın değil, tüm hissedarların onayı gerekmektedir. Hissedarlar ortak görüş etrafında toplanamayınca uyuşmazlıkların çıkması da kaçınılmaz olmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Apartman Yönetim Planı Nedir, Neden Önemlidir?

Depremlerin Gölgesinde İnşaat Hukukunun Yetersizliği

Hisseli Tapuda Kendi Hissemi Satabilir miyim?

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim? diyecek olursanız, bu sorunun yanıtının da söz konusu tapunun tercih edilmemesinde önemli bir etken olduğunu söyleyebilirim. Nitekim hisseli tapuda hissesini satmak isteyen malik, istediği kişiye taşınmazını satamamaktadır. Kanun gereği hisseli taşınmazda hissedarlardan biri, kendi hissesine düşen payı üçüncü bir kişiye satmadan önce diğer hissedarlara mutlaka bildirimde bulunmalıdır. Zira diğer hissedarların kanundan kaynaklı şufa (ön alım) hakları bulunmaktadır.

Hisseli Tapuda Şufa Hakkı Nedir?

Ön alım; paylı mülkiyete tabi taşınmazlarda (hisseli taşınmazlarda) bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını kısmen veya tamamen üçüncü bir kişiye satması hâlinde diğer paydaşlara bu satılan payı öncelikle satın alma yetkisi veren bir haktır.1 Bahse konu hak, paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve satışın yapılması ile kullanılabilir duruma gelir.2

Ön alım hakkı gereğince diğer hissedarların öncelikli olarak taşınmazı satın alma hakları vardır. Yani hissesini satmak isteyen hissedar, diğer hissedarlara kendisine düşen payı satmak istemese yahut taşınmazını dostuna, akrabasına satmak istese dahi Kanun, bu keyfiyete izin vermemektedir.

Peki, hisseli taşınmazlar nasıl cazip hâle gelebilir? Uygun fiyata nasıl mülk sahibi olunur? Hisseli taşınmazlarda ön alım hakkı bertaraf edilebilinir mi?

Hisseli Tapuda Şufa Hakkı Nasıl Önlenir?

Hisseli tapuda ortaklar, dava yoluna gitmeden kendi aralarında taşınmazın paylaşımına karar verebilirler. Bunun için yazılı bir sözleşme yapmaya gerek yoktur, eylemli paylaşım da yeterli olacaktır. Hissedarlar kendi aralarında hisseleri bölüştürüp bölünen kısımların hangi hissedara ait olduğu konusunda karar kılabilirler. Uygulamada taşınmazların bu tarz eylemli kullanımına fiili taksim denilmektedir.

Fiili Taksim Yargıtay Kararları

Hisseli tapuda fiili taksime ilişkin Kanun hükmü olmamakla beraber uygulamada karşılaşılan bu durum Yargıtay içtihatları ile yerleşik hâle gelmiştir. Yargıtay bu şekilde bölünen kısımların hissedarlara özgülenmesini ve uzun süre kullanımını fiili taksim kabul eder. Artık paylaşım yapıldığından ve zamanında diğer hissedarlar tarafından bu duruma itiraz edilmediğinden, ön alım hakkının kullanılamayacağı yönünde içtihat oluşmuştur.3 Ortaklığın giderilmesi fiili taksim Yargıtay kararları incelendiğinde, ortaya bu sonuç çıkmaktadır.

Yargıtay kararları gereğince taşınmazın her hissedara düşecek şekilde bölünmesine dahi gerek yoktur. Örneğin A, B, C olmak üzere 3 hissedarlı bir taşınmazda; A sadece kendi hissesine düşen kısma çit örse diğer hissedarlar B ve C bu duruma itiraz etmezse, A bu kısmı tek başına uzun süre kullandıktan sonra satmak isterse diğer hissedarlar zamanında bu duruma itiraz etmedikleri için Türk Medeni Kanun’un4 “dürüstlük kuralı” gereği ön alım haklarını kullanamayacaklardır.5 Elbette bu durumun tanık anlatımları ve bilirkişi incelemeleri ile desteklenmesi gerekmektedir.

