Sektörün Emsal'i
Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » Betonarme Binalarda Korozyon Tehdidi

Betonarme Binalarda Korozyon Tehdidi

Günümüzde yapıların güvenliği daha da sorgulanır hâle geldiğinden medyada ve halk arasında çok rastlanır oldu bu kavrama... Peki, nedir bu yapılardaki “korozyon” tehdidi?

Osman Pekşen Osman Pekşen
2 Kasım 2022
Etiketler: Deprem, Malzeme, Mimari, Sektör
Okuma Süresi:5 dakika
A A
Betonarme Binalarda Korozyon Tehdidi
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Korozyon Nedir?
  • Korozyon Oluşumuna ve Gelişimine Etki Eden Faktörler
  • Binada Korozyon Hasarı Nasıl Önlenir?
  • Betonarme Binalarda Korozyon Etkisinin Sonuçları

Korozyon Nedir?

Tıp dilinde, gemi, uçak ve diğer mühendislik yapıları üretiminde çok yaygın olarak kullanılan ve yabancı dillerden Türkçemize yerleşen korozyon (corrosion) sözcüğü; metallerde aşınma, kemirilme, erime, çürüme ifadeleriyle tanımlanmaktadır.

1999 depremleri sonrasında resmî makamlarca yapılan denetimler sonucunda konut, iş yeri, özel ve resmi hizmet binalarında %65-70 oranında ‘korozyon’ tespit edilmiştir. Bir dönem benim de yer aldığım saha çalışmalarında; özellikle yer altı suyunun yaygın olduğu bölgelerde, gevşek zeminlerde yer alan binalarda ve bu binaların, özellikle yüksek seviyede nem oranına sahip havalandırmasız mekânlarında bu oranı doğrular nitelikte korozyon etkisi tarafımızca da müşahede edilmişti.

İlginizi Çekebilir

Alacağınız Ev Yastığın Altında

Konut Satış İstatistikleri Nisan 2025

‘Korozyon’ genel olarak binaların bodrum katlarında gelişmekle beraber, kapilarite nedeniyle taşınan tuzlar vasıtasıyla, taşıyıcı sistemin her tarafına yayılmaktadır. Dinamik tesirlere maruz olan bina cephelerinde de korozyon etkisine sıkça rastlanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar, korozyonun yoğun olduğu ve taşıyıcı sistemlerinin bundan önemli ölçüde etkilenerek tahribat gördüğü yapıların taşıma güçlerinin zamanla kayba uğradığını göstermektedir. Tekniğine uygun yapı üretimi yapılmayıp, koruyucu önlemler alınmazsa; çelik üstünde gelişebilecek korozyonun, betonarme durabilitesini (mukavemetini) olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmazdır.

Korozyon Oluşumuna ve Gelişimine Etki Eden Faktörler

Betonarmede korozyon gelişimi; metal ve metal alaşımlar üzerinde gerçekleşen termodinamik bir hadise olup, betonarme yapı elemanı içinde yer alan unsurlardan birisi olan donatının (çelik malzeme) bulunduğu ortamla elektrokimyasal reaksiyona girerek fiziki ve metalik özelliklerini kaybetme durumudur. Aderans, betonun çeliğe yapışma özelliği olup; alkali niteliğe sahip betonun aderans ile çeliği sarmalaması sonucunda, donatıyı korozyondan koruyan bir satıh oluşur.

Tekniğine uygun olarak üretilmeyen beton, yanlış malzeme kullanımı, havadaki gazlar, dinamik ve statik tesirler, zaman, sünme, nemli, tuzlu ve sulu ortam gibi faktörler korozyon oluşumunu geliştirir. Bu nedenlerle beton üzerinde oluşabilecek çatlaklar ve döküntüler kanalıyla; su, nem, tuz ve havadaki gazlarla birlikte meydana gelen kimyasal reaksiyon sonucunda, çelik üzerindeki koruyucu kısım bozulmaya başlar. Paslanma ve çürüme ile çelikte kütle kaybı gelişir ve bunun sonucunda yapı elemanı, çekme ve sünme özelliğini yitirir.

