İçindekiler
Tehlikeler ve Afet Dirençli Kentler kitabı, uzman akademisyenler ve uygulayıcıların çalışmalarıyla; afet farkındalığını artırma, dirençli kentler ve toplumlar oluşturmada rehber olma hedefiyle hazırlandı.
İki ciltten ve 20 bölümden meydana gelen eserde; afetlere karşı dirençli ve sürdürülebilir kentler oluşturmanın yolları, eğitimden sosyal boyutlara mühendislik hizmetleri ve teknolojik yeniliklerden ekolojik planlamaya kadar geniş bir perspektifle ele alınıyor.
Kitapta yer alan her bir bölüm, afetlerin yıkıcı etkilerine karşı nasıl daha dirençli şehirler inşa edebileceğimize dair derinlemesine analizler ve pratik öneriler sunuyor. Eser, şehir plancılarından kamu yöneticilerine, akademisyenlerden öğrencilere kadar geniş bir kitleye hitap ederek toplumsal dirençliliği artırma yolunda önemli bir kaynak niteliği taşıyor.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Tün’ün editörlüğünü yaptığı kitabın ön söz kısmında, eserin içeriğine dair şu ifadelere yer veriliyor:
Unutmayalım ki, afetlere karşı dirençli kentler ve toplumlar oluşturmak, sadece fiziki altyapı ve teknolojik yeniliklerle sınırlı değildir. Aynı zamanda sosyal dayanışma, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleriyle desteklenmesi gereken çok boyutlu bir süreçtir. Bu kitabın sayfaları arasında ilerlerken, bu çok boyutlu sürecin her bir detayını keşfedecek ve kendi katkılarınızı nasıl artırabileceğinizi daha iyi anlayacaksınız.
Eserin Konu Başlıkları
- Afet Dirençliliğinde Dijital Dönüşüm: Sismik Dijital İkizlerin Rolü
- Kentsel Sürdürülebilirlik Mümkün mü?
- Afet Sonrası Eğitim: Okulların Kapanmasının Etkileri ve Eğitimin Devamlılığının Sağlanması
- Dirençlilik ve İklim Değişikliği
- Afetlere Dirençli ve Sürdürülebilir Kentler için Ekolojik Planlama ve Tasarım
- Afet Sonrası İyileştirmede Sosyal Boyutlar
- Afet Yönetiminde Öncü Stratejiler: Deprem Kayıp Tahmin Sistemlerindeki İlerlemeler
- Sığınak Hastaneleri
- Değişen İklim Koşullarında Kentlerin ve Kentlilerin Dirençliliklerinin Sağlanması
- Türkiye’de Yerel Yönetimlerde Afet Yönetimi
Kentsel Sürdürülebilirlik Mümkün mü?
Eserin, Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Betül Ergün Konukcu tarafından hazırlanan “Kentsel Sürdürülebilirlik Mümkün mü?” adlı bölümünde kentsel sürdürülebilirlik ile ilgili konu başlıkları ve İstanbul’un kentsel sürdürülebilirliğinin deprem tehdidi karşısında mevcut sorunları ele alınıyor. Bunun yanında kentsel sürdürülebilirlik için İstanbul adına yapılması gerekenler öneriliyor.
İlgili başlıkta şu detaylar aktarılıyor:
Bilinçsizce tüketilme sonucu azalan kaynaklar ekosistemler ve insan yaşamı olmak üzere tüm yaşamların sürdürülebilirliği noktasında en kritik problem olup, olumsuz etkileri idari sınırlardan bağımsız hareket ederek gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülkeleri de etkileyecektir. Birlikte hareket ederek küresel çözümler üretme ve etkin yerel uygulamalar geliştirme ile alınacak önlemlerle ile sürdürülebilirlik için dünya için fırsat oluşturma dönemindeyiz. Artık çoğunlukla kentlerde yaşayan ve yaşamaya devam edecek olan bizler için yaşam alanlarımız için kentsel sürdürülebilirlik oluşturmak, yaşamın sürdürülebilirliği için önemli bir adımdır. Kentsel sürdürülebilirlik; sorunlar karşısında kentsel bileşenlerin, sektörlerin ve sistemlerin işlevselliğinin korunması yanında kentsel alan sınırları içinde kalan ya da bu sınırlara komşu olan ekosistemlerin korunması ile ilgilidir.
Afetlere Dirençli ve Sürdürülebilir Kentler için Ekolojik Planlama ve Tasarım
Eserin “Afetlere Dirençli ve Sürdürülebilir Kentler için Ekolojik Planlama ve Tasarım” başlıklı bölümü, Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Alper Çabuk ve Prof. Dr. Saye Nihan Çabuk ile Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Arş. Gör. Dr. Halil Duymuş’un imzasını taşıyor.
İlgili bölümde sürdürülebilir altyapı çözümlerinin kritik altyapılar için uygulanabilirliği araştırılarak, kritik altyapıların dayanıklılığını artırmak ve bu altyapıların sürdürülebilirliğini sağlamak için geliştirilen mühendislik ve yönetim stratejileri inceleniyor. Çalışma ile sürdürülebilir altyapı çözümlerinin hem mevcut hem de gelecekteki altyapı projelerinde nasıl daha etkili bir şekilde uygulanabileceği konusunda rehberlik sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, kritik altyapıların yönetiminde karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların üstesinden gelmek için kullanılan yenilikçi yaklaşımlar hakkında kapsamlı bilgi sunuluyor.
Kitabı PDF olarak inceleyin.