İçindekiler
A. Turhan Uyaroğlu imzasıyla Yem Yayın bünyesinde yayımlanan İnşaat İşlerinde Başarı Unsurları İnşaata Başlarken” adlı kitap, inşaat sektöründe faaliyet gösteren profesyonellere meslekleriyle ilgili önemli bilgiler sunuyor.
İnşaat sektöründe yarım asırdan uzunca bir zaman; projeci, şantiyeci ve yönetici olarak deneyim elde eden Uyaroğlu, profesyonellerin eserdeki bilgileri neden edinmesi gerektiği sorusuna şu ifadelerle cevap veriyor:
Başarının önemli iki unsuru bilgi ve deneyimdir. Her iki birikimin de sonu yoktur. Eğitimde öğretilenler, bilinçli uygulamalarla pekiştirilmezse unutulur, boşa gider. Bilgisiz denemeler ise çoğu kez yanılma ile sonuçlanır. Başarının yolu, gerekli bilgilerle çok sayıda uygulama yapmaktan geçer. İnşaata Başlarken hem eğitim sürecinde okutulanları hatırlatmak hem de okutulmayan ‘başka kaynaklardan veya deneyimle kazanılan’ bilgileri ilgililere iletmek üzere kaleme alınmıştır. Kitaptaki yazıların her satırı acı-tatlı bir anının ürünüdür. Okurların, yazılanları; yapı inşa etme sürecinde rastlanan, öğrenilmesi yararlı bilgiler olarak algılamalarını diliyorum. Yaşlı-genç tüm okurlara önerim, bu kitabı bir kez gözden geçirerek içeriğini öğrenmeleri, eski bilgilerini kontrol etmeleri ve zamanı geldiğinde, gereken bölümleri tekrar okuyarak yararlanmalarıdır.
Toplam 178 sayfa uzunluğunda kaleme alınan eserden öne çıkan başlıklar şöyle sıralanıyor:
İhtiyaç Programı Yapılması
Konut yapımında, ihtiyaç programı tespiti zor bir iş değildir. Konut inşa ettirmek isteyen insan, evvelce yaşadığı ve gördüğü evlerin durumundan esinlenerek hayalindeki yuvasını şekillendirir. Bilenlere sorarak inşaat maliyetini öğrenir. Maddi olanaklarını dikkate alır. Oturma odasını, yatak odalarını, banyo ve mutfağının büyüklük ve konforunu tespit ederek ihtiyaç programını belirlemiş olur. İnşaat işi, bina olsun, altyapı olsun, büyüdükçe ihtiyaç programı konusu önem kazanır.
Risk Etkenleri
İnşaat sektörü risk etkenlerini dokuz ayrı grupta ele alabiliriz:
- Genel strateji hatalarının oluşturduğu riskler.
- Sözleşme içeriğinden kaynaklanan riskler.
- Fiyat farkı (artışı) riskleri.
- Mücbir sebep riskleri.
- Hesap ve kabul hatalarından kaynaklanan riskler.
- Uygulama hatalarının doğurdukları riskler.
- Sigorta kapsamına giren riskler.
- Yasa ve kural boşlama (ihmal) riskleri.
- Sair riskler.
Şantiye Planlaması İlke ve Aşamaları
Şantiye planlaması işi deneyimli bir şantiyeci (proje müdürü, şantiye şefi, yapının teknik sorumlusu) ile projeci bir mimar tarafından iş birliği hâlinde ele alınmalıdır. Büyük şantiye planlamalarında makine mühendisi, şantiye elektrikçisi ve tesisat (makine) işleri yöneticisinden de yararlanılması gerekir.
Şantiye planlamasında öncelikle şu etkenler irdelenmelidir:
- Yasalara, kurallara uygunluk,
- İşlevsellik (kullanım amacına uygunluk),
- Yeterlilik,
- Ekonomik yapım,
- Sağlamlık,
- İşletme ekonomisi.
Ayrıca:
- Ulaşım olanakları,
- Tesisin yapım hızı,
- Güvenliği,
- Haberleşme, altyapı sağlama olanakları.
Malzeme Seçimi
İnşaatçının önemli görevlerinden biri de malzeme seçimidir.
Malzemelerin özellikle;
- Şartnamelere ve malzeme fiziğine uygun (kontrol onayı sorun olmayacak nitelikte),
- Fiyatının uygun, ödeme koşullarının cazip,
- Firesiz,
- Kolay sağlanan, saklanabilen,
- Garanti süreleri uzun (cihazlar için)
türden olmaları araştırılmalıdır.
İnşaatçılıkta “3B” İlkesi: Bilgi, Beceri, Buluş
Her daldaki girişimci, aklı varsa başarı için sadece heves ile Allah vergisi yetenek ve çalışkanlığın yeterli olmayacağını bilir.
Başarı için yetenek ve çalışmanın yanı sıra gerekli olan önemli ve öncelikli 3 unsur:
- B1-Bilgi
- B2-Beceri
- B3-Buluş
eylemleridir.