İçindekiler
Sıfır enerji binalara dönüşüm konusunda dünyanın dört bir yanından birçok lider ve yenilikçinin bir araya geldiği ZeroBuild Summit’23-Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi, “ZeroBuild Possible” (Sıfır Enerji Mümkün) sloganıyla TurkeyBuild ev sahipliğinde 4. kez düzenlendi.
26-29 Nisan 2023 tarihlerini kapsayan ZeroBuild Summit’23 etkinliğinde sıfır enerji binalar; mimarlık, mühendislik ve yapı teknolojilerinde yenilikçi uzmanlar ile akademisyenler, politika yapıcılar, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler tarafından finansmandan kentsel dönüşüme, yalıtımdan insan sağlığına dek her açıdan ele alınıyor.
Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz: “Artık Adımlarımızı Daha Büyük Atmanın Zamanı”
Zirvenin açılış oturumunun ilk konuşmacısı olan ZeroBuild Summit Direktörü Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz, sıfır enerji binaların dünyamızın geleceği konusunda yaratacağı pozitif etkiye dikkat çekerek şunları aktardı:
Yaşanan her felakette insanların kendi ve ailelerinin canlarını emniyete alacakları güvenli ve kapalı binalar inşa etmek mümkün. Enerji tasarrufu sağlayan, çevreye dost ve afetlere dayanıklı yapılar olarak dikkat çeken, aydınlatma, ısıtma ve soğutmada çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan binalar inşa etmek, mevcut konut ve hizmet binalarının yenileme çalışmalarında sıfır enerji binayı bir prensip olarak benimsemek mümkün.
Her fırsatta dile getirdiğimiz bir gerçeği burada yeniden hatırlatmak isteriz. Kullandığımız enerjinin yüzde 70’ini yurt dışından temin eden bir ülkeyiz. Toplam tüketilen enerjinin yüzde 30’undan fazlasını da sadece binalarda kullanıyoruz. Sıfır enerji binalar ile enerji verimliliğinin artırılması, fosil yakıt kullanımının minimuma indirilmesi ve aynı anda yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanılması, enerjide dışa bağımlı olmamamızı sağlarken, bu prensibi belirlemenin gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılması konusuna da büyük ölçüde katkı sağlayacağına inanıyoruz. Artık adımlarımızı daha büyük atmanın zamanı.
Arzu Uludağ Elazığ: “Küresel Isınmaya Karşı Çözüm, Daha Verimli Enerji”
Oturumda söz alan NP Betek Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ Elazığ, küresel ısınmaya vurgu yaptığı konuşmasında şunları aktardı:
21. yüzyılda insanlık olarak küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunu ile yaşıyoruz. Küresel ısınmayla mücadele alanında en hızlı ve kesin çözüm, daha verimli enerji harcamak. Geldiğimiz bu nokta, aslında binlerce yıldır yapının evrimini sağlayan temel dinamikleri bünyesinde barındırıyor.
Geçmişten günümüze insanlık olarak içinde yaşadığımız yapılarımızı üç ana sebepten dolayı geliştirip değiştirdik: Bir, biz insan olarak daima daha kaliteli yapılarda yaşama, daha sağlıklı ve güvenli binalar geliştirme arzusu içindeyiz. İkincisi teknoloji ve malzeme geliştikçe biz de binalarımız için daha çok çözüm üretebiliyoruz. Üçüncü olarak da nüfusumuz giderek artıyor, biz daha az yaşlanıyor ve ölüyoruz. Şehirlerin büyümesi ve ekonomimizin gelişmesi şehirlerimizin ve yapılarımızın şekillenmesinde farklı rol oynamaya başlıyor.
