İçindekiler
Geniş bir sektör olan gayrimenkul sektörü, pek çok mesleki kolu bünyesinde barındırır. Bu kollardan biri de gayrimenkul pazarlama alanıdır. Peki gayrimenkul pazarlaması nedir? Emlak pazarlama nasıl yapılır? Şimdi bu başlıkları geniş bir çerçeveden inceleyelim:
Gayrimenkul Pazarlaması Nedir?
Bir gayrimenkulün müşteriye doğru biçimde ulaşmasını sağlayan tüm yollar ve yöntemler kısaca gayrimenkul pazarlaması kapsamına girmektedir. Gayrimenkul sektörü başlığında yer alan mülk satışı, emlak pazarı, gayrimenkul satış stratejileri, konut pazarı gibi tüm alt başlıklar bu alan içerisinde toplanmaktadır.
Her sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektörü de gelişen pazar koşullarıyla birlikte değişmekte ve gelişmektedir. Başarılı bir satış sürecinin gerçekleşmesi için diğer sektörler gibi gayrimenkul sektöründe modern pazarlama stratejilerine geçiş yapılması zorunlu hâle gelmiştir. Başarılı bir emlak satışı; müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, rekabet analizi gibi başlıkların yanı sıra daha birçok süreci içermektedir.
Emlak Pazarlama Ne Demek?
Emlak pazarlama en temel hâliyle sektörde bir marka oluşturmak, gayrimenkul satın alacak bir müşteri potansiyeli kazanmak ve satış yaparak gelir elde etmek amacıyla yapılan tanıtım ve çalışmaları kapsamaktadır. Mülk satışı, ev satışı, ticari mülk satışı, emlak danışmanlığı gibi alt dallar genel olarak emlak pazarlama başlığı altında toplanmaktadır. Gayrimenkul pazarlama faaliyeti olarak da tanımlayabileceğimiz bu sürecin en büyük hedefi; potansiyel müşterilerin geliştirilmesi ve ardından bu potansiyel müşterilerin satış tarafına dönüştürülmesidir.
Bir şirketin başarısının büyük bir çoğunluğu o şirketin pazarlama faaliyetlerine bağlıdır. İster komisyoncular ya da yatırımcılar ister acenteler ve satıcılar olsun emlak sektöründe bulunan herkesin başarılı bir satış süreci için emlak pazarlama stratejileri ile çalışması gerekmektedir. Emlak pazarlama yöntemleri ve yolları ile mülk satışı ve yönetimi, kiralama vb. olmak üzere çeşitli hizmetler sunmak mümkündür. Bu noktada ise kilit unsurlardan biri olan gayrimenkul danışmanlığı devreye girmektedir. Peki gayrimenkul danışmanlığı nedir? Gayrimenkul danışmanı ne demektir?
Gayrimenkul Danışmanlığı Nedir?
Konut, arsa, dükkân, villa vb. mülklerin alım, satım ve kiralama gibi işlemlerini daha önceden belirlenmiş kurallara / prosedürlere uygun şekilde gerçekleştiren kişilerin görevleri genel olarak gayrimenkul danışmanlığı ya da emlak danışmanlığı olarak adlandırılır.
Gayrimenkul Danışmanı Ne Demektir?
Gayrimenkul danışmanlığını profesyonel anlamda meslek olarak yapan, mülk alım ve satım sürecinde alıcılara rehberlik ederek aracılık yapan kişiler kısaca gayrimenkul danışmanı olarak ifade edilmektedir.
Gayrimenkul Danışmanı Ne İş Yapar?
Emlak danışmanı olarak da ifade edilen gayrimenkul danışmanı, en temel anlamda müşteri ilişkileri yönetiminden sorumludur. Gayrimenkul danışmanları; piyasa analizlerini gerçekleştirir, sektördeki ve piyasadaki yenilikleri / değişimleri takip eder ve müşteri taleplerine uygun planlamalar yapar. Gayrimenkul danışmanının görevleri arasında; müşteri kitlesine uygun portföyleri hazırlamak, portföydeki mülkleri en doğru şekilde tanıtmak için video ve fotoğraf gibi araçları organize etmek, alıcılara gayrimenkul ve fiyatlar hakkında en doğru bilgileri vermek, kararını veren müşteriye emlak sözleşmesi konusunda destek vermek ve satış sürecinin tamamında alıcıya rehberlik etmek yer almaktadır.