Fiili Taksim Sözleşmesi Nedir?

Hissedarlar isterlerse kendi aralarında yazılı bir sözleşme yaparak da paylaşıma karar verebilirler ki bu yol, ispat açısından daha garanti olacaktır. Uygulamada buna fiili / rızai taksim sözleşmesi denilmektedir. Hissedarlar fiili taksim sözleşmesi ile hisseli tapunun hangi bölümünün kime ait olacağını mutabakat altına alabilirler.

Fiili Taksim Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Fiili Taksim Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Fiili taksim sözleşmesi yapılırken taşınmaza ait kroki ve tapu evrakı, sözleşmeye eklenmelidir. Taşınmaza ait hisseli tapu, hisseli tapu maliklerinin kimlik fotokopileri ve hissedarların fotoğrafları ile evrakların tamamlanmasıyla birlikte, tapu siciline yapılacak olan tescille rızai taksim sözleşmesi kurulmuş olmaktadır.

Fiili Taksim Sözleşmesinin Tapuya Şerhi

El birliği mülkiyetinde fiili taksim / rızai taksim sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi ile diğer hissedarlar, payın üçüncü kişiye satılması hâlinde ön alım haklarının olduğunu öne sürerek hisseli pay üzerinde hak iddia edemeyeceklerdir.

Fiili Taksim Ortaklığın Giderilmesine Engel mi?

Fiili taksimin varlığı izaleişüyu (ortaklığın giderilmesi) davasının açılmasına engel değildir. Bununla birlikte fiili taksim sözleşmesine; “İleride izaleişüyu davası açılması durumunda taraflar; rızai taksim sözleşmesinde belirtildiği oran ve şekilde, aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesini kabul eder.” şeklinde madde eklenmesinde fayda vardır.

Fiili Taksimin Varlığı Hâlinde Ecrimisil İstenemez

Yukarıda da izah ettiğimiz gibi hissedarlardan her biri, diğer hissedarların hakları ile bağdaşmayacak şekilde taşınmazı kullanamazlar. Hissedarlardan biri taşınmazdan elde ettiği faydaları kendine hasretmiş ve taşınmazı tek başına kullanmak için diğer hissedarlardan izin almamışsa, onlara tazminat ödemekle yükümlü olacaktır. Dolayısıyla hissedarlardan her biri, taşınmazı kullanmasını engelleyen diğer paydaşlardan, kendi payı oranında ecrimisil yani haksız işgal tazminatı talep edebilirler.6

Ancak taşınmazın kullanım biçimi tüm paydaşlar arasında varılan bir sözleşmeyle belirlenmiş ya da fiili bir kullanma biçimi oluşmuş ise fiili taksimin varlığı nedeniyle taşınmazı kullanan paydaştan ecrimisil istenemeyecektir. Bu itibarla paydaşlar arasındaki ecrimisil davalarında, tüm paydaşları bağlayan harici bir taksim sözleşmesi ya da fiili taksimin bulunup bulunmadığı hususu oldukça önemlidir.7