Belgin Evcimen: “Enerjide Dönüşüm Şart”
Oturumun son konuşmacısı Baymak Kurumsal İletişim Direktörü Belgin Evcimen, karbon salımı ve enerji tüketimindeki payın giderek arttığını söyleyerek şöyle konuştu:
İklim değişikliği ile mücadele açısından enerjide dönüşüm, hepimizin bildiği gibi şart. İklimlendirme sektörü büyük bir gelişim gösterirken karbon salımı ve enerji tüketimindeki pay git gide artıyor. Bir yandan yenilenebilir enerjiye geçiş yaşanırken diğer yandan da verimlilik yatırımları yükseliyor. Bu büyüme beraberinde dönüşümü de getiriyor. Artık yepyeni ürünler ve çözümlerle yerimizi koruyabilir, ihracatımızı daha da artırabiliriz. Çok sayıda uluslararası düzenleme, dünyadaki birçok şirket için sürdürülebilirliği bir iş stratejisi hâline getirmiştir. Uluslararası enerji ajansı projeksiyonlarında 2035 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynakları payının yüzde 54’e çıkacağı, 2060 yılına kadar ise dünyada kullanılan elektriğin yarısından fazlasının güneş enerjisi ile üretileceği ve sera gazı emisyonlarının önemli ölçüde azalacağı vurgulanıyor.
Doç. Dr. Ümit Ünver: “Sıfır Enerji Binalar Konusunda Kamuoyu Oluşturulması Lazım”
İkinci oturumda konuşan ZeroBuild Institute İcra Direktörü Doç. Dr. Ümit Ünver, sıfır enerji binalar konusunda bilinç oluşturulması gerektiğini söyleyerek şunları aktardı:
Esasen sıfır enerji binalar, son yıllarda gittikçe popüler olan bir konudur. Türkiye’de de son yıllarda daha fazla araştırma konusu oluyor. Kamu kurumları, üniversiteler, araştırma kuruluşları bu konunun üzerine eğiliyorlar ancak bunun tabana da yayılması lazım. İnsanların sıfır enerji binaları bilmesi ve bu konuda kamuoyu oluşturulması lazım. Bizler de enstitü olarak insanları bilinçlendirmek için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz.
Şerdil Dara Odabaşı: “Sürdürülebilirlik, Hiç Olmadığı Kadar Aciliyet Gerektiriyor”
Etkinliğin “Sıfır Enerji Binalar ve Kamu Yaklaşımı” başlıklı üçüncü oturumunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, sürdürülebilirliğin, şehirlerin planlanması ve yönetilmesinde hiç olmadığı kadar aciliyet gerektiren bir önem arz ettiğini vurguladı. Odabaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde insanlık büyük bir küresel salgınla mücadele ederken, eş zamanlı olarak belki de ilk defa büyük bir ciddiyetle üzerinde yaşadığımız doğaya karşı ne kadar sorumsuzca davrandığımızı da tartışmaya başladık. İklim değişimine bağlı sorunların özellikle her geçen gün nüfusu artan ve özellikle Birleşmiş Milletler’in nüfus ve kentleşme beklentilerine göre 2030 yılında toplam dünya nüfusunun yüzde 60’ına ev sahipliği yapacak şehirlerde etkisini daha çok hissettirdiğine tanık oluyoruz.
Düzensiz ve beklenmedik yağışlar, hava kirliliği, kuraklık, şehir ekolojisinin bozulması, suların kirlenmesi, biyolojik çeşitliliğin bozulması gibi durumlar her geçen gün şehirlerde toplanan büyük kalabalıkların yaşamını daha da zorlaştırmakta. Bu bilinçle kentlerin bu yükü kaldıracak şekilde planlanması, altyapıların bu beklentiyle hazırlanması, bizden sonraki nesillerin ihtiyaçlarını da karşılayabileceği şekilde yönetilmesi gerektiğine inanıyorum.
İşte bu sebeple şehirlerin planlanması ve yönetilmesinde sürdürülebilirliğin, hiç olmadığı kadar aciliyet gerektiren bir önem arz ettiğini düşünüyorum. Nitekim mevcut yapıların ve yerleşimlerin sürdürülebilirlik ilkesine göre dönüştürülmesini hedefleyen, sürdürülebilir şehir- sürdürülebilir kentsel dönüşüm-yeşil kent gibi hedefler de bu ihtiyaca çözüm üretme perspektifiyle stratejik planlarımız arasında yer almakta.
