Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » Tam Elektrikli ve Akıllı Binalar Mümkün mü?

Tam Elektrikli ve Akıllı Binalar Mümkün mü?

Yapılarda elektrifikasyon ve akıllı bina teknolojileri, inşaat sektörünün karbondan arındırılması için etkili bir strateji olabilir.

Ece Sert Özcan Ece Sert Özcan
12 Eylül 2023
Etiketler: Akıllı Şehirler, Çevre, İklim Krizi, Sürdürülebilirlik, Yapı Tasarımı
Okuma Süresi:5 dakika
A A
Tam Elektrikli Bina Nedir?
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Elektrifikasyon Yöntemi Nedir?
  • Tam Elektrikli Bina Nedir?
  • Akıllı Bina Özellikleri
  • Neden Elektrikli ve Akıllı Gayrimenkul?
  • Bina Elektrifikasyonunda Kullanılan Bazı Teknolojiler
  • Uygulamanın Önündeki Engeller ve Geleceğe Bakış

“Tam elektrikli yapı hareketi”, bir diğer adıyla binaların elektrifikasyonu; ülkemiz için yeni sayılabilecek kavramlardan olsa da dünya çapında günden güne kendine daha fazla yer bulmaya başlamıştır. Küresel ölçekteki bu hareketin çıkış noktaları ise yeni mevzuatlar, teknik sadeleşme, operasyonel faydalar ve fosil yakıt tüketen binaların çevresel – ekonomik anlamdaki olumsuz etkilerine ilişkin artan anlayış olarak sıralanabilir.

Fosil yakıtların yakılması hem bina içi hem de bina dışı hava kalitesini düşürerek sağlık sorunlarına neden olmanın ötesinde, uzun vadede dünyamızın sürdürülebilirliği için zararlı olan sera gazlarının salımına yol açmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Tesis Yönetiminde Peyzaj ve Bahçe Bakımı

Afet Riskleri ile Mücadelede Bütüncül Yaklaşımın İpuçları

Elektrifikasyon Yöntemi Nedir?

Yeni ve mevcut binalarda elektrifikasyon; gayrimenkullerin kârlılığını ve geleceğin yükselen trendlerine karşı uyumunu arttırmakta, karbon salımını azaltmakta, kiracıların sağlığını ve esenliğini sağlamakta ve kurumsal kiracılar için de çekim oluşturmaktadır.

Bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda elektrifikasyon ve akıllı bina teknolojileri, inşaat sektörünün karbondan arındırılması için etkili bir strateji olabilir. Bina elektrifikasyonuna giden yoldaki en büyük zorluk ise bunun uygun maliyetli, adil ve sorumlu bir şekilde yapılmasıdır.

Tam Elektrikli Bina Nedir?

Tam elektrikli binalar; doğal gaz veya herhangi bir fosil yakıt kaynağını hiçbir şekilde ve alanda kullanmaz, yalnızca elektrikle çalışır.

Akıllı Bina Özellikleri

Akıllı bina nedir? sorusunun cevabını vermek gerekirse öncelikle sakinlerine güvenli ve konforlu bir ortam yaratan bu yapıların, kaynakların verimli ve ekonomik kullanımını sağlamak için teknolojiden faydalandığını söylemek gerekmektedir. Hâlihazırda mevcut pek çok teknolojiyi kullanan akıllı binalar, gelecekteki teknolojik gelişmelerin entegrasyonuna izin verecek şekilde tasarlanmakta veya yenilenmektedir.

Neden Elektrikli ve Akıllı Gayrimenkul?

Gayrimenkul sektörünün ve yapılaşmış çevrenin tam elektrifikasyona ve karbonsuz bir geleceğe doğru adım atması için birçok fayda sıralanabilir. Bu faydalar; finansal, teknik, çevresel ve regülasyona dair olmak üzere toplam 4 başlık altında toplanabilir. Faydalar, inşaatın yeni bina yapımı ya da güçlendirme / yenileme olmasına, gayrimenkulün türüne, bölgeye, iklime ve enerji kaynaklarının bulunabilirliğine göre değişse de birçok yapı için geçerlidir.

