Sektörün Emsal'i
Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » Barınma Sorunu Büyürken Mağduriyet Yön mü Değiştiriyor?

Barınma Sorunu Büyürken Mağduriyet Yön mü Değiştiriyor?

Fahiş kira artışları, yüzde 25 sınırlaması, boş konutlar derken günden güne büyüyen bir barınma sorunuyla karşı karşıyayız. Peki, böyle bir gündemde hep kiracılar açısından konuştuğumuz mağduriyet yön mü değiştiriyor? Hem ev sahibi hem de kiracının haklarını korumak için ne yapılmalı?

Ali Güvenç Kiraz Ali Güvenç Kiraz
13 Temmuz 2023
Etiketler: Gündem, Konut
Okuma Süresi:5 dakika
A A
Barınma Sorunu Büyürken Mağduriyet Yön mü Değiştiriyor?
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Fahiş Kira Artışına Hapis Cezası Mümkün mü?
  • Hukuk Sistemimizde Fahiş Kira Artışının Tanımı Yok
  • Ev Sahiplerine Hapis Cezası Var mı?
  • Yüzde 25 Kira Artışı Sınırlaması İşe Yaradı mı?
  • Yüzde 25 Kira Artışına Uymayan Ev Sahibi
  • Kira Tespit Davası 5 Yılı Geçen Kira Sözleşmelerinde Söz Konusu
  • Geçici Düzenlemeler Kalıcı Olursa, Mağduriyet Yön Değiştirir
  • Kiracılı Gayrimenkul, Tarihte İlk Defa Değer Kaybettirdi
  • Boş Konut Sayısının Artmasının Temel Sebebi, Yüzde 25 Sınırlaması
  • Çözüm: Taşınmaz Bedellerine Alt ve Üst Sınır ile Kiralık Konut Üretimi

Özellikle son dönemde ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar büyürken farklı konular da gündeme geliyor. Bunların belki de en güncel olanı ise fahiş kira artışına hapis cezası ile ilgili konuşulanlar. Konuyla ilgili merak edilenlere yanıt verdikten sonra %25 kira zammı sınırlamasına, bunun ülkedeki boş konut sayısına olan etkisine ve en son kiracılar ile ev sahipleri arasındaki mağduriyet ile ilgili çözüm önerilerine değineceğim.

Fahiş Kira Artışına Hapis Cezası Mümkün mü?

Kısa ve net bir biçimde fahiş kira artışına hapis cezasının mümkün olmadığını ifade etmek isterim. Zira Anayasa’mızda özel bir hukuk sözleşmesinin uygulanmamasından kaynaklı olarak hapis cezası verilemeyeceğine dair bir hüküm bulunuyor. Bu hükme rağmen fahiş kira artışlarına hapis cezası verilmesi hukuken mümkün değil. Belki caydırıcı nitelikte idari bir para cezası uygulanabilir. Ancak hapis cezası konusunda bir düzenleme yapılsa dahi bunun Anayasa’ya aykırı olması sebebiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği kanaatindeyim.

İlginizi Çekebilir

İstanbul Depremi Sonrası Merak Edilenler ve Süreç

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Bundan Sonra Deprem Olmayacağını Söylemek Çok Hatalı”

Hukuk Sistemimizde Fahiş Kira Artışının Tanımı Yok

Fahiş kira artışı konusunda gördüğüm 2 temel sorundan biri cezai yaptırım meselesiyken diğeri de fahiş kira artışının tanımı. Nitekim Türk hukukunda hiçbir yerde fahiş kira artışı tanımı yok ve bu tanımın yapılabilmesi için de düzenleme gerekiyor. Herhangi bir artışa fahiş tanımı yapılabilmesi için oranlara üst ve alt sınır getirilmeli. Ancak bu şekilde söz konusu sınırlamalara aykırı hareket edenlerin fahiş kira artışı uyguladığını söyleyebiliriz.

Ev Sahiplerine Hapis Cezası Var mı?

Özetle buradaki kilit nokta öncelikle fahiş kira artışı tanımının yapılması olarak görünüyor ancak bahsi geçen tanım yapılsa dahi bana göre ev sahiplerine hapis cezası uygulanamaz. Sadece idari para cezası söz konusu olabilir.

Yüzde 25 Kira Artışı Sınırlaması İşe Yaradı mı?

