İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan aylık sektör raporunun Kasım 2024 sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Sonuçlara göre, inşaat sektörü 2024 yılı üçüncü çeyrekte yüzde 9,2 büyüdü. 2024 yılı ikinci çeyrek inşaat sektörü büyümesi yüzde 6,5’ten yüzde 6,9’a güncellendi. Üçüncü çeyrekte inşaat sektörünün sıkılaştırma politikasından etkilenmediği belirtildi. Raporda ayrıca üçüncü çeyrekte büyümenin bir önceki çeyreğe göre hızlandığı aktarıldı. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetleri ve yerel seçimler sonrası kentsel dönüşüm ile diğer inşaat faaliyetlerinin inşaat sektörünü desteklediği kaydedildi. İnşaat sektörü böylece 8 çeyrek üst üste büyüme gösterdi.
İnşaat Harcamaları 2024 Yılı Üçüncü Çeyrekte Yüzde 63,3 Arttı
İnşaat sektöründe çeyrek dönemler itibarıyla harcamalar yüksek büyümeler gösterdi. 2024 yılı üçüncü çeyrek döneminde inşaat harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63,3 artarak 1,72 trilyon TL olarak gerçekleşti. Rapora göre; bu yüksek büyümede enflasyon / inşaat maliyetleri artışı da önemli rol oynadı. İnşaat harcamaları reel olarak ikinci çeyrekte yüzde 9,4 arttı.
İnşaat Sektörü Genel Ekonominin Üzerinde Büyüdü
İnşaat sektörü 2023 yılının tüm çeyreklerinde ve yılın tamamında genel ekonominin üzerinde büyümüştü. Bu eğilim 2024 yılında da devam etti. Kasım Ayı Sektör Raporu’na göre 2024 yılının üçüncü çeyrek döneminde genel ekonomi yüzde 2,1 inşaat sektörü ise yüzde 9,2 büyüme gösterdi. İnşaat sektörü özel koşulları içinde yılın üçüncü çeyrek döneminde de genel ekonominin üzerinde performans sergiledi. Sıkılaştırma politikaları birçok sektörde yavaşlamaya neden olurken inşaat sektörü daha sınırlı etkilendi. Sonuçlara göre gayrimenkul sektöründe büyüme yüzde 2,5 ile zayıfladı.
İnşaat Sektörü Güven Endeksi Kasım Ayında 1,4 Puan Yükseldi
İnşaat sektörü güven endeksinin eylül ve ekim aylarındaki gerilemenin ardından kasım ayında bir önceki aya göre yükseldiği ve 84,7 puana çıktığı bilgisi paylaşıldı. İnşaat sektörü güven endeksinde uzun süreli aşağı yönlü eğilim kasım ayında ara verdiği ifade edildi. Ekonomide uygulanan sıkılaşma politikaları ile inşaat sektörü üzerindeki baskının devam ettiğinin ancak sıkılaşma önlemlerinin önümüzdeki süreçte faiz indirimi dahil gevşemeye başlayabileceğinin altı çizildi. Bu nedenle güven endeksindeki gerileme eğiliminin kasım ayında şimdilik durduğu aktarıldı. İnşaat sektörü güven endeksinin önümüzdeki çeyrekte dalgalanma içinde kalmasının olası olduğu kaydedildi.
2024 Ekim Ayında Konut Satışları Yüzde 76,1 Arttı
2024 yılı ekim ayında 165 bin 138 adet konut satışı gerçekleşti. 2024 Ekim ayında konut satışları bir önceki yılın ekim ayına göre yüzde 76,1 artarak, ekim ayında yılın en yüksek aylık konut satışı gerçekleşti. Raporda, tasarruf araçlarının yüksek getirileri ile oluşan servet etkisinin belirleyici olduğu ifade edildi. 2024 Ocak – Ekim döneminde konut satışlarının geçen yılın ilk on ayına göre yüzde 11,9 artarak 1 milyon 112 bin 374 adet olduğu kaydedildi. Konut fiyatlarının artacağı beklentisi ile konut talebinin kuvvetlendiğine dikkat çekildi.
İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi 2024 Eylül Ayında Yüzde 2,6 Daraldı
İnşaat malzemesi sanayi üretiminin eylül ayında 2023 yılı eylül ayına göre yüzde 2,6 daraldığı belirtilen raporda; yılın ilk çeyrek döneminde üretimin geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre yüzde 10,9 yükseldiği, ikinci çeyrekte ise üretimin yüzde 3,9 azaldığı anımsatıldı.
Üretimdeki gerilemenin üçüncü çeyrekte de sürdüğü bilgisi yer alan rapor, şu açıklama ile devam etti:
“Üretim üçüncü çeyrekte yüzde 2,2 azalmıştır. 2024 yılının eylül ayında alt sektörlerin birçoğunda üretimde düşüş gerçekleşmiştir. 2024 Ocak – Eylül döneminde ise 8 alt sektörde üretim geçen yılın ocak-eylül dönemine göre artarken, 14 alt sektörde üretim azalmıştır. Bazı alt sektörlerde görece yüksek üretim artışları olmuştur. İlk dokuz ayda geçen yılın ilk 9 ayına göre inşaat camları üretimi yüzde 14,0 ve demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 13,4 artmıştır. Hazır beton üretimi yüzde 10,7, çimento üretimi yüzde 6,6 ve demir çelik çubuk profil üretimi yüzde 7,5 büyümüştür. 2024 yılı ilk dokuz ayında bazı alt sektörlerde ise üretim yüksek düşüş göstermiştir. Seramik ürünlerinde yüksek üretim düşüşü yeni yılda da sürmektedir. İlk dokuz ayda geçen yılın ilk dokuz ayına göre seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 23,9 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 27,2 azalmıştır. Metal yapı ve yapı parçaları üretimi yüzde 19,5, demir çelik radyatör üretimi yüzde 24,2, birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi yüzde 18,5 azalmıştır. 2023 yılında alt sektörlerde farklı üretim eğilimleri ortaya çıkmıştı. 2024 yılının ilk dokuz ayında da benzer eğilimin devam ettiği görülmektedir.”
Raporun tamamını PDF olarak inceleyin.