Murat Bayram: “Enerji Verimliliği Kavramı Çok büyük Bir Yelpaze”
Zirvede konuşan T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Murat Bayram, devletin sıfır enerji binalarla ilgili çizmiş olduğu yol haritasına ilişkin şunları aktardı:
Enerji verimliliği kavramı çok büyük bir yelpaze. Biz bu yelpazenin içinde sadece üçte biri kapsayan binaları konuşuyoruz. Peki bizler neler yaptık? Baktığımız zaman enerji verimliliği sektörüne, Türkiye olarak 1977’lerde başlamışız. Maalesef teknoloji yeterli olmadığı için çok fazla yol alamamışız. 77’de bir yönetmelik var, bugünkü konuların birçoğu o yönetmelikte yer alıyor ama hiçbir zaman uygulanmamış.
1985 yılında bir Isı Yalıtımı Yönetmeliğimiz var. Süreç içerisinde enerji verimliliği konusunda milat olan 2007 tarihli Enerji Verimliliği Kanunu mevcut. Bununla birlikte binaların performansını ortaya koyan belgelendirme yapılması zorunluluğu geliyor. Yeterli mi? Yine yeterli değil. Süreç içinde enerji kimlik belgesini de geliştirdik ve 2011-12 yıllarında C sınıfı olan bir bina, 2017 sonrasında B sınıfı hâline geldi. Geldiğimiz yıl itibariyle sıfır enerji binalar zorunlu olarak hayatımıza girdi. Bizim temel aldığımız bir kanunumuz var. Bir Avrupa Birliği direktifimiz var. Dünyada geçerli olan yeşil bina sertifika sistemleri var. Marka değeri olan ulusal bina sertifika sistemlerimizi geliştirdik ve aktif hâle getirdik.
Prof. Dr. Kerem Alkin: 23.6 Trilyon Dolarlık Küresel Finansman Kaynağına İhtiyaç Var
Zirvenin “Sıfır Enerji Binalar ve Finansman” başlığıyla gerçekleşen 4. oturumunda konuşan OECD Türkiye Büyükelçisi ve Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, şunlara değindi:
Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) çatısı altında son iki yıldan beri özellikle Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi çerçevesinde ele alınan konular noktasında şöyle bir sürecin içinden geçiyoruz:
Bilhassa iklim krizinin yönetimi ve havaya karbon salımının minimum düzeyde durabilmesi için enerji verimliliği konusunda gerek uluslararası teşkilatların çatısı altında gerekse ülkeler bazında politika süreçleri nasıl iyileştirilebilir?
İkinci husus da önümüzdeki dönemde Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere devam edecek olan bölgesel riskler, bir yandan küresel tedarik zincirinde yeniden yapılanma ve buna bağlı olarak Avrupa’nın yakın coğrafyadan Türkiye gibi önemli bir üretici ve ihracatçı ülkeden daha fazla ürün tedariki anlamında izleyeceği strateji. Bu konuları OECD çatısı altında konuşuyoruz. Hem gelişmiş hem de önde gelen gelişmekte olan ekonomiler için 23.6 trilyon dolarlık bir küresel finansman kaynağına ihtiyaç olduğu gerçeği var.
Prof. Dr. Emre Alkin: “Enerji Verimliliği Bir Seçenek Değil, İhtiyaç!”
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Şimdi resmin iki tane boyutu var, bunlardan bir tanesi enerjiyi verimli kullanmak, diğeri de alternatif enerjiyi ortaya çıkarmak. Bizim enerji verimliliği konusunda yaptığımız sohbet artık bir ihtiyaç oldu. Bu bir seçenek değil. Bizim mümkün mertebe binalarda enerji verimliliği yaratmamız lazım. Dört kişilik bir ailenin minimum geçim standardının bir aylığı kadar bir masrafla bir aileyi verimsizlikten tecil edebiliyoruz. Takriben 20-25 bin lira arasında bir miktar bu. 25 bin üzeri bir rakamla bir apartmanı verimsizlikten tamamen kurtarmamız mümkün.”
4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi’nin 2. gününe dair detaylar için tıklayın.
4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi’nin 3. gününe dair detaylar için tıklayın.