bina elektrifikasyonu faydaları

Bina Elektrifikasyonunda Kullanılan Bazı Teknolojiler

Yapılarda elektrifikasyon; çevreye zararı su götürmeyen doğrudan fosil yakıt tüketimi yerine, ihtiyacın elektrik enerjisi ve yenilenebilir enerji gibi sürdürülebilir kaynaklarla giderilmesini hedeflerken akıllı binalar ise bunu bir adım öteye taşıyıp sistemlerin otomatize edilmesini, konfor arttırılırken enerji tüketiminin azaltılmasını amaçlar. Her akıllı yapı tam elektrikli bina olmak zorunda değildir fakat ideal senaryo, yapıların hem tam elektrikli hem de akıllı olduğu bir düzene geçilmesidir. Bina elektrifikasyonunda kullanılan teknolojilerin öne çıkanları aşağıdaki gibi sıralanabilir. Bu teknolojilerden bazıları hâlihazırda yaygın teknolojiler olup bazıları ise nispeten yenidir.

Doğal Gaz Yerine Elektrik Kullanımı

Isınma ve kullanım sıcak suyu için gereken enerji, geleneksel uygulamalarda doğal gaz kazanları ya da kombilerle sağlanmaktadır. Benzer şekilde yemek pişirmek için çoğunlukla doğal gazlı ocaklar kullanılmaktadır. Bunların yerine elektrikli alternatif uygulamalar mevcuttur.

Isı Pompası

Isı pompası kullanılarak ısınma ve kullanım sıcak suyunun yanı sıra, soğutma için de gerekli altyapı sağlanabilmektedir. Toplam nihai enerji tüketimi açısından baktığımızda da tüketimleri doğal gazlı cihazların altında kalmaktadır.

VRF (değişken debili soğutkan akışı)

Gelişmiş ve kompleks bir ısı pompası sistemi olarak da tanımlanabilecek VRF sistemleri, çoğu ticari binada benzer çözümü sağlayabilmektedir.

Enerji veya Isı Geri Kazanım Vantilatörü (ERV / HRV)

Taze havalı ısıtma – soğutma sistemlerinde (HVAC) bu cihazların kullanımı, enerji verimliliğini önemli ölçüde arttırmaktadır. Söz konusu sistemler, içeriden atılan havadan enerji toplayarak tüketilen toplam enerji miktarını azaltmaktadır. Enerji veya ısı geri kazanım vantilatörünün bir çeşit ısı pompası ile iklimlendirilen taze havalı sistemlerde kullanımı, bina enerji performansına kayda değer etki edecektir.

Elektrikli Yemek Pişiriciler

Elektrikli yavaş pişiriciler ile vitroseramik ve indüksiyon ocakların kullanımı, günümüzde günden güne yaygınlaşmaktadır. Elektrikli fırınların kullanımı ise hâlihazırda yaygındır.

Pasif Isıtma ve Soğutma Sistemleri

Bu teknolojiler; otomatik pencereler, yalıtım, ısı yalıtımları ve hava sızdırmazlığı gibi iyileştirmeleri içerir. Söz konusu sistemlerin otomatize edilmesi, mekanik sistemlerin daha akıllı hâle getirilmesine, operasyon giderlerinden tasarruf edilmesine ve yer ihtiyacının azaltılmasına, buna bağlı olarak da binalarda net / brüt alanlarının iyileştirilmesine olanak tanır. Bu sistemler az bakım gerektirir, kiracı konforunu arttırır ve enerji kesintilerine karşı dayanıklılık sağlar.

Enerji Depolama

Binalar, elektrik şebekesine geri göndermek yerine sahada üretilen enerjiden tasarruf etmek için enerjiyi batarya sistemleri ile depolayabilir.

Güneş Panelleri

Fotovoltaik hücreler, güneş ışınımını absorbe etmek için paneller hâlinde gruplandırılır ve sera gazı salımı olmadan elektrik üretilir.

Akıllı Bina Uygulamaları

Akıllı binalar; performansı optimize etmek için bilgi ve iletişim teknolojisi tabanlı sistemleri, hizmetleri ve teknolojiyi kullanan yapılardır. Akıllı binalar; ısıtma, havalandırma ve güvenlik sistemleri ile bunların durumu ve performansı hakkında sürekli bilgi sağlayan ağ bağlantılı sensörlerle donatılmıştır.

