İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi, 3 Kasım 2022 Perşembe günü Hilton Maslak İstanbul’da gerçekleştirildi.
İnşaat sektörünün en büyük etkinliklerinden biri olarak kabul edilen ve sektör paydaşlarına yüksek katma değer sağlama, doğru stratejileri belirleyip sürdürülebilir büyümenin yollarına ışık tutma hedefleriyle düzenlenen zirvenin bu yılki teması ise “Sürdürülebilir Gelecek” olarak belirlendi.
Tayfun Küçükoğlu: “Mutlak Sürdürülebilirliğe Odaklanmak Zorundayız”
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, sürdürülebilirlik konusunun artık bir zorunluluk hâline geldiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: Pandemi ile daha net gördük ki, öngörülemeyen olayların etkisi, sıklığı ve çeşitliliğinin baş döndürücü hızla arttığı bir döneme giriyoruz. Her konuda ve hep beraber, mutlak sürdürülebilirliğe odaklanmak zorundayız.
Öngörülemeyen olaylar, bir ay sonrasını dahi tahmin etmekte bizi zorluyor. Hatta yarını dahi tahmin etmekte çok zorlanır olduk. Geçmiş bilgi ve tecrübelerimiz geleceği tahmin etmekte yetersiz kalıyor. Sürdürülebilirlik konusu artık ciddi alarm veriyor. Bu gerçeklik ile global ölçüde, büyük dönüşümün yaşanacağı, taşların yerinden oynayıp oyunun kurallarının yeniden yazılacağı bir süreç başlıyor. Sürecin gereği, geleceğe her zamankinden çok odaklanmak ve hazırlanmak zorundayız. Çok önemli bir dönemin eşiğindeyiz. Bu yeni dönemi görmezden gelmek, yok olmak demektir.
Evrensel olarak mutlak ve olağanüstü dönüşüm dönemine hazır olanlar, ekonomik ve sosyal anlamda çok öne geçecekler. Bunun farkında olmamız lazım. Önümüzdeki 30 yıl büyük dönüşüm yaşanacak. Biz buna hazırlıklı olmalıyız.”
Orhan Turan: “Dijital Teknolojiler, Sürdürülebilirlikte Kritik Öneme Sahip”
Sürdürülebilir bir gelecek için uzun soluklu politikaların kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurgulayan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, sözlerine şöyle devam etti: “İnşaat sektörü ancak sürdürülebilir çözüm ve uygulamalar sayesinde küresel ekonominin sunduğu fırsatlardan daha çok faydalanma imkânı bulabilir.
Sektörün çevre ve insan hayatı üzerindeki doğrudan etkisi göz önüne alındığında inşaat sektöründe iş süreçlerinin sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile paralel hâle getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de dijital teknolojiler; daha kapsayıcı, yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek tasarlamaktadır. Yeşil teknolojilerin desteği ile çevre dostu olabilmek için gerçek zamanlı veri takibine dayalı akıllı, entegre ve bağlantılı yapılar inşa etmek önemlidir.
İnşaat sektörünün operasyonel süreç yönetimini bu hedef doğrultusunda dönüştürmesine yardımcı olacak dijital teknolojilerin kullanımı güçlü bir temel oluşturacaktır. Dolayısıyla, yenilenebilir, düşük enerjili ve atık yönetimi sağlayacak çözümlerin geliştirilmesinde yapay zekâ ve analitik odaklı veri merkezli bir yaklaşım kritik öneme sahiptir.
Enerji dönüşümünün her kademede gerçekleştirilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Bu sebeple konutlarda tüketici davranışları da dahil olmak üzere inşaat sektörünün tüm alanlarında enerji verimliliğine odaklanmalı ve enerji tasarrufunu özümsemeliyiz. Sürdürülebilir inşaat sektörü ve sürdürülebilir binalar, bir yandan çevre dostu ve yenilikçi üretim anlayışını desteklerken öte yandan enerji kaynaklarında dışa bağımlılığımızı azaltmaya katkı sunacaklardır.”
Zeynep Bodur Okyay: Sürdürülebilirlik için Daha Fazla İcraata İhtiyacımız Var
Sürdürülebilirliğin son dönemde en çok konuşulan konulardan biri olduğunu belirten İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, konuşmasında şunları aktardı: “Bir şeyin moda hâline gelip çok konuşulması, o konuda somut adımlar atıldığı anlamına gelmiyor. Dünyada son zamanlarda yaşanan gelişmeler nedeniyle, sürdürülebilirlik anlamında vaktiyle anılmış olan kararlara, ülkelerin pek çok defa tereddütle yaklaştıklarını görüyoruz.
Bugün sürdürülebilirliği sağlayacak adımları atmak, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek ve ekonomimizi döngüsel hâle getirebilmek için daha fazla icraata ihtiyacımız var. Şirketler de bu noktada en önemli aktörlerden biri.
İnşaatlarda ve yaşam alanlarımızda farklı yönleriyle sürdürülebilirlik ihtiyacı oldukça açık. OECD ülkeleri içerisinde enerji tüketiminin en hızlı şekilde büyüdüğü ülke Türkiye. Dünyada enerji krizinden geçilen bir dönemde bu durum ülkemizi daha riskli hâle getiriyor. Enerji piyasalarında dışa bağımlılık risklerinin bu denli göz önünde olduğu günümüzde hem var olan altyapılarımızı iyileştirmek hem de enerjiye alternatif sürdürülebilir yöntemleri de üretmek zorundayız.”
Çetin Tecdelioğlu: “Sektörün Gidişatında Önemli Bir Dönemdeyiz”
Zirve konuşmacıları arasındaki bir diğer isim olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu ise “İnşaat sektörünün gidişatı konusunda çok önemli bir dönemdeyiz” ifadelerini kullanarak şunları aktardı: “Hem Türkiye’de hem de dünyada konut ve kira fiyatları maalesef şu anda en yüksek seviyeye çıkmış durumda. Buna rağmen Türkiye’yi inşaat sektöründe güçlü kılan şey ihracat. Dünyanın en büyük müteahhitleri listesinde şu an 42 firmamız yer almakta.
Sürdürülebilirlik, talebin hızla arttığı ancak kaynakların kısıtlı olduğu bir alan. TİM olarak atık yönetimi, sertifikasyon uygulamaları, ihracata yönelik eğitimlerin yapılması, yeşil enerji kaynakları, mevzuat ve ölçüm gibi birçok konuda çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Tüm bunlar ortak akıl ve sektör paydaşlarının istişareleri ile oluyor. Aramızdaki ihracatçılar da bu çalışmaların içinde bulunuyorlar ve onlardan daha fazla katkıda bulunmalarını talep ediyoruz.”