Proje ofislerinde, emlak satış ofislerinde ya da bağımsız olarak çalışabilen gayrimenkul danışmanlarının yaptığı işleri ana başlıklar hâlinde şu şekilde sıralayabiliriz:
Gayrimenkul Alım – Satım Rehberliği
Gayrimenkul danışmanları mülk alacak olan kişilere ihtiyaçları doğrultusunda bir gayrimenkul bulmaları için destek sağlar. Bireylerin belirlediği nitelikteki bir gayrimenkulü bulmalarına yardımcı olurken aynı zamanda alıcıların bu mülkleri gezerek görmelerini de sağlar ve mülkle ilgili onları detaylı şekilde bilgilendirir.
Resmî İşlemler Konusunda Bilgilendirme
Gayrimenkullerin alım ve satım süreçlerinde yapılması gereken resmî işlemler vardır. Mevzuatlar ve resmi işlemler hakkında bilgi sahibi olan gayrimenkul danışmanları tapu devri vb. gibi konularda rehberlik sunarlar.
Yatırım Danışmanlığı Sağlama
Gayrimenkul danışmanlarının yaptıkları bir diğer işlem de gayrimenkul satın almak isteyen kişilere yatırım danışmanlığı hizmeti sunmaktır. Danışmanlar, gayrimenkul satın almak isteyen kişinin doğru zaman ve lokasyonda yatırım yapmasına yardımcı olmak için bölgenin değeri, amortisman süresi ve çekilecek kredi oranları ile ilgili bilgilendirme yapar.
Gayrimenkul Danışmanı Nasıl Olunur?
Emlak sektöründeki mesleklerden olan gayrimenkul danışmanlığı da diğer meslek dallarında olduğu gibi birtakım niteliklere sahip olunmasını gerektirmektedir. Emlak danışmanı olmak için gereken en önemli niteliklerden biri en az ilkokul mezunu olmaktır. Gayrimenkul sektöründe danışman sayısı çok fazla olduğu için bu işi ciddi anlamda yapmak ve başarılı olmak isteyen adayların çeşitli eğitim programlarını tamamlamaları ve sertifikasyona sahip olmaları, onları bir adım öne çıkararak sektörde fark yaratmalarını sağlayacaktır. Bunun yanında devlet kurumları ya da özel kurumlarca açılan emlak danışmanlığı kurslarına katılarak da meslek sahibi olunabilir.
Emlak Danışmanı Nasıl Olunur? Başlıklı yazımızı inceleyerek konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?
Emlak danışmanı veya sorumlu emlak danışmanı olabilmek için kişinin gerekli mesleki yeterliliği olduğunu kanıtlayan belge, kısaca emlak mesleki yeterlilik belgesi olarak adlandırılır. Emlak danışmanı olmak için ticaret il müdürlüklerine emlak yetki belgesi başvurusu yapmadan önce, emlak mesleki yeterlilik belgesinin alınması gerekir.
Emlak mesleki yeterlilik belgesi, MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilen kuruluşlara başvuruda bulunarak alınır. MYK tarafından yetkilendirilen SC Belgelendirme kuruluşuna, online olarak başvurarak mesleki yeterlilik belgesini edinmeniz mümkündür.
Emlak Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?
MEB onaylı sertifikanızla yeterliliğinizi kanıtladığınızda aşağıda yer alan işlemleri gerçekleştirebilirsiniz:
- Bankaların ilgili bölümlerinde ya da gayrimenkul ofislerinde çalışabilme,
- Rehberlik hizmeti verme,
- Tapu sicil müdürlüklerinde aracılık faaliyetleri yapma,
- Emlak danışmanlığı hakkında teknikleri öğrenme,
- Emlak sektörü ile ilgili uygulamaları gerçekleştirme.