Neden Elektrikli ve Akıllı Gayrimenkul?

Uygulamanın Önündeki Engeller ve Geleceğe Bakış

Günümüzün piyasa gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda mevcut binaların hepsinin tam elektrifikasyonu henüz ticari açıdan mantıklı görünmemektedir. Yatırım ve inşaat maliyetleri bazen tasarrufun önüne geçebilir. Yeni inşaat projeleriyle geliştiriciler çok az bir maliyetle binalarını tam elektrikli hâle getirebilirken, mevcut bina yenilemeleri mali açıdan önemli planlama ve koordinasyon gerektirmektedir.

Ek olarak bu, zaman alan bir süreçtir ve özellikle içinde yaşam olan binalarda tadilat süresince kullanıcıların konforunu olumsuz etkileyen durumlar oluşmaktadır. Dolayısıyla sistemlerin ekonomik ömürleri ile kira kontratlarının bitiş tarihlerini senkronize etmek, sorun yaratabilir. Fiziksel engeller açısından ise bazı yeni nesil teknolojiler eski alternatiflerinden daha fazla yer ihtiyacına sahip olabilir ve yeterli alan oluşturulamayabilir.

Her ne kadar tam elektrikli ve akıllı binalara geçiş birçok engeli barındırsa da pek çok şirket ve paydaş hâlihazırda bu engellerin üstesinden gelmek için stratejiler belirlemektedir. Örneğin mevcut sistemlerin kalan ekonomik ömürleri dikkate alınarak dönüştürme çabaları fazlara ayrılmaktadır. Ek olarak bu sistemlerden bazıları için kiralama yoluna gidilebilir.

Binaların elektrifikasyonu kısa değil uzun vadeli bir hedef ve vizyon çerçevesinde ele alınmalıdır ve bu hedefe ulaşılırken; yerel yönetimler, emlak sektörü, kamu hizmetleri, hizmet sağlayıcılar ve bina sakinleri arasında iş birliği şarttır.

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

İnşaatta Geleceğin Temelleri: Sürdürülebilirlik ve Doğal Malzemeler

Sonraki

Serbest Piyasa Ekonomisi Endüstriyel Mülklere Nasıl Yansıyor?

Sonraki
organize sanayi bölgesi

Serbest Piyasa Ekonomisi Endüstriyel Mülklere Nasıl Yansıyor?

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

Kira Davalarında Arabuluculuk Dönemi
Gündem

Kira Davalarında Arabuluculuk Dönemi

Ali Güvenç Kiraz
31 Ağustos 2023

Özellikle kiracı ve mülk sahibi ilişkilerinin son dönemde ciddi şekilde bozulmuş olması, yaklaşık iki yıldır özellikle sulh hukuk mahkemelerinde şiddetli...

Devamını Oku
Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

25 Ocak 2023
Kiracılı Ev Satılırsa Ne Olur?

Kiracılı Ev Satılırsa Ne Olur?

6 Temmuz 2023
Apartmanlarda Uyulması Gereken Kurallar

Apartmanlarda Uyulması Gereken Kurallar

13 Ekim 2022
Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

24 Temmuz 2023

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sektör

Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

16 Temmuz 2022
İnovasyon

Katlanabilir Ev Nedir?

30 Aralık 2022
Mevzuat

Kurumlara Gelen Ek Deprem Vergisi ve Ayrıntıları

13 Mart 2023
Analiz

İnşaat Malzemeleri Sanayi Üretimi 2022’de Arttı

9 Mart 2023
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • Proptech Nedir, Nerede Kullanılır?
  • Afete Dirençli Kent Nedir?
  • Ekolojik Yapı Malzemeleri Nelerdir?
  • Yeşil Ofis Nedir?
  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Vaziyet Planı Nedir?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Mimaride En Çok Kullanılan Yapı Malzemeleri
  • Emekliler Emlak Vergisi Öder mi?
  • İmar Planlarına İtiraz Hakkının Detayları
  • Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    Telegram

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    Telegram kanalımıza katılın!

    Kanala Katılın
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Etkinlikler
    • İletişim

    © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    No Result
    Tüm Sonuçları Göster
    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Etkinlikler
    • Konular
    • Yazarlar
    • Hakkımızda
    • Künye
    • İletişim

    © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.