İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan çalışmanın ekim ayı sonuçlarına göre mevsimsellik ve pazar koşulları sebebiyle inşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi 69,78 puana indi. Rapora göre endeks, ihracat siparişlerindeki sert gerilemenin etkisiyle pandemi sonrasının en düşük seviyesine geriledi. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi, iç ve dış talepteki gerilemeye bağlı olarak ekim ayında sert düşüş gösterdi. İç talepteki yavaşlama ve dış talepteki daralma, beklentileri önemli ölçüde zayıflattı.
Ekim Ayında İhracat Artışı Durdu
Raporun “bileşik endeks değerlendirme” kısmında şu bilgilere yer veriliyor:
- İnşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi ekim ayında sınırlı ölçüde gerilemiştir. Ekim ayında faaliyetlerde sınırlı artış yaşanmıştır. Güven ve beklentilerdeki zayıflama ise sürmüştür. Ekim ayında iç ve özellikle dış talepteki daralma güven ve beklentileri de sınırlamıştır.
- İnşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 0,64 puan gerilemiştir. Mevsimselliğin yanı sıra pazarlardaki koşulların bozulması sonucu bileşik endekste düşüş yaşanmaya başlanmıştır. Bileşik endeks 69,78 puana inmiştir. Bileşik endeks pandemi sonrası en düşük seviyelerine gerilemiştir. Böylece pandemi sonrası toparlanmanın önemli kısmı geri verilmiştir.
- Ekim ayında faaliyetlerde sınırlı artış olmuştur. Eylül ayındaki düşüş sonrası ekim ayında faaliyetlerde yeniden sınırlı da olsa artış yaşanmıştır. İç satışlar ve üretimdeki artış etkili olmuştur.
- Güven endeksi ekim ayında da gerilemiştir. Güven endeksi yılın son çeyreğinde kırılgan ve zayıf kalmaya devam etmektedir. Pazarlara ilişkin zayıflama güveni sınırlamaktadır.
- Beklenti endeksi ekim ayında gerilemeye devam etmiştir. İç ve dış siparişlerdeki düşüşler beklentileri olumsuz etkilemiştir. Özellikle ihracat siparişlerinde sert düşüş yaşanmıştır. İç ve özellikle dış siparişlerdeki gerileme sonucu üretim ve istihdam beklentileri de sert düşmüştür.
- Son çeyrekte iç ve dış talepteki daralmalar önümüzdeki aylarda faaliyetlerde de sert düşüşler olabileceğini göstermektedir. Ekonomik ve finansal koşullar da endeksi sınırlayacaktır.
Faaliyetlerde Sınırlı Artış
Çalışma sonuçlarına göre inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri ekim ayında sınırlı da olsa yeniden artış gösterdi. Raporun “faaliyet endeksi değerlendirme” kısmında konu ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:
- İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri ekim ayında sınırlı bir artış göstermiştir. Eylül ayında zayıflayan faaliyetler ekim ayında yeniden büyüme göstermiştir. Yüksek mevsimin sona eriyor olması ile iç pazarda yavaşlama etkisi faaliyetleri sınırlamaya başlamıştır. Dış pazarlardaki yavaşlama etkisi de hissedilmektedir. Finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetlerin de faaliyetler üzerindeki etkili olduğu görülmektedir.
- Faaliyet endeksi ekim ayında bir önceki aya göre 0,1 puan artış göstermiştir. Alt faaliyet gruplarında farklı eğilimler ortaya çıkmıştır. İçeride sınırlı bir artış görülmektedir. İç pazarda halen hareketlilik sürmektedir.
- Yurt içi satışlar ekim ayında sınırlı ölçüde artış göstermiştir.
- İhracat ekim ayında değişmemiştir ve giderek ivme kaybetmektedir.
- Üretimde ekim ayında sınırlı bir artış gerçekleşmiştir. Eylül ayındaki düşüş sonrası ekim ayında üretimde yeniden artış yaşanmıştır.
- Eylül ayında düşen faaliyetler ekim ayında sınırlı da olsa yeniden artış göstermiştir. İç pazardaki geri dönüş dikkat çekicidir. Dış talepteki yavaşlama ise daha belirgin hale gelmiştir. İç ve dış pazardaki bu gelişmeler faaliyetleri sınırlamaktadır. Finansman sıkıntıları ile yüksek maliyetler de faaliyetleri yavaşlatmaktadır.
Güven Endeksi Ne Durumda?
Rapora göre güven endeksi ekim ayında da düşüş kaydederken özellikle dış pazarlardaki faaliyetlerde yaşanan düşüş, güven kaybına neden oldu. Çalışmanın güven endeksi değerlendirme kısmında şu açıklamalar yer aldı:
- Güven endeksi ekim ayında da düşüş göstermiştir. Ekim ayında özellikle dış pazarlardaki faaliyetlerde yaşanan düşüş güven kaybına neden olmuştur. İçerideki satışlarda artış güveni desteklemiştir. Ancak içeride yüksek inşaat maliyetleri ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar güveni zayıflatmaktadır. Seçime yönelik olarak başlayan sosyal konut ve iş yeri projesinin güvene etkileri ise sınırlı kalmıştır.
- Güven seviyesi ekim ayında bir önceki aya göre 0,35 puan azalmıştır. Kırılgan yapısı ile güven endeksi yeni yılın ikinci yarısında kademeli zayıflama eğiliminde kalmaktadır.
- Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi sınırlı ölçüde gerilemiştir.
- İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı düşüşler göstermiştir.
- Yurt içi pazarlarda güven ekim ayında da sınırlı ölçüde azalmıştır.
- İhracat pazarlarına olan güven ekim ayında da gerilemiştir.
- Güven yılın son çeyreğinde kırılgan ve zayıf kalmaya devam etmektedir. Pazarlardaki yavaşlamanın yanı sıra finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, jeopolitik riskler ile yüksek maliyetler gibi birçok etken güveni sınırlamaktadır.
Çalışmanın tamamını incelemek için tıklayınız…