Öte yandan geçtiğimiz yıl yüksek orandaki kira artışlarının önüne geçebilmek adına hükûmetin %25 kira artış sınırlaması çalışması oldu. Bir yıl geçerli olan bu düzenleme, sürenin dolmasının ardından bir sene daha uzatıldı. Şimdi %25 düzenlemesi ile geçtiğimiz yıl ne yaşandığına hızlıca bir bakalım.

Yüzde 25 Kira Artışına Uymayan Ev Sahibi

Öncelikle ben çokça konuşulan %25 kuralının uygulanmadığı görüşüne katılmadığımı belirtmek isterim. Evet, birkaç olumsuz örnek yaşanmış olabilir ancak bunu genele yansıtmak hiç doğru bir yaklaşım değil.

Bizim kira hukukumuzda; 5 yıldan önce ve sonra olmak üzere 2 tane temel parametre bulunuyor. Bunlardan henüz 5 yılını doldurmayan kiracıların da %75-80 oranında %25 kuralına uyduklarını görüyoruz. Kamuoyunda uygulanmadı denilen kısım ise 5 yıldan sonraki bölüm. Peki, neden orada böyle bir sorun çıkıyor?

Kira Tespit Davası 5 Yılı Geçen Kira Sözleşmelerinde Söz Konusu

5 yılı geçmiş kira sözleşmelerinde mal sahibi tarafından talep edilen artış kabul edilmediği takdirde kira tespit davasına başvurulabiliyor. Özetle kiracı “%25 artış yaparım” der ve ev sahibi de bunu kabul etmezse taraflar davalık oluyor. Bunu bilen kiracılar da orta yolu bularak genelde daha yüksek zamları kabul ediyor.

Yani aslında %25 kuralının uygulanmadığı iddia edilen bölüm burası. Ama uygulanmadığı iddia edilen bölümde de zaten mal sahibinin dava açarak o bedelin bir miktarını alabilme yani kira bedelini yukarıya çekebilme hakkı var.

Geçici Düzenlemeler Kalıcı Olursa, Mağduriyet Yön Değiştirir

Şimdi gelelim ikinci seneye… Şahsi kanaatim geçici düzenlemeler kalıcı hâle getirilemez, getirilmemeli. Zira getirildiğinde mağduriyet yön değiştirir. Örneğin geçtiğimiz yıl kiracılar mağdurdu ve buna yönelik bir uygulama yapıldı ancak bu sene iki defa üst üste mal sahiplerine yapılan çok ciddi bir haksızlık ortaya çıkıyor. Çünkü enflasyon rakamları ortada. Daha önce de ifade ettiğim gibi %25 kuralının devam etmesiyle mülk sahipleri evlerini kiraya vermemeye başladı, tahliye davalarının sayısı arttı ve geçici kiralamaya yönelme durumu ortaya çıktı. Bunlar da sorunu çözmekten çok derinleştiren hadiseler.

Kiracılı Gayrimenkul, Tarihte İlk Defa Değer Kaybettirdi

Rakamlarla konuşmak gerekirse geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde toplam tahliye davası sayısı 26 bin düzeyindeyken bu yılın sadece ilk 6 ayında 47 bin seviyesinde gerçekleşti. Yani geçen yılın tamamının iki katı dava, 6 ayda ortaya çıkmış durumda. Özetle ev sahipleri kiracılarını çıkartmak istiyor ve çıkartanların bir kısmı da evini kiraya vermeyi düşünmüyor. Çünkü kiracılı gayrimenkul, belki de tarihimizde ilk defa değer kaybettiriyor.

Evet, bundan 2 sene önce kiracılı bir gayrimenkul satılması daha kolay bir mülk iken bugün %10-%20 oranında iskonto görüyor. Çünkü kiracılı gayrimenkulü alan yeni malik, ona ulaşmak için bir gayret sarf ediyor; dava açıyor, bu süreçte kendisi başka bir yerde kira vermek zorunda kalıyor.

Günümüzde kiracıların bir kısmı sadece kendi durumlarını düşünerek %25 uygulamasının devam etmesini istiyor ama bu tablonun aslında genel kiracılık sorununa olumsuz etkisi var.

Boş Konut Sayısı

Boş Konut Sayısının Artmasının Temel Sebebi, Yüzde 25 Sınırlaması

Şu an ülkedeki boş konut sayısının hızla artmaya devam etmesinin temel sebebi bu %25 sınırlaması. Her ortamda ısrarla ifade ettiğim gibi bir ev sahibi yıl içerisinde 12 ay değil 9,5 ay kira geliri elde ediyor. Emlak vergisi, gelir vergisi ve amortisman masrafları derken kimsenin konuşmadığı ödemeler, esasında kira gelirini düşürüyor. Bu şartlar altında ev sahipleri de %25 kuralıyla sınırlı kaldığında o gayrimenkulü artık kiraya vermek istemiyor.

