İçindekiler
Avukat Engin Daşlı, Kira Sözleşmesinin Feshi isimli kitabında söz konusu durumu, teoriler bağlamında ve kavram karmaşasından kurtulmaya yönelik bir yaklaşımla ele alıyor. Çalışmanın bazı yerlerinde doktrin ve uygulama açısından kavramların temel tanımlarına yer verilirken, bunun yanında mukayeseli bilgiler de bulunuyor.
İlk baskısını 2017 yılında yapan ve ikinci baskısı raflarda yerini alan eserin bu yeni baskısında son beş yılda çıkan Yargıtay kararlarından bol sayıda örnek bulunuyor. Örnek içtihatlar sadece metin olarak değil, belirli bağlam içerisinde aktarılıyor ve daha sonra yorumlanarak analiz ediliyor. Bunun yanında birtakım Yargıtay kararları ise teorik esaslarla uyuşmadığı için eleştiriliyor.
Eserde Ele Alınan Konular
Kitapta ayrıntılarıyla açıklanan başlıca hususlar şöyle sıralanıyor:
1- Fesih, tahliye, ecrimisil kavramları
2- Kiralananın ayıplı çıkması nedeniyle fesih
3- Kira bedelinde temerrüt nedeniyle fesih
4- Özenle kullanma borcunun ihlali nedeniyle fesih
5- Olağan fesih ve olağanüstü fesih
6- Fesih usulü ve fesih davaları
Emlak Uyuşmazlıklarına Çözüm Anahtarı
Çalışma, uygulamada sıklıkla karıştırılan “tahliye” ve “fesih” kavramlarını ve bunlara ilişkin hukuki yolları aydınlatmayı hedefliyor. Çünkü fesih yollarının bilinmemesi, insanları birçok imkândan yoksun bırakıyor ve bu imkânların kullanılması, kira ilişkilerinde yaşanan tıkanmaları açabiliyor. Zira kira ilişkilerindeki çatışmalar, taraflara ağır psikolojik travmalar yaşatıyor.
Eser sahibi Avukat Engin Daşlı, kitabı ile ilgili şu bilgileri aktarıyor: “Maalesef, sektörde yer alan ve bu işlerle uğraşan birçok kişi, kira ilişkilerinde yeterli bilgi birikimine sahip değil. Ancak onları suçlamamak gerek; çünkü kira sözleşmelerinin feshi, kanunda son derece karmaşık bir şekilde düzenlenmiş olan bir konu.
Siz de emlak sektörüne dair işlerle ve uyuşmazlıklarda ilgileniyorsanız, bu kitabı mutlaka kütüphanenize katmalısınız. Böylece, birçok ilişkide farklı çözümler geliştirebilirsiniz.
Kitabın çok önemli bir özelliği de son beş yılda çıkan Yargıtay kararlarını titizlikle işlemiş olması. Bu kadar karmaşık bir konuda doğru ve güncel bilgileri derli toplu bir şekilde başka bir yerde bulmak mümkün görünmüyor.”