İçindekiler
Cushman & Wakefield, Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Üçüncü Çeyrek 2022 raporunu kamuoyunun bilgisine sundu.
Ofis, Perakende, Sanayi ve Lojistik olmak üzere toplam 3 bölümden oluşan çalışmanın her bir kısmında; söz konusu alanın dönemsel performansı rakamlarla gözler önüne seriliyor.
Küresel Gelişmelerin Ekonomi Üzerinde Baskısı Sürüyor
2022’nin üçüncü çeyreği itibarıyla yaşanan küresel gelişmelerin dünya ekonomisi üzerinde oluşturduğu baskının devam ettiği belirtilen çalışmada, “Kırılan tedarik zincirleri ve düşen üretim hacminin yanı sıra Rusya’dan Avrupa’ya gaz akışının kesilmesiyle enerji maliyetlerinin artması, tüm dünyada enflasyon ve durgunluk endişesini artırmıştır.” ifadelerine yer veriliyor.
Tüm bunlara karşı üçüncü çeyrek itibarıyla Avrupa ülkelerinin, enerji krizini hafifletmek için ekonomik önlemler açıklamaya başladığını anımsatan rapor, söz konusu önlemlere Türkiye’deki temmuz ayı asgari ücret zammını da örnek olarak gösteriyor.
İlgili kısmın devamında bu çeyrekte de enflasyondaki artışın ve döviz kuru hareketliliğin devam etmesi neticesinde birincil kiralarda, TL ve ABD Doları bazında artış kaydedildiği paylaşılıyor.
2022 Üçüncü Çeyrekte İstanbul Ofis Pazarındaki Genel Arz: 6,46 milyon m²
2022 yılının üçüncü çeyreğinde İstanbul ofis pazarında genel arzın 6,46 milyon m² olarak aynı seviyede kaldığı paylaşılan bölümün devamında ise şu ifadeler dikkat çekiyor:
“Bu çeyrekte gerçekleşen kiralama işlemleri toplamı 106.118 m²’dir. 2022 yılı içerisinde toplam kiralama işlemi 350.582 m²’ye ulaşmıştır. Böylece, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 katı oranında artış göstermiştir. Bununla birlikte gerçekleşen kiralama anlaşmaları hem m² bazında hem de sayıca, sırasıyla %95 ve %92 oranlarında yeni kiralama anlaşmalarından oluşmaktadır.”
Perakende Pazarındaki Talep Artışı Dikkat Çekiyor
2022’nin üçüncü çeyreğinde perakende pazarındaki talep artışının dikkat çektiği, bunun sebeplerinden birinin de yüksek yabancı ziyaretçi sayıları olduğu bilgisine yer verilen çalışmada, “Enflasyon ve dalgalı kur seyrinden dolayı artan maliyetler sektörü etkilemeye devam etse de gerek alışveriş merkezleri gerekse birincil caddelerde ciddi doluluk oranlarına ulaşıldığı gözlemlenmiştir.” ifadeleri kullanılıyor.
İlgili kısmın devamında dikkat çekici şu rakamsal veriler paylaşılıyor:
“AYD/Akademetre tarafından sağlanan alışveriş merkezleri perakende verileri göz önüne alındığında; Ağustos 2022’de alışveriş merkezi ciro endeksinde bir önceki yıla göre %133,4’lük bir artış gözlemlenmiştir. Tüm kategorilerde ise önceki yıla göre belirgin bir artış kaydedilmiştir. Giyim ve ayakkabı kategorilerinde sırasıyla %134,3 ve %169,1 artış yaşanmıştır. Böylece en yüksek artışın ayakkabı kategorisinde olduğu, diğer kategorinin (inşaat, market, mobilya, ev tekstili vb.) ise %119,7 ile daha düşük bir oranda arttığı görülmüştür. Tüm bunlara ek olarak Ağustos 2022’de bir önceki aya göre ziyaretçi sayısı endeksinde %2,2’lik bir düşüş gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında %14,8’lik bir artış kaydedilmiştir.
Öte yandan, TÜİK verilerine göre takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacmi ve cirosu ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla sırasıyla %9 ve %128,8 artış kaydetmiştir. Bununla beraber, tüketici güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre %6,1 oranında artarak %68’den %72,2 seviyesine ulaşmıştır.”
Üçüncü Çeyrekte Depo Alanı Kiralama Faaliyetleri: 100.700 m²
Mevcut verilere göre üçüncü çeyrekte depo alanı kiralama faaliyetlerinin 100.700 m² olarak gerçekleştiğini aktaran Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Üçüncü Çeyrek 2022 raporunun son kısmında ise şu ifadeler öne çıkıyor:
“Yılın ilk üç çeyreğinde toplam 553.671 m² işlem gerçekleşmiştir. Mevcutta nitelikli depo arzı kısıtlı olup, kullanıcılar tarafından büyük kapalı alana sahip depolara olan talep fazladır. Bu nedenle üçüncü çeyrekte de nitelikli depolara artan taleple beraber arzın kısıtlı olması, birincil kiralarda bir önceki yıla oranla %20,3’lük önemli bir artışa sebep olmuştur. Ayrıca, enflasyon baskısı ve inşaat maliyetlerinin artması da kira oranlarındaki yükselişin bir diğer sebebi olmuştur. Bu net artışın kısa ve orta vadede depo ihtiyacına yönelik talebin beklenen sürekliliği ile önümüzdeki dönemde korunacağı öngörülmektedir.”
Çalışmanın tamamını incelemek için tıklayınız…