Betonarme Binalarda Korozyon Tehdidi

Binada Korozyon Hasarı Nasıl Önlenir?

a) Yeni inşa edilecek binalarda doğru planlama, tasarım ve uygulama yapılmalıdır

Yapı tasarlanırken su ve nem etkisinden uzak tutacak biçimde doğru drenaj planlaması yapılıp, suyun etkin olduğu temeller ve tabi zemin seviyesi altında yer alan dış cephe duvarlarında su yalıtımı uygulanmalıdır.

Özellikle bodrum katlar havalandırılacak biçimde planlanmalı; nemli ve kirli havanın çıkışı sağlanmalıdır. Bina cephe kaplamalarında çatlak ve delik oluşumuna geçit verilmeyip; yağmur oluk ve dereleri, su ve atık su tesisatları kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Tabi zemin seviyesi altında dökülecek betonda geçirimsizlik sağlayan yapı kimyasalları kullanılmalıdır.

Tekniğine ve standartlara uygun beton, çelik kullanılmalı, aynı şekilde kalıp ve betonarme işçiliği yapılmalıdır. Betonarme yapı elemanlarının kılıfını oluşturan “pas payı” teknik mevzuata uygun biçimde gerçekleştirilmelidir.

b) Mevcut binalarda alınabilecek tedbirler

Korozyon nedeniyle hasar görmüş olan betonarme yapı elemanının etkin bir tamir yöntemi bulunmamakla beraber, kabul edilebilir derecede hasarlı yapılarda onarımlar gerçekleştirilmekte, böylelikle hasarın büyümesinin önüne geçilebilmektedir.

Öncelikle tadilata, hasar bölgesi ve çelik donatı temizlenmek suretiyle korozyon katmanının kaldırılmasıyla başlanır. Basınçlı havayla istenmeyen parçacıklar temizlenir. Çelik yüzeyler gerekli yapı kimyasalıyla astarlanır, hasarlı bölgeye epoksi enjeksiyonu yapılır. Koruyucu olarak da kimyasal içerikli çimento esaslı harç veya reçineyle kaplanır.

Korozyona sebep olabilecek çatı yapı elemanları, yağmur suyu olukları, dereleri, iniş boruları gözden geçirilmeli ve gerekirse onarılmalı; su ve atık su tesisatlarının, taşıyıcı sisteme zarar vermesinin önüne geçilmelidir. Bodrum katlar başta olmak üzere, havasız mekânların havalandırılması sağlanmalıdır.

c) Uygun malzeme seçilmelidir

Kaliteli ve uygun standartta üretilen betonun gözenekleri oldukça azdır. Beton örtüsünün de tekniğine uygun biçimde oluşturulması ile tuzlar ve diğer kimyasal maddelerin donatıya ulaşmasının önüne geçilir.

Tuz, asidik özellikli yabancı madde içermeyen agrega da kullanıldığı takdirde korozyon gerçekleşmesi imkânsız hale gelecektir. Standartlar ve mevzuata uygun inşaat çeliği; dış cephelerde geçirgen olmayan, kaliteli ve doğru dış cephe kaplama malzemesi kullanılması; korozyon direnci ve geçirimsizlik sağlayan yapı kimyasalları ve diğer su yalıtım malzemeleri ile uygulama yapılması şarttır.

Betonarme Binalarda Korozyon Tehdidi

Betonarme Binalarda Korozyon Etkisinin Sonuçları

Korozyon sadece ekonomiyi değil, çevre sağlığını da olumsuz yönde etkileyen bir tehdittir. Tüm dünyada milyonlarca ton üretilen demir çelik korozyona uğrayarak, emek, iş gücü ve enerji kaybı ile en başta insan olmak üzere pek çok canlının da yaşamını tehlikeye atmaktadır.

