İçindekiler
Firuzan Baytop, Yem Yayınları bünyesinde çıkan İnşaat Uygulamalarında Okullarda Öğretilmeyenler isimli kitabında uzun meslek yaşamında kazandığı deneyimi şantiyelerde pratik uygulama esasları çerçevesinde genç meslektaşlarına aktarıyor.
Yazar Baytop, 50 yılı aşkın bir süreye yayılan uluslararası şantiye deneyimlerinden edindiği, teknik kitaplarda ve okullarda aktarılmayan, kolay uygulanabilir yapım yöntemlerini çizimler ve şemalarla destekleyerek anlatıyor. Bu yönüyle eser, okullarda edinilen ancak iş yaşamında yetersiz kalabilecek kimi teorik bilgilerin destekleyicisi olarak vazgeçilmez bir rehber olma özelliği taşıyor.
Kitapta Yer Verilen Başlıklar
Okullarda öğretilen bilginin eksik bıraktıklarının şantiyelerde edinilen deneyimle tamamlandığına dikkat çeken Baytop, kitabında şu başlıklara yer veriyor:
- Kazı ve Dolgu İşleri
- Beton İşleri
- Kâgir İşleri
- Çatı Örtüleri
- Genleşme ve Duvar Derzleri
- Temel ve Bodrum Yalıtımları
- Kalıp ve İskeleler
- Demir İşleri
- Tenekecilik İşleri
- Kaplamalar
- Sıvalar
- Mozaik ve Şap İşleri
- Malzemeyi ve Bitmiş İmalatı Koruma/Onarma
- Tesisat İşleri
- Elektrik İşleri
- İş Güvenliği
Eserde kaleme alınan her konunun başlığı altındaki açıklamalarda tanımlar, ayrıntılarıyla yapım tekniği, karşılaşılabilecek sorunlar, konuyla ilgili Bayındırlık Bakanlığı birim fiyat tarife numaraları ve Bayındırlık Bakanlığı genel teknik şartnamesi numaraları yer alıyor.
Mesleğe Yeni Başlayanlar İçin Önemli Bir Rehber
Firuzan Baytop, Türkiye’deki ve yurt dışındaki muhtelif yapı üretim süreçlerinde, farklı kurum ve kişilerin uygulama deneyimlerinden yararlanarak hazırladığı kitap aracılığıyla, iş yaşamına yeni başlamış meslektaşlarının önünde uzayan kariyer yolculuklarında onlara yol gösterici oluyor.
Baytop, eserinde genç meslektaşlarına şöyle sesleniyor; “Okullarda kitaplardan ve hocalarımızdan pek çok şey öğreniyoruz kuşkusuz. Ancak okullarda öğrenilenler bilgidir. Şantiyelerde gereksinimimiz ise uygulama yöntemleridir ki, bunlara da “tecrübe” diyoruz. Tecrübe zamanla ve de hatalar yapa yapa elde edilir. Her ikisi de para kaybıdır. Zaman zaman şantiyelerimizde yaptığım ziyaretlerde bazı uygulamaları tenkit ediyorum, darılanlar da oluyor. Sonradan düşünüyorum, ne öğrettik de şimdi hesap soruyoruz. Bu nedenle 46 yıllık şantiye uygulama deneyimlerimi, uygulamaların okullarda öğretilmeyen pratik yönlerini sizlere anlatıyorum ki doğru uygulamalar yapasınız, zaman ve para kayıplarına neden olmayasınız ve de ülkemize sağlam, kullanıma uygun ve güzel yapıtlar kazandırasınız.”
İnşaat Uygulamalarında Okullarda Öğretilmeyenler kitabı, yazarın İnşaat Uygulamalarında Yanlışlar-Doğrular adlı kitabındaki fotoğraflı kısa açıklamaların geniş kapsamlı metinlerinden oluşuyor ve bu nedenle de iki kitabın birlikte özümsenmesi öneriliyor.