İçindekiler
Tapu işlemleri sırasında ödenmesi gereken ücret olan tapu harcı ödenmediği takdirde işlemler yapılamaz. Dolayısıyla taşınmaz satışına dair bir tapu oluşturulamayacağı için yapılacak satış tamamen geçersiz olacaktır. Peki, tapu harcı ödeme yöntemleri nelerdir ve ödeme sırasında nelere dikkat edilmelidir?
Tapu Harcı Nedir ve Kimler Öder?
Tapu Harcı Nedir?
Tapu harcı; arsa, arazi, bina, apartman, iş yeri, konut vb. gibi gayrimenkullerin alım ve satımı sırasında devlet tarafından tahsil edilen tapu hizmetleri bedelidir. Tapu harcı hesaplaması, taşınmazı alan kişinin devreden kişiye ödeyeceği bedel üzerinden yapılır. Tapu harcı bedeli, taşınmaz için belirlenmiş olan bedelin %2’si olarak belirtilir.
Tapu Harcını Kimler Öder?
Tapu harcını hem alıcı hem de satıcı öder. Yani devralan da devreden de tapu harcı ödemekle yükümlüdür. Örneğin 200 bin TL değerinde bir taşınmazın satışı yapıldığı zaman bu satış bedeli üzerinden %2’lik miktara denk gelen toplam 4 bin TL hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenir.
Tapu harcı ödemelerinde taşınmazın satış bedelinden daha düşük bir bedel beyan edilmemelidir. Böyle bir durumun tespit edilmesi sonucu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından cezai işlem söz konusu olabilir. Bundan dolayı taşınmaz alım satım işlemleri sırasında verilen tüm bilgilerin doğru olması ve gerçek satış bedellerinin beyan edilmesi gerekir.
Tapu Harcı Hesaplama Formülleri
Tapu harç bedeli taşınmaz işlemleri ile sorumlu kuruluşun hukuki güvenliğini ve mülkiyet haklarının resmiyet kazanmasını sağlamaktadır. Tapu harcı hesaplama formülü gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belirli bir yüzde oranına dayanılarak yapılır.
Tapu harcı hesaplamada satıcı tarafından satış başvurusu sırasında beyan edilen gayrimenkulün satış fiyatı üzerinden işlem yapılır. Taşınmazın satışı esnasında hem satan hem de satın alan tarafından yarı yarıya tahsil edilen tapu harcı bedeli toplam beyan edilen satış bedelinin yüzde 4’üne tekabül eder ve sistem üzerinden yüzde 2’lik kısmı alıcıya yüzde 2’lik kısmı ise satıcıya paylaştırılır.
Tapu harcı bakımından gayrimenkulün niteliği önemli değildir. Konut, tarla, arsa vb. gibi tüm gayrimenkullerde aynı yüzde 4’lük harç oranları geçerlidir. Tapu harcının yanında her yıl artan oranlarda belirlenen döner sermaye tahsilatı da mevcuttur. Her işlem için olmasa dahi örneğin satış işlemlerinde tahakkuk ettirilen döner sermaye ücreti 2024 yılı için 822,00 TL olarak belirlenmiştir.
Tapu harcı hesaplamada satış bedelinin yüzde 2’si üzerinden işlem yapılarak ödenecek tutar kolayca tespit edilebilir. Örnek vermek gerekirse; 500.000 TL değerinde bir gayrimenkul için her bir tarafın ödeyeceği tapu harcı tutarı 500.000 TL x %2 = 10.000 TL şeklinde olacaktır.
Tapu Harcı Ödeme İşlemleri
Gayrimenkulle ilgili satış başvurusunda bulunulduktan sonra harç ödemeleri için sistem bir tahsilat / seri numarası çıkarır. Bu numara satış sırasında iletişim bilgileri alınan taraflara mesaj olarak gönderilir ve bu numara ile çeşitli kanallar üzerinden harç ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.
Tapu harcı ödemeleri genelde işlemin yapıldığı yerin vergi dairesinde gerçekleşse de gelişen teknolojik olanaklarla birlikte alternatif ödeme kanalları da mevcuttur. Tapu harcı ödeme işlemleri vergi dairesi dışında aşağıda sıralanan yollar üzerinden de yapılabilir:
- Hazine ve Maliye Bakanlığınca ödeme yetkisi verilen bankaların şubeleri, ATM ve dijital bankacılık kanalları,
- Gelir İdaresi Başkanlığının online ödeme kanalı olan İnteraktif Vergi Dairesi,
- Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün online platformu olan WebTapu.
İlk olarak tapu dairesi tarafından iletilen mesajda belirtildiği üzere tapu harcı ödemesi, ilgili banka şubelerine ya da ATM’lere yapılabilir. Ancak yüksek tutardaki tapu harçlarını ATM’den ödemek zor olabilir. Yine şube ve ATM’lerden ödeme alan bazı bankaların online kanalları üzerinden ödeme yapma seçeneği de bulunmamakta, bazı bankalar da ödeme kanalları üzerinden sadece kredi kartı ile ödemeye izin vermektedir.
İkinci olarak İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden tapu harcı ödemeleri gerçekleştirilebilir. Bu alternatifte tapu harçlarını kredi kartı ile ödemek de mümkündür. İnteraktif Vergi Dairesi tapu harcı ödeme işlemi dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden kolaylıkla yapılabilir.
Bir diğer seçenek olan WebTapu üzerinden de tapu harcı ödemesi yapmak mümkündür. webtapu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden ilgili ödeme ekranına ulaşılarak tapu harcı ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.
Tapu harcı ödemeleri sonrasında alınacak dekontların tapuya götürülerek teslim edilmesine gerek yoktur. Tapu sisteminde tüm ödeme işlemleri hâlihazırda kayıt altına alınır.
Tapu Harcı İçin Gerekli Belgeler
Tapu işlemleri sırasında birtakım belgeler gerekse de tapu harcı ödeme işleminde alıcı ve satıcıya sistem tarafından mesaj olarak gönderilen tahsilat numarası, ödeme yapmak için yeterlidir. Bu tahsilat numarası ilgili kanallara girilerek tapu harcı ödemesi kolayca yapılabilir.
Tapu işlemleri için gereken belgeler ise alım satım işlemine ve yerel düzenlemelere bağlı olarak değişir ancak tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapmadan önce hazırlanması gereken temel evraklar vardır. Tapu işlemlerinde gereken evrakları; kimlik, ikametgah belgesi, tapu harcı dekontu, satış vaadi sözleşmesi, tapu senedi veya tapu kaydı, gayrimenkulün değerini gösteren ekspertiz raporu ve emlak vergisi borcu olarak sıralamak mümkündür.
Tapu işlemlerinin düzenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan bu temel evrakları önceden tamamlamak, işlemleri sorunsuzca gerçekleştirmek için önem taşır.