İçindekiler
2023 yılına ilişkin elde edilen kira gelirlerine yönelik olarak beyanname verme süresi 1 martta başlamıştı. Normal şartlar altında 1 nisan pazartesi günü sona erecekti ancak Gelir İdaresi Başkanlığı, beyanname verme süresini 5 nisan cumaya kadar uzattı. Dolayısıyla önümüzde bir haftalık süreç var. Bu süreçte, 2023 yılı içerisinde kira elde eden vatandaşlarımızın yıllık gelir vergisi beyannamesini vermesi gerekiyor.
Konut ya da iş yerini kiraya veren mükellefler, beyannameleri; Gelir İdaresi Başkanlığı, Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden doldurabiliyor. Ayrıca ikametgâhın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlemler yapılabiliyor. Yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisinin, iki eşit taksitte ödenmesi imkânı da bulunuyor. Peki, 2022 ve daha önceki yıllarda elde edilen bir kira geliri varsa ve bunlar beyan edilmediyse bugün için neler yapılabilir? Buna ilişkin idarece herhangi bir tespit yapılmamışsa, pişmanlıkla beyanname vermek suretiyle, cezai müeyyide ile karşılaşmadan sadece pişmanlık zammı ödeyerek mükellefler süreçleri kendileri açısından tamamlayabilirler.
Kira Geliri Beyan Edilmezse Ne Olur, Cezası Var mı?
Bu noktada, mükelleflerin ödemesi gereken gelir vergisi tutarı zaten kamu idaresi tarafından tahsis edilir. Ancak bununla beraber, ödenmesi gereken vergi tutarının bir katı nispetinde vergi ziyaı cezası kesilecektir ve ayrıca gecikme faizi tahsis edilecektir. Örneğin; kişinin 20 bin lira gelir vergisi ödemesi gerekiyorsa, 20 bin lira da vergiciler cezası ve 20 bin liranın üzerinden gecikme faizi hesaplanarak bir kamu borcu oluşacaktır. Bu durumların oluşmaması açısından mükelleflerin hassasiyet göstermesi ve beyannamelerini zamanında vermeleri önem arz etmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı Harekete Geçti
Bu sene kira geliri elde eden vatandaşlarımıza yönelik olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı özel bir çalışma yürütüyor. Banka verileri, tapu bilgileri ve fiili saha çalışmalarından elde edilen veriler referans alınarak, 2 milyona yakın riskli konut tespit edilmiş vaziyette. Dolayısıyla Gelir İdaresi Başkanlığı; kira geliri elde ettiği hâlde beyan etmeyen ya da rayiçine göre daha düşük nispette kira beyan eden mükelleflere yönelik yakın markaj uyguluyor. Bazı mükelleflere beyana davet mektubu da gönderilmiş vaziyette. Bu noktada herhangi bir mağduriyetin oluşmaması açısından mükelleflerin önümüzdeki cumaya kadar beyannamelerini vermelerinde fayda var.
Kira Geliri İstisna Tutarı Ne Kadar?
2023 yılına ilişkin elde edilen kira gelirinin beyanında 21 bin TL tutarında bir maktu istisna söz konusu. Dolayısıyla yıllık elde edilen kira geliri üzerinden 21 bin TL’nin düşülmesi gerekiyor. Bir diğer husus ise, herhangi bir gider gerçekleşmese bile istisna sonrası kalan tutarın %15 nispetinde bir götürü gider uygulaması var. Dolayısıyla mükelleflerin de, istisna götürü gider açısından matraha ulaşmakta vergi avantajları bulunmaktadır.
Kısa Süreli Kiralama Hizmetlerinde Gelir Vergisi
Son dönemde kısa süreli kiralama hizmeti olarak değerlendirilen; günlük, haftalık ve aylık suretle düzenli olarak yapılan kiralama hizmetlerini diğer kiralama faaliyetlerinden farklı değerlendirmek gerekir. Bu noktada, eğer kısa süreli bir kiralama hizmeti veriliyorsa; %20 KDV oranından bir fatura kesilmesi, defter tutulması ve elde edilen kazancın da ticari kazanç olarak beyan edilmesi gerekir. Diğer kiralama hizmetlerinde olduğu gibi herhangi bir istisna uygulaması söz konusu değildir. Dolayısıyla mükelleflerin bu hususa özellikle dikkat etmelerinde fayda vardır.