İçindekiler
Yapı denetim alanındaki inşaat mühendisleri olarak başlıca görevimiz, şantiyelerin projeye uygun şartlarda yapılıp yapılmadığını kontrol etmektir. Bu yazımda bir inşaatın temelden bitimine kadar olan her aşamasında hangi kontrolleri yaptığımızdan bahsedeceğim…
Havuz sistemden çalışmakta olduğumuz şirkete iş düştükten sonra biz saha çalışanları ile iletişime geçilir. Bizler iş yeri teslim tutanaklarını hazırlayıp ilgili idareye verir ve ilgili idarelerce onaylanmış projeleri teslim alıp inşaat alanına gideriz. Kaba inşaat kontrolünde birkaç aşama mevcuttur. Şimdi bunları sırası ile inceleyelim…
Temel Kontrol Aşaması
Bu aşamada öncelikle projedeki vaziyet planından, bina yerleşiminin doğru yapılıp yapılmadığına bakılır. Doğru yerleşimi sağlanmış temelin tüm cephelerden kitlesi ölçülür. Sonrasında aks araları ölçülüp projeye uygunluğu kontrol edilir. Bir sonraki aşamada doğru devam eden temelin kolon yönlerine bakılıp demir kontrolüne geçilir. Kolonlar için bırakılan filizlerin çaplarına, sayısına ve boylarına bakılır. Devamında etriye ölçülüp pas payı hesap edilerek (genelde 2,5 cm) kolon boyutları kontrol edilir, sonrasında eğer (temelin tipine göre) mütemadi temel ise temel kiriş demirlerinin çap ve adetleri ile kiriş boyutları kontrol edilir, radye temel ise yine demir kontrolü yapılıp temel kalınlığına bakılır. Bu aşamaya kadar doğru giden temelin asansör ve merdiven boşluklarının kontrolü yapılır. Son olarak subasman perdeleri var ise enine, boyuna ve demirlerine bakılarak temel kontrol adımları tamamlanır.
Temel Betonu Dökülme Aşaması
Temel için dökülecek beton programında şahsen yer alırız. Bu aşamada gelen betonun sınıfı ve kıvamı gibi özelliklerine mutlaka bakılır. Ortalama iki saati geçmiş betonların dökülmesine izin verilmez ve görevli laboratuvarın numunecisine beton numunesi aldırılır. Bu işlem de başarıyla tamamlandıktan sonra gerekli dolgu ve blokaj betonu dökülüp temel vize başvuruları yapılarak kolon dikme adımlarına geçilir.
Kolon Kontrolleri
Şantiyedeki demir ustaları kolonları tamamladıktan sonra bizler giderek projeye göre kolonları kontrol ederiz. Kolonlardaki demirlerin çap ve adetlerinin projeye uygunluğu (yine kolonların pas payları düşünülerek), kolon boyutları, etriye sayıları ve aralıkları, gerekli filiz boyunun bırakılıp bırakılmadığı ölçülür. Daha sonra kolon kalıpları ve tabliye, kalıpçılar tarafından çakılmaya başlanır.
Tabliye Kontrolü
Tabliye çakılıp demirler atıldıktan sonra kiriş boyutlarına ve kirişlerin kolonlara oturma şekline bakarız. Bunun yanında var ise balkon boyutları, saçak, motif vb. çıkmalarında projeye uygunluğu mutlaka ölçeriz. Bu aşamada kat yüksekliği, kiriş ya da kalıp altından beton payı düşünülerek ölçülür. Kalıp ölçülerinde sorun yoksa kiriş ve döşeme demirleri kontrollerine geçilir. Döşemede atılan demirler sayılarak kiriş için kullanılan demirler kontrol edilir. Düz demirler ve montaj demirleri varsa gövde, ilave demirler ve etriye aralıkları projeye göre sayılıp kontrolü sağlanır. Bu işleme kat adeti kadar devam edilir. Kaba inşaat kontrol işlemi böylelikle tamamlanmış olur. Beton programlarına ise mutlaka eksikler düzeltildikten sonra başlanır.
Tüm bu işlemler sonrası duvar örme, sıva ve boya gibi işlemlere geçilir. Bizler de bu alanlarda bilgili olan denetçilerle birlikte mimari kontrollere başlarız. Son olarak kaba inşaat kontrolünde yukarıda belirttiğim sıralamaların kişilerin tecrübelerine göre değişebileceğini de vurgulamak isterim.