İçindekiler
Türkiye İMSAD tarafından her ay açıklanan sektör raporlarının eylül sonuçlarına göre inşaat malzemeleri sanayi üretimi ikinci çeyrekte yüzde 2,1 oranında arttı.
Çalışmada yer verilen başlıklar şöyle sıralanıyor:
- Yönetici özeti
- Türkiye inşaat ve yapı sektörü
- Türkiye inşaat malzemeleri sanayi
- Türkiye ekonomisi
- Dünya ekonomisi
- Dünya inşaat sektörü
- Özel bölüm
Raporda öne çıkan diğer tespitlere göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 geriledi. Bu gerilemede temmuz ayında uzun resmî tatiller nedeniyle çalışma gün sayısının önemli ölçüde azalması etkili oldu.
Bunun yanında 2018 yılından bu yana yüzde 20 küçülen inşaat sektörü, “yeni orta vadeli program” hedeflerinin açıklanmasıyla kritik bir rol üstlenirken 2028 yılında tamamlanacak olan sosyal konut projesinin sektöre etkilerinin yıllara yayılması bekleniyor.
Alt Sektörlerde Üretim Düştü
Raporda yer verilen bilgilere göre inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 yılında ilk kez aylık olarak düştü. İnşaat malzemelerine yönelik iç talep temmuz ayında zayıflarken dış talepte de yavaşlama belirginleşmeye başladı. Çalışmadaki diğer bilgiler şöyle sıralanıyor:
“2022 yılında üretim alt sektörlerde farklı değişimler gösterdi. Yılın ilk yedi ayında 12 alt sektörde üretim geçen yıla göre artarken, 10 alt sektörde düştü.
Yılın ilk yedi ayında en yüksek üretim artışı yüzde 31,5 ile seramik kaplama malzemelerinde, yüzde 21,1 ile birleştirilmiş parke ve yer döşemelerinde, yüzde 19,9 ile plastik inşaat malzemelerinde ve yüzde 18,4 ile seramik sağlık gereçlerinde gerçekleşti.
Düz cam ve yalıtım camı üretimi yüzde 15,6, demir çelikten çubuk ve profil üretimi yüzde 11,7 yükseldi. Buna karşın yine aynı dönemde tuğla ve kiremit üretiminde yüzde 16,9, demir çelik radyatörler üretiminde yüzde 14,7 ve çimento ve betondan eşyalar üretiminde ise yüzde 7,5 gerileme kaydedildi.”
İnşaat Sektörü Reel Büyüklük Endeksi Çeyrek Dönemler (2009=100)
İnşaat Sektöründe Yüzde 20 Küçülme
İnşaat sektöründe mutlak büyüklüğün 2018 yılından bu yana gerileme eğilimi içinde olduğu ifade edilen raporda şu tespitler yer alıyor: “Sektörde çeyrek dönemlerdeki mevsimsel artışlar dışarıda bırakıldığında genel olarak inşaat sektörünün büyüklüğü azalmaktadır. Sektördeki küçülme doğal olarak yurt içindeki inşaat malzemeleri pazarının da daralması anlamına gelmektedir.
İnşaat sektörü 2019 yılındaki ekonomik dengeleme sürecinde ve 2020 yılı ilk yarısında pandemi etkileri ile daralma göstermişti. Ancak 2017 yılından bu yana geri kalan dönemlerde görece daha yüksek faaliyetler görülmektedir. 2020 yılı ikinci yarısı ve 2021 yılında faaliyetler artmış ancak bu artışlar büyüme verilerine yansımamıştır. 2018 yılının ilk yarısı ile 2022 yılı ilk yarısı TÜİK zincirleme endeks verileri karşılaştırıldığında inşaat sektörü yüzde 20 küçülmüştür.”
İnşaat Sektörü Güven Endeksi (2010=100)
Güven Endeksi Eylül Ayında 1,8 Puan Geriledi
İnşaat sektörü güven endeksi kapsamında bilgilerin bulunduğu raporda ağustos ayında başlayan gerilemenin eylül ayında da devam ettiği belirtiliyor ve şu ifadelere yer veriliyor:
“Güven endeksi eylül ayında daha hissedilir bir düşüş göstermiştir. Endeks eylül ayında bir önceki aya göre 1,8 puan gerilemiştir. Güven endeksi birçok unsurdan etkilenmeye devam etmektedir.
Mevsimsellik, mevcut işlerin seyri ve alınan yeni siparişlerin miktarı, sektörün kendi iç dinamiklerindeki gelişmelerdir. Finansmana erişimdeki zorluklar, güven üzerinde artan olumsuz etki yapmaktadır.”
Raporun tamamını incelemek için tıklayınız…