Fiili Taksim Sözleşmesi Hazırlanırken Bunlara Dikkat

Fiili taksim sözleşmesinin geçerliliği konusunda sorun yaşamamak ve gelecekteki olası anlaşmazlıkların önüne geçebilmek adına sözleşmenin hazırlık aşamasında bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  1. Taşınmaza ilişkin ada parsel bilgisi ve taşınmazı teşhise yarayan benzer bilgiler sözleşmede açıkça belirtilmelidir.
  2. Sözleşmede her hissedarın eşit pay alması gibi bir zorunluluk yoktur. Bununla birlikte hangi ortağın taşınmazın hangi kısmını / bölümünü (örneğin deniz manzaralı ya da yola cephesi olan bölümü) alacağı ve hissedarın payına düşen m2 bilgisi açıkça belirtilmelidir.
  3. Taşınmaza ait tapu harcı, vergi, bakım, inşaat gibi giderlerin ne oranda hissedarlar tarafından karşılanacağı açıkça belirtilmelidir (her hissedar, fiili taksim sonrası kendisine düşecek pay oranında giderlere katlanacaktır şeklinde bir paylaştırma adil olabilir).
  4. Sonradan uyuşmazlık yaşanmaması adına taşınmaza ait geçmiş borçlar var ise bunların kimler tarafından ne kadarlık kısmının ödeneceği belirtilmelidir.
  5. En önemlisi, sözleşmede belirlenecek olan cezai şarttır. Örneğin “Hissedarların sözleşme hükümlerine aykırı davranması hâlinde, taşınmazın rayiç değeri kadar diğer hissedarlara ödeme yapılacaktır.” şeklinde tarafların kendi aralarında belirleyecekleri bir yaptırım ile sözleşme hükümlerine uymaları sağlanabilecektir.

Kaynakça

1-2: Berberoğlu, F., Taşınmaz (Gayrimenkul) Davaları El Kitabı.
3: Yargıtay HGK,12.02.2019, E.2017/14-1763, K.2019/129.
4: 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu.
5: Tunaboylu, M. Ön Alım (Şufa) Davaları.
6: Oğuzman, M. Kemal / Seliçi, Özer / Oktay – Özdemir, Saibe, Eşya Hukuku.
7: Yargıtay HGK, T.05.06.2002, E.2002/439, K.2002/478.

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

Gayrimenkul Pazarlama Nedir?

Sonraki

İnşaat Malzemeleri Yıllık İhracatı 30 Milyar Dolara Yaklaştı

Sonraki
ithalat ihracat

İnşaat Malzemeleri Yıllık İhracatı 30 Milyar Dolara Yaklaştı

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

Kentsel Dönüşümde Yapım Yardımı ve Hibe Şartları
Mevzuat

Kentsel Dönüşümde Yapım Yardımı ve Hibe Şartları

Ali Yüksel (Dr.)
19 Aralık 2024

Kentsel dönüşüm uygulama alanlarında devletin belli kriterlere göre inşaatın yapımı için yardım etmesi mümkündür. Söz konusu yardım, 6306 sayılı Kanun’un...

Devamını Oku
Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

25 Ocak 2023
Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

24 Temmuz 2023
Köy Yerleşik Alanı Dışında Yapılaşma

Köy Yerleşik Alanı Dışında Yapılaşma

18 Ekim 2023
İmarda Terimler ve Hesaplamalar

İmarda Terimler ve Hesaplamalar

15 Haziran 2022

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Mevzuat

Kat Mülkiyeti Hukukunda Yönetim Planının Önemi

13 Nisan 2022
Sektör

Merak Edilen Yönleriyle Kentsel Dönüşüm

31 Mart 2022
Arazi

Tarlaya Ev Yapılır mı?

27 Kasım 2023
Analiz

Konut Piyasasında 2023 Nasıl Geçecek?

24 Ocak 2023
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • Yapı Tatil Tutanağı Nedir, Neden Önemlidir?
  • Bina Kimlik Sistemi Devrede, Peki Yeterli mi?
  • İstanbul’un Gelecek 10 Yılda Konut İhtiyacı
  • Gayrimenkulde Yurt Dışı Talebi
  • Hisseli Tapuda Ön Alım Hakkı ve Fiili Taksim
  • Proptech Nedir, Nerede Kullanılır?
  • Afete Dirençli Kent Nedir?
  • Kiracılı Ev Satılırsa Ne Olur?
  • Kira Davalarında Arabuluculuk Dönemi
  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    Telegram

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    Telegram kanalımıza katılın!

    Kanala Katılın
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Etkinlikler
    • İletişim

    © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    No Result
    Tüm Sonuçları Göster
    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Etkinlikler
    • Konular
    • Yazarlar
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Sektörün Emsal’i
    • İletişim

    © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.