İçindekiler
Bu ay inceleyeceğimiz PropTech uygulamalarının ikincisi: “İnşaat Teknolojilerinde PropTech Uygulamaları” olacak. İnşaat teknolojilerinde PropTech uygulamalarını; gayrimenkul geliştirme aşaması, akıllı bina yapımı, inşaat alanı hesaplaması, mimari tasarım aşaması, inşaat bütçesi tahmini ve teklif toplama gibi altı farklı alt başlıkta toplayabiliriz. Şimdi bu uygulamalara tek tek yakından bakalım:
Gayrimenkul Geliştirmede PropTech Uygulamaları
İnşaat aşamasında, kalite kontrol, ödemede, satış ve kiralama aşamalarında, komisyon, devir teslim hizmetlerinde, bina işletme, kiracı yönetimi ve bina bakım hizmetlerinde süreçleri destekler. Bu uygulamalar yardımıyla projedeki veriler iyi analiz edilebilir ve dolayısıyla daha sağlıklı kararlar alınabilir. Tüm uygulamalar mobil uyumlu olduğu için her yerden proje bilgilerine, ilerleme süreçlerine ve performans analizlerine erişim mümkündür.
Örnek uygulamalar: Novade, Estabild, Northpyre
Akıllı Bina Sistemleri Uygulamaları
Bu tip uygulamalar, özellikle IoT (nesnelerin interneti) teknolojilerinden faydalanarak binaların ve altyapı sistemlerinin izlenmesini, otomatikleştirilmesini ve yönetilmesini sağlar.
Akıllı bina sistemleri uygulamaları konusunda faaliyet gösteren firmalar, inşaat projelerinin havalandırma, aydınlatma ve güç sistemlerinin mühendislik ve dizayn hizmetleri, binaların enerji verimliliğini denetleyerek enerji verimliliğine katkı sağlayan cihaz ve uygulamalar, bu uygulamaların veri toplamasını sağlayan sensörlerin üretimi ve bu sensörlerin birbirleri ile haberleşmesi (IoT- nesnelerin interneti) gibi konularda hizmet verirler.
Tüm bu uygulamalar, binaların daha iyi yönetilmesine ve uzaktan kontrol edilmesine katkı sağlar.
Örnek uygulamalar: Smart Building Systems Inc., Trane Technologies, Emnify
İnşaat Alanı Yönetim Uygulamaları
Procore, SiteAware ve HammerTech, inşaat projelerinde; güvenlik, proje yönetimi ve iş akışı takibi sağlamak amacıyla geliştirilen bulut tabanlı yazılımlardır. SiteAware, dronlar ve diğer sensörlerle saha verilerini toplarken; Procore, doküman ve raporları depolayarak analiz imkânı sağlar. HammerTech ise iş güvenliği ve uyumluluk verilerini kayıt altına alır.
Projenin dijital ikizini yaratarak, inşaatın her aşamasını dijital ortama aktaran ve burada takip eden PropTech uygulamalarını bu alt başlığa koyabiliriz. Bu konudaki uygulamalar ihale aşamasından başlayarak; fizibilite, proje yönetimi, iş gücü planlama, finansman yönetimi gibi konularda çözümler sağlamaktadır.
Bu uygulamalar; ana yüklenici, iş sahibi ve alt yüklenicileri yapılan işlerden anlık haberdar etmek, taraflar arasındaki koordinasyonu sağlamak, yapılan işin kalitesinin kontrolüne yardımcı olmak gibi hizmetler sunmaktadırlar.
Örnek uygulamalar: Procore, Siteaware, Hammertech
2D ve 3D Mimari ve Dizayn Uygulamaları
Matterport, Prospect by IrisVR ve Chaos Enscape uygulamaları; mimarlık, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde 3D görselleştirme, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) tabanlı çözümler sunar.
Uygulanacak projeyi 2 boyutlu (2D) CAD dosyalarından, 3 boyutlu (3D) ortama taşımak, 3 boyutlu ortamdan sanal gerçekliğe (VR) taşımak, yapılması planlanan gayrimenkul projesinin daha az hata ile daha verimli inşasını sağlayacaktır. Sanal gerçeklikte projenin tüm tarafları bilgi seviyeleri ne olursa olsun aynı dili konuşma ve bir sonraki aşamadaki olası tüm senaryoları değerlendirme şansına sahip olacaktır.
Chaos Enscape ile birçok 2 boyutlu programdan sadece bir eklenti ile render almak mümkündür. Matterport’a uyumlu görüntüleme cihazları ile iç mekanların çekimi yapılarak 3 boyutlu görüntü elde etmek mümkündür. Özellikle gayrimenkul pazarlama ve mimari işler için Matterport ülkemizde de çok tercih edilen bir uygulamadır.
Örnek uygulamalar: Matterport, Prospect by Irisvr, Chaos Enscape
İnşaat Projesi Yönetimi Uygulamaları
İnşaat sektörü için birçok geliştirilen bulut tabanlı proje yönetim yazılımı geliştirilmiştir. Bu uygulamalar proje yönetim süreçlerini merkezi bir platformdan takip etmeye olanak tanır. Örneğin, gayrimenkul projesinin her aşamasının mali ve fiziksel takibi Jetbuild ile yapılabilir. İşveren ve taşeronlarla eşzamanlı çalışma imkânı, anlık takım yönetimi gibi işler tek platformda takip edilebilir. Harcamalar kategorilere göre ayrılıp, görselleştirilebilir.
Archdesk, en popüler yapı yönetim platformlarından biridir. Planlama, inşa ve yönetim aşamalarında kullanılabilir. Proje yönetimi, insan kaynakları yönetimi, finansal yönetim, BIM data yönetimi gibi uygulamalarla entegre çalışarak, iş akış şemaları, raporlama, yapay zekâ entegrasyonları gibi çıktılar alınabilir. Diğer iş yazılımlarıyla, özellikle muhasebe ve ERP sistemleriyle entegre çalışabilirler.
Örnek uygulamalar: Jetbuild, Archdesk
İnşaat Maliyet Tahmin ve Teklif Uygulamaları
Oncenter Software uygulaması mimari proje görselinden; kesin inşaat alanı hesabı, kapı ve pencere adet hesabı, inşaat maliyet analizi, güncel malzeme fiyatlarıyla teklif alma hizmeti ve iş gücü hesabı gibi çok önemli parametreleri gerçeğe yakın tahmin ederek verimliliği artırmaya yardım ediyor.
Conest’in Intellibid ve HCSS’in HeavyBid yazılımları ise özellikle elektrik ve ağır inşaat sektörlerinde maliyet hesaplama üzerine odaklanmıştır.
Bu yazılımlar, proje yönetimi yazılımları, muhasebe ve ERP sistemleri gibi diğer iş yazılımlarıyla entegre çalışabilir, özellikle büyük ölçekli inşaat projelerinde maliyet kontrolü ve verimliliği artırmak için kritik araçlar sunarlar.
Örnek uygulamalar: Oncenter Software, Conest Software Systems, HCSS (Heavy Construction Systems Specialists)
Bir sonraki yazımın konusu “Emlak ve Tesis Yönetiminde PropTech Uygulamaları” olacak.