İçindekiler
Emlak Danışmanlığı Nedir?
Villa, konut, arsa ve benzeri mülklerin alım, satım ve kiralama gibi işlemlerini belli kurallar çerçevesinde gerçekleştirenlere emlak danışmanı unvanı verilir. Emlak danışmanları ya potansiyel müşterilere ya da kendi oluşturdukları portföylere hizmet sunarlar.
Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?
Emlak danışmanı olmak için aranan en büyük şartlardan biri, en az ilkokul mezunu olmaktır. Sektörde çok fazla danışman bulunduğu için bu konudaki ayrım eğitimle gerçekleşmektedir. Eğitim alarak kendini geliştirmek, bu alanda öne çıkmak isteyen ve lise mezunu olan herkes üniversitelerin ilgili fakültelerinde bulunan İşletme, İktisat ve Emlakçılık gibi bölümlerinde eğitimlerini tamamlayabilirler. Bunun yanında devlet kurumları ya da özel kurumlar tarafından açılan emlak danışmanlığı kurslarına da katılarak meslek sahibi olunmak mümkündür.
Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Emlak danışmanı olmak adına ticaret il müdürlüklerine emlak yetki belgesi almak için başvuru yapmadan önce, emlak mesleki yeterlilik belgesi alınmalıdır. Emlak mesleki yeterlilik belgesi alabilmek için, MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilen kuruluşlara başvuruda bulunmak gerekir. MYK tarafından yetkilendirilen SC Belgelendirme kuruluşuna, online olarak başvurarak mesleki yeterlilik belgesini alabilirsiniz.
Emlak Danışmanlığı Sertifikası Ne İşe Yarar?
Emlak danışmanlığı sertifikası aldığınızda şunları yapabilirsiniz:
- Emlak alanında alım-satım işlemleri ve pazarlama konularında teorik bilgiler edinebilirsiniz.
- Emlak danışmanlığı hakkında teknikleri öğrenebilirsiniz.
- MEB onaylı sertifikanızla yeterliliğinizi gösterebilirsiniz.
- Emlak sektörü ile ilgili uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz.
- Tapu sicil müdürlüklerinde aracılık yapabilirsiniz.
- Rehberlik hizmeti verebilirsiniz
- Edindiğiniz pazarlama stratejilerini uygulayıp kitlenizi genişletebilirsiniz.
- Bankaların ilgili bölümlerinde ya da gayrimenkul ofislerinde çalışabilirsiniz.
Emlak Danışmanlığı Seviye 5
Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) Mesleki Yeterlilik Belgesini almak isteyen adaylar çeşitli sınavlarda başarılı olmak zorundadırlar. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süresi, birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıl olarak belirlenmiştir. Yeterlilik birimlerinin birleştirilerek bir yeterliliğin elde edilebilmesi için tüm birimlerin geçerliliğini koruması gerekmektedir. Yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır ve adayın performansı belge aldığı tarihten itibaren 2. yıl ile 3. yıl arasında sınav ve belgelendirme kuruluşunun belirleyeceği gözetim yöntemi ile değerlendirilmeye tabi tutulur.
Gayrimenkul Danışmanı Ne Kadar Kazanır?
Gayrimenkul danışmanlığı genel anlamda performansa dayalı bir meslek kolu olduğu için kazanç anlamında net bir miktardan bahsetmek mümkün değildir. Bir gayrimenkul danışmanının ne kadar kazanacağı, danışmanın yetkinliğine ve çalışacağı ofise bağlıdır.
Bu mesleği yapmak isteyen bireylerin kazançları üzerinde etkili olan birden fazla faktör mevcuttur. Örneğin çalışılan bölge, kazancı belirlemede en önemli etkenlerden biridir. Çünkü mülklerin değerleri bölgesel olarak değişiklik göstermektedir ve buna bağlı olarak daha iyi lokasyon ile çevresel şartlar gayrimenkullerin fiyatlandırılmasını doğrudan etkiler. Bu da danışmanların kazancına yansır. Danışmanların kazancı, alıp sattıkları ya da kiraladıkları gayrimenkullerin değeri üzerinden sağladıkları komisyonlara bağlıdır. Bu nedenle değerli bir bölgede alım satım yapan danışmanlar görece daha düşük değere sahip bölgelerde faaliyet gösterenlere kıyasla çok daha yüksek gelirlere ulaşabilmektedirler.
Gayrimenkul danışmanlarının kazançları üzerinde etkili olan bir diğer etken de danışmanların çalıştıkları ofistir. Bir gayrimenkul danışmanı sektörde başarılı olmak istiyorsa en azından başlangıç aşamasında sektörel tecrübesi ve bilgisi kuvvetli, paylaşımcı ve mentörlük kabiliyetleri yüksek brokerler ile çalışmalıdır. Bu şekilde tecrübe edinmek danışmana büyük katkı sağlayacaktır.
Ofislerde, gayrimenkul danışmanlarının gelişimi için neler yapıldığı, hangi yatırımların gerçekleştirildiği de çok önemlidir. Çünkü danışmanların gelirleri, kendilerini ne kadar geliştirdikleri ile doğru orantılıdır. Gayrimenkul danışmanları çalışacakları ofislere düzenli eğitim, pazarlama desteği, hukuki destek, danışman koçluğu verilip verilmediği gibi hususlar açısından dikkat etmelidir.