Çelik malzemenin yoğun olarak kullanıldığı tüm yapılarda (çelik köprüler, sanayi yapıları vb.) ve araç/gereçlerde olduğu gibi betonarme binalarda da donatı korozyonu sistemin ekonomisi ve güvenliği bağlamında önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Binalarda ileri derecede korozyon hasarlarının tespiti ve zararlı etkilerinin giderilmesi ekonomik olmadığı gibi, kesin olarak güvenliği sağlamamaktadır. Bu çerçevede, bina tasarımını ve uygulaması aşamalarında, ‘koruyucu mühendislik esasları’ gözetilerek, inşaatın başlangıcı itibarıyla gerekli önlemler alınması ve yapıların ekonomik ömrü süresince korozyon hasarı tehlikesinden uzak tutulması şarttır.

Hafif hasarlı ya da kabul edilebilir düzeyde korozyon etkisine maruz kalmış mevcut yapılarda ise hasar riskini en aza indirecek biçimde koruyucu önlemler alınmalıdır. Ehliyetli ve deneyimli firmalar vasıtasıyla, yetkin teknik eleman gözetiminde onarım yapılması, bina sahiplerince göz ardı edilmemesi gereken bir husustur. Öte yandan, bina sahiplerince ya da konut/işyeri satın alacak kişilerce, öncelikli olarak binaların bodrum katlarında ve gerekirse diğer katlarda yapı taşıyıcı sistemi (kolon, kiriş) üzerindeki korozyon çatlaklarının gözlem yolu ile de olsa incelenmesi/inceletilmesi ve değerlendirilmesi, yapının güvenliği hakkında ön fikir vermesi açısından çok önemlidir.

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

Türkiye Gayrimenkul Pazarında Neler Oluyor?

Sonraki

THBB’ye Göre Sektörün Aylık Performansı

Sonraki
THBB’ye Göre Sektörün Aylık Performansı

THBB’ye Göre Sektörün Aylık Performansı

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

Kentsel Dönüşümde Yapım Yardımı ve Hibe Şartları
Mevzuat

Kentsel Dönüşümde Yapım Yardımı ve Hibe Şartları

Ali Yüksel (Dr.)
19 Aralık 2024

Kentsel dönüşüm uygulama alanlarında devletin belli kriterlere göre inşaatın yapımı için yardım etmesi mümkündür. Söz konusu yardım, 6306 sayılı Kanun’un...

Devamını Oku
Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

25 Ocak 2023
Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

24 Temmuz 2023
Köy Yerleşik Alanı Dışında Yapılaşma

Köy Yerleşik Alanı Dışında Yapılaşma

18 Ekim 2023
Apartmanlarda Uyulması Gereken Kurallar

Apartmanlarda Uyulması Gereken Kurallar

13 Ekim 2022

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Analiz

GYODER: Konutta Fiyatlar Yükseliyor, Satışlar Düşüyor

20 Kasım 2024
Mevzuat

Tek Konutu Olan Emlak Vergisi Öder mi? 2

28 Aralık 2022
Etkinlik Raporları

12. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde Barınma Krizine Çözüm Arandı

29 Kasım 2024
Mevzuat

İmar Mevzuatı Çerçevesinde Yapı Ruhsatı Gerekmeyen Durumlar

9 Nisan 2025
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • Yapı Tatil Tutanağı Nedir, Neden Önemlidir?
  • Bina Kimlik Sistemi Devrede, Peki Yeterli mi?
  • İstanbul’un Gelecek 10 Yılda Konut İhtiyacı
  • Gayrimenkulde Yurt Dışı Talebi
  • Hisseli Tapuda Ön Alım Hakkı ve Fiili Taksim
  • Proptech Nedir, Nerede Kullanılır?
  • Afete Dirençli Kent Nedir?
  • Kiracılı Ev Satılırsa Ne Olur?
  • Kira Davalarında Arabuluculuk Dönemi
  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    Telegram

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    Telegram kanalımıza katılın!

    Kanala Katılın
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Etkinlikler
    • İletişim

    © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    No Result
    Tüm Sonuçları Göster
    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Etkinlikler
    • Konular
    • Yazarlar
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Sektörün Emsal’i
    • İletişim

    © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.