Boş konutlara ek vergi getirilecekse hak kayıplarını önlemek adına kanaatimce en az 2 tane evi olanları kapsayacak şekilde bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Yani kişinin iki ve daha fazla boş evi varsa boşta tuttuğu evlere ek vergi getirilmesi, kiralama ayında da o ek verginin tamamen tekrar silinmesi; uygulamanın amacına ulaşmasını sağlayabilir.

Çözüm: Taşınmaz Bedellerine Alt ve Üst Sınır ile Kiralık Konut Üretimi

Aktardığım tüm sorunların ardından okurlarımız, “çözüm önerisi nedir?” diye sorabilir. Bu noktada %25 kuralı ve Borçlar Kanunu’nda yer alan TÜFE sınırlamasının kaldırılarak taşınmaz bedellerine üst ve alt sınır getirilmesini öneriyorum.

Açıklayıcı olması adına detaylandırmak gerekirse günümüzde eski kiracının 2.000 TL verdiği binada 10.000 TL ödeyen kiracı bulunuyor. Esasen o binada rayiç 10.000 TL’ye gelmiş. İşte burada üst sınır 10.000 TL iken alt sınır da bu rakamın %25’i olarak uygulanmalı, yani en düşük kira bedeli 7.500 TL olmalı. Üst sınırın üzerinde kira artışı yapan ev sahiplerine de idari para cezası uygulanmalı. Üst-alt sınır düzenlemesinin sorunu çözeceği kanaatindeyim.

Bir kriz hâline gelen Türkiye’deki barınma sorununa yönelik ikinci çözümüm ise daha önce Emsal.com’da da detaylıca ele aldığım kiralık konut üretimine geçilmesi.

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

Yeni Dönemde Konut Sektörünü Neler Bekliyor?

Sonraki

Gayrimenkul İhracatı Çalıştayına Davet

Sonraki
Gayrimenkul İhracatı Çalıştayına Davet

Gayrimenkul İhracatı Çalıştayına Davet

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

Kentsel Dönüşümde Yapım Yardımı ve Hibe Şartları
Mevzuat

Kentsel Dönüşümde Yapım Yardımı ve Hibe Şartları

Ali Yüksel (Dr.)
19 Aralık 2024

Kentsel dönüşüm uygulama alanlarında devletin belli kriterlere göre inşaatın yapımı için yardım etmesi mümkündür. Söz konusu yardım, 6306 sayılı Kanun’un...

Devamını Oku
Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

25 Ocak 2023
Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

24 Temmuz 2023
Köy Yerleşik Alanı Dışında Yapılaşma

Köy Yerleşik Alanı Dışında Yapılaşma

18 Ekim 2023
İmarda Terimler ve Hesaplamalar

İmarda Terimler ve Hesaplamalar

15 Haziran 2022

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sektör

Bizim Büyük Sorunumuz: Barınma…

8 Haziran 2022
Mevzuat

Kanunların Işığında Tapu Harçları

27 Ekim 2022
Söyleşi

Potansiyelini Rakamlarla Anlatabilen Bir Ülke Olmalıyız

14 Ağustos 2023
Mevzuat

Kurum Taşınmazlarının Satışında KV ve KDV İstisnası 2

17 Kasım 2022
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • Yapı Tatil Tutanağı Nedir, Neden Önemlidir?
  • Bina Kimlik Sistemi Devrede, Peki Yeterli mi?
  • İstanbul’un Gelecek 10 Yılda Konut İhtiyacı
  • Gayrimenkulde Yurt Dışı Talebi
  • Hisseli Tapuda Ön Alım Hakkı ve Fiili Taksim
  • Proptech Nedir, Nerede Kullanılır?
  • Afete Dirençli Kent Nedir?
  • Kiracılı Ev Satılırsa Ne Olur?
  • Kira Davalarında Arabuluculuk Dönemi
  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    Telegram

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    Telegram kanalımıza katılın!

    Kanala Katılın
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Etkinlikler
    • İletişim

    © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    No Result
    Tüm Sonuçları Göster
    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Etkinlikler
    • Konular
    • Yazarlar
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Sektörün Emsal’i
    • İletişim

    © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.