İçindekiler
Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bilim Uzmanı Dr. Ayşe Ünal’ın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Uygulama Rehberi eseri, uygulayıcılara yönelik pratik çözümler sunarak profesyonellere kılavuzluk ediyor.
Kitap, imar mevzuatı çerçevesinde belediye, il özel idaresi ve bakanlık tarafından onaylanan uygulama imar planlarının hayata geçirilme aşamasında karşılaşılan tereddütlerin ve sık sorulan soruların, İmar Mevzuatının parçası olan “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği” ışığında nasıl çözüleceğini açıklıyor.
Eserin Konusu
Yazarın 30 yılı aşkın süredir şehir planlama ve gayrimenkul geliştirme alanındaki birikimi ve deneyimi ile 432 soru ve cevaptan oluşan çeşitli bölümlere ayrılmış olan bu eser, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ni, imar planları, meclis kararları, bakanlık genelgeleri ve yargı kararları ışığında detaylı bir şekilde inceliyor. Eserde uygulama temelli değerlendirmeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili Genel Müdürlüklerinin görüşleri doğrultusunda yapılarak, eksik kalan mevzuat ve yönetmelik bölümlerine de dikkat çekiliyor.
Kitap, uygulama imar planı bulunan alanlarda uygulama süreçlerinde karşılaşılan karmaşık sorunlara sade ve anlaşılır yanıtlar sunarak, alandaki profesyonellere kılavuzluk ediyor. Hem teorik hem de pratik bilgiler içeren bu eser, okuyucuların sorularına hızlı ve etkili çözümler sunmayı amaçlıyor.
Eserde Yer alan Başlıca Bölümler
- Planla ve İdare Yönetmelikleri ile Değiştirilemeyen İlkeler
- Yapılaşmaya İlişkin Hususlar
- Taban Alanı – Katlar Alanı
- Kat Yükseklikleri, Çıkmalar
- Esaslı Tadilat
- Yapı Ruhsatı Gerektirmeyen İnşai Faaliyetler
- Yönetmeliğin Uygulanmasına İlişkin Esaslar ve Diğerleri
Eserde Yanıt Verilen Başlıca Sorular
- Mevcut yerleşme alanında taban alanı, yapı yaklaşma mesafeleri, kat adetleri farklı olan mevcut yapılaşmalar bulunmaktadır, mevcut teşekkülü nasıl belirlenebilir?
- Yapı kullanma izin belgesi alınmış olan binalarda tadilat ruhsatı işlemleri nasıl yürütülecektir?
- Asma katlar bağımsız bölümün sınırlarını aşabilir mi?
- Eğimli parsellerde zemin kat hizasında düzenlenen avlular toplam inşaat alanına katılır mı?
- Emsal hesaplarında kat holü, asansör, şaft vb. alanların hesaplarının net alan olarak mı, brüt alan olarak mı hesaplanması gerekir?
- Ortak duvarlara ait emsal hesabı nasıl yapılacaktır?
- Uygulama imar planında kat adedi belirlenmiş ancak bina yüksekliği/saçak seviyesi belirlenmemiş ise subasman kotu farklı değerlendirilebilir mi?
- Motel, pansiyon vb. yapıların tek bağımsız bölüm olması nedeniyle merdiveni ortak merdiven olarak kabul edilebilir mi?
- Asansör kuyusu yapı yüksekliğine dahil midir?
- Yönetmelikte emsal ve taban alanına girmeyen kısımların asgari alanı ya da kriterleri nelerdir, nasıl hesaplanmaktadır?
- Kapalı çıkma yapılamamasından kaynaklanan emsal kayıpları nasıl karşılanacaktır?
- Süs havuzu nedir? Belirgin bir ölçüsü var mıdır? Bir havuzun süs havuzu olup olmadığı nasıl anlaşılır? Ruhsat alınması gerekli midir?
- Tek merdivenli binalarda korunumlu veya korunumsuz merdiven ile dubleks veya asma katlı bağımsız bölüm merdivenlerinin, taban alanı ve emsal hesabı nasıl yapılacaktır?
- İki yıl içerisinde inşaata başlamayan yapılarda ruhsat yenileme yapılır mı?