İçindekiler
Boyut Yayın Grubu bünyesinde yayınlanan İnşaat Müteahhidi ve İnşaatta Fizibilite kitabında yazar İlhan Durusoy, sektörel anlamda tecrübelerini okurlarla buluşturuyor.
Durusoy, kitabının tanıtım yazısında şu ifadelere yer veriyor: “Ülkemizde inşaat şirketleri genelde iki tip iş yapar; taahhüt ve yapsat işi. İkisinin tek ortak yanı inşaattır. Yapsatta inşaat işinden çok farklı olarak proje geliştirme, satış ve pazarlama işleri ağır basar. Satış gelirleri zaman içinde ve piyasaya göre oluşur ve fizibilite çok önem kazanır. İnşaat işine fizibilite mantığı ile bakmak gerekir. Müteahhit olarak inşaat şirketi, her türlü inşaat işine teklif verir, teklifi uygun bulunursa sözleşme yapar, işi belli bir süre ve bedelle bitirir. Bu kitapta; inşaat şirketi organizasyonu, ekip kurma, teklif verme, iş alma, keşif, planlama, maliyet muhasebesi, inşaat kademeleri, örnek şirket prosedürleri, örnek inşaat taahhüt sözleşmesi gibi içeriklere yer verilmiştir. Ayrıca çeşitli büyük inşaat şirketlerinde üst düzeyde görev yapmış 55 yıllık inşaat mühendisi olarak inşaat şirketlerinde görmüş olduğum yanlışlıklar, eksiklikler ve tavsiyelerim bulunmaktadır.”
Eserin Konu Başlıkları
İki bölümden oluşan eserin ana başlıkları şöyle sıralanıyor:
Bölüm-1 İnşaat Müteahhidi
- İnşaat Şirketi-Genel
- İnşaat Şirketi- Müteahhitlik
- İnşaat Şirketi Organizasyonu
- Teklif Verme, İş Alma
- Keşif, Planlama Bölümü ve Maliyet Muhasebesi Bölümü
- Ekip Kurma ve Ekibi İşe Bağlama
- İnşaat İşinin Kademeleri
- İnşaat Müteahhidi Organizasyonu ve Görev Tarifleri
- İnşaat İşleri Tavsiyeler
Bölüm-2 İnşaatta Fizibilite
- Fizibilite-Genel
- Genel Fizibilite Örneği
- İnşaat İşlerinde Fizibilite
- Yapsat Fizibilitesini Etkileyen Önemli Faktörler
- Yapsat İşleri için Öneri Fizibilite Kademeleri
- Ek-1 Örnek Konut Dükkân Fizibilitesi
- Ek-2 Örnek Gökdelen Fizibilitesi
- Ek-3 Örnek İnşaat Taahhüt Sözleşmesi
- Ek-4 İnşaat Şirketi Teknik Konularla İlgili Örnek Prosedürler
- Kaynakça
- Biyografi
95 sayfadan oluşan eserin içeriğindeki önemli bölümlerden öne çıkan ifadeler ise şöyle:
İnşaat Şirketi Organizasyonu
“Şirket organizasyonu iyi kurulmalı, görev, yetki ve sorumluluklar çok açık ve fonksiyonel bir şekilde belirlenmelidir. Patron şirketlerinde çoğunlukla kurumsallaşmanın ana prensibi olan yetki devri yapılmaz. Bunun sonucu olarak bütün kararların bir kişi tarafından verilmesi gerekir. İnşaat