İçindekiler
PwC Türkiye ve ULI (Urban Land Institute) tarafından hazırlanan Gayrimenkulde Gelişen Trendler: Avrupa 2024 raporuna göre faiz oranları, enflasyon ve Avrupa’daki ekonomik büyümenin önümüzdeki beş yıl sektörün endişeleri arasında olduğu ifade ediliyor.
Güven ve Kârlılık Beklentilerinde Artış
Araştırmada, 2024 yılı için sektör olarak geçen seneye göre daha fazla iş güveni ve kâra işaret edilse de bu durumun düşük baz etkisinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Raporun özet kısmında konuya dair şu ifadelere yer veriliyor:
Araştırmaya katılanlardaki pozitif tutumun büyük bir kısmı, kullanıcıların ve kiracıların altta yatan talep gücüne dayanıyor. Gayrimenkulün değişmekte olan makro arka planı, şu ana kadar yatırımcı duyarlılığına büyük zarar verdi. Ancak kullanıcı piyasalarında henüz tam anlamıyla hissedilmedi. Dolayısıyla sektör, Almanya ve İngiltere gibi büyük ekonomilerde, gerçek endişeler ortaya koyan ekonomik tahminlere yakından ilgi gösteriyor.
Araştırmaya katılanların çoğu, ekonomik durgunluğu gerçekçi bir endişe olarak görüyor. Dünya gündemindeki jeopolitik koşullar nedeniyle iş ve yatırım dünyasındaki genel durum, kaçınılmaz olarak gölgede kalıyor.
Sektör Zorlayıcı Finansal Koşullarla Yüzleşiyor
Raporda, enflasyon baskıları ve bunun sonucunda ortaya çıkan yüksek faiz oranlarının getirdiği yüke alışmanın kolay olmadığı belirtiliyor.
Avrupa gayrimenkul sektörünün son 18 ayda rekor seviyede düşük işlemler sürdürdüğü ifade edilen çalışmada, sektör için inşaat projelerini mümkün kılan anlaşmalar ve küreselleşme trendlerinin devam ettiği görülüyor. Bu nedenle; on yıllık uygun borçlanma döneminin sonrasında sektör, hâlâ zorlayıcı finansal koşullarla yüzleşmeye devam etmekte.
Yatırım ile Geliştirme Potansiyeli En Yüksek Şehirler: Londra, Paris ve Madrid
Sektördeki belirsizliklerin etkisiyle gayrimenkul yatırımcılarının, Avrupa’da sermayelerini nerede ve nasıl kullanacakları konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Oluşan durum ise daha riskli zamanlarda likidite imkânı sunan şehirlere odaklanmak anlamına geliyor. Bu sebeple, potansiyeli yüksek şehir sıralamalarında Londra ve Paris’in yine ilk iki sırada yer alması sürpriz olmazken, bu iki şehir 2023 yılının ilk dokuz ayında, Avrupa’daki toplam gayrimenkul işlem hacminin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor.
Yeni Enerji Altyapılarına İlgi Çoğalıyor
Raporda verilen bilgilerde küresel mega ve özellikle yeni enerji altyapıları gibi tercih edilen trendler konusunda, yatırımcıların iştahının kabardığı ifade ediliyor. Ayrıca çoğu Avrupalı yatırımcının da gayrimenkulle ilgili olarak hâlâ sektöre dayalı bir yaklaşım izlediği belirtiliyor.
Araştırmaya katılan gayrimenkul liderlerinin yüzde 75’i, pazardaki fiyat beklentileri ile finansal raporlardaki değerleme tutarlarının uyuşmadığına inanıyor. Mevcut değerlemelerin ise gayrimenkuldeki zorluk ve fırsatları doğru şekilde yansıtmadığı da görülüyor.
Raporun tamamını PDF olarak inceleyin.