İçindekiler
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından hazırlanan İnşaat Sektörü Aylık Değerlendirme Raporu Nisan 2022 çalışması yayımlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başta olmak üzere daha pek çok kurumdan alınan verilerin derlendiği rapor, geniş bir perspektiften Türkiye’deki inşaat sektörünün ağırlıklı olarak yakın dönemdeki ekonomik performansını gözler önüne seriyor.
Raporda Hangi Başlıklarda Bilgi Veriliyor?
İnşaat sektörünün ekonomik olarak içinde bulunduğu durumun rakamsal verilerle aktarıldığı çalışma, özellikle bu alanda faaliyet gösteren üreticilere farklı başlıklarda önemli bilgiler veriyor.
Çalışmada değinilen konuların ana başlıkları ise şöyle sıralanıyor:
- Hazır Beton İmalat Endeksi
- Çimento İmalat Endeksi
- Üretici Fiyat Endeksi ve Döviz Sepeti Değişimi
- Hazır Beton ve Çimento Fiyat Endeksi Değişimi
- İnşaat Sektörü-GSYİH
- İnşaat Ciro Endeksi
- Ciro Endeksleri Değişimi
- İnşaat Maliyet Endeksi
- Malzeme Kaynaklı İnşaat Maliyet Endeksi
- İnşaat Sektörü Eğilimleri
- Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzni
- Konut Satışları
- Bölgesel İlk El Konut Satışları
- Konut Stoku
- Konut Fiyat Endeksi
- Yeni Konutlar Fiyat Endeksi
- Arsa ve Konut Fiyat Değişimleri
- Konut Kredi Faizi
Sektörün GSYİH İçindeki Payı
Türkiye’deki inşaat sektörünün gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) içindeki payıyla ilgili rakamsal verilerin paylaşıldığı kısımda şu ifadelere yer veriliyor:
“2009 yılından 2017 yılına kadar inşaat sektörünün GSYİH içindeki payı istikrarlı bir şekilde artmış ve çeyreklik dönemde %9,3 seviyesini görmüştür. 2017 yılından 2019 yılına kadar ise düşüşe geçmiştir. 2021 yılı 4. çeyrek verilerine göre sektörün payı %4,7’dir.”
Raporun “inşaat sektörü eğilimleri” bölümünde ise inşaat güven endeksi, inşaat faaliyetleri ve yeni alınan işler başlıklarında aylık bazda oranlara yer veriliyor. Bu kapsamda 2022 Mart’ta bir önceki aya göre inşaat güven endeksinde %2, inşaat faaliyetlerinde %1,2 ve yeni alınan işlerde ise %1,1 oranında bir düşüşün söz konusu olduğu aktarılıyor.
Konut Satışları
Mart 2022’de gerçekleşen ilk el ve ikinci el konut satışlarında, bir önceki yılın aynı ayı ve bu yılın bir önceki ayına göre yaşanan artış oranlarının öne çıkarıldığı raporda ilgili bölüm şöyle belirtiliyor:
“İlk el konut satışı 2022 mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %15, bir önceki aya göre ise %33 artış göstermiştir. İkinci el konut satışı 2022 şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %23, bir önceki aya göre ise %40 artış göstermiştir.”
Mart 2022’de İlk El Konut Satışında Lider Bölge: Marmara
Bölgesel ilk el konut satışlarının da geçtiğimiz yıl ile kıyaslanarak aktarıldığı çalışma, Mart 2022’de ilk el konut satışlarında Marmara Bölgesi’nin lider olduğunu gözler önüne seriyor. Rakamlar incelendiğinde Mart 2022’de bölgeler özelinde ilk el konut satışlarının şu şekilde gerçekleştiği sonucuyla karşılaşılıyor:
“Akdeniz 5.433, Doğu Anadolu 1.980, Ege 5.253, Güneydoğu Anadolu 3.507, İç Anadolu 5.658, Karadeniz 3.512, Marmara 12.994.”
Bölgesel ilk el konut satışlarını içeren tablonun tamamında ise şu rakamlar yer alıyor:
“Özet” bölümündeki notlarla da çalışmaya dair öne çıkan bilgilerin kısa kısa paylaşıldığı rapor, derlediği verilerle inşaat sektörünün yakın dönemdeki performansını gözler önüne sermeyi amaçlıyor.
Raporun tamamını görüntüleyin.