İçindekiler
3 Mart 2023’te yürürlüğe giren 7438 sayılı Kanun ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanlara emeklilik yolu açıldı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak adlandırılan ve yaş dışındaki diğer tüm şartları sağlayan pek çok kişi, emekli aylığı almaya hak kazandı.
Bu noktada sıklıkla merak edilen ve EYT’li emlak vergisi ödeyecek mi? EYT emekli olanlar emlak vergisi öder mi? EYT’liler ev vergisi ödüyor mu? EYT’liler emlak vergisinden muaf mı? gibi ifadelerle yanıtı aranan soruları cevaplandıralım.
EYT Emlak Vergisi Muafiyeti İçin Belediyeye Bildirim Verilmeli
Gelirleriniz sadece sosyal güvenlik kurumlarından aldığınız emekli maaşından ibaretse, emlak vergisi ödeme yükümlülüğünüz bulunmamaktadır. Bu imkândan faydalanmak için de 38 seri numaralı Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form”u doldurarak ilgili belediyeye vermeniz gereklidir. İlaveten gerekli şartları taşıyorsanız ve söz konusu formu zamanında doldurmadıysanız yine indirimli bina vergisi oranından (sıfır) yararlanabilirsiniz. Bu noktada ilgili formu sonradan doldursanız dahi EYT emlak vergisi muafiyeti için geçmişe dönük düzeltme yapılabilmektedir.
Emekli Emlak Vergisi Muafiyeti İçin Gerekli Belgeler
Hiçbir geliri olmadığını beyan eden mükelleflerin, indirimli vergi oranından yararlanabilmeleri için hizmet karşılığı elde edilen ücret, ticari, sınai ve mesleki faaliyet, tarımsal faaliyet, menkul ve gayrimenkul, faiz ve temettü veya benzer türde bir geliri olmamalıdır. Bu nedenle mükelleflerin; forma ek olarak aşağıdaki belgeleri de ilgili belediyeye vermeleri gerekmektedir.
- İkametgâhlarının bulunduğu yerdeki vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına dair belge.
- Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden aktif sigortalı bulunmadıklarına dair belge.
Hiçbir geliri olmadığını beyan etmek suretiyle yukarıda belirtilen belgeleri veren mükelleflerin, bu beyanları ve verdikleri belgeler belediyelerce kabul edilecek, ardından mükelleflerin 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenlerinden emlak vergisi alınmayacaktır. Ancak mükelleflerin; daha sonra yukarıda belirtilen türden bir gelir elde etmeleri veya ikinci bir mesken binasına sahip olmaları hâlinde bu durum, mükellefiyetin bulunduğu belediyeye bildirilmelidir.
Emekliler Hangi Gayrimenkuller İçin Emlak Vergisi Ödemez?
Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış kişiler hariç aşağıdaki bireylerin, Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmaları hâlinde (2004 yılından itibaren intifa hakkına sahip olunması hâli dahil), bu mesken için uygulanacak emlak vergisi oranı sıfır olarak belirlenmiştir.
- Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler (2004 yılından itibaren),
- Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanlar,
- Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Sadece SGK’den maaş alan emeklinin gelir getirmeyen arsa, arazi vasfındaki gayrimenkulleri için de indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanılabilecektir.1
Emekliler Hangi Tarihten İtibaren Emlak Vergisi Ödemeyecek?
Yıl içinde emekli olan bir kişi, takip eden yılın başından itibaren sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilecektir. Örneğin mart ayında emlak vergisinin birinci taksitini ödeyen EYT’li, tüm şartları sağlaması hâlinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni için ikinci taksiti de kasım ayında yatıracak, belediyeye form vermesi hâlinde de takip eden yıldan itibaren emlak vergisi ödemeyecektir.
- Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı 17/02/2016 tarih ve 96620903 – 175 [8-15/3] – 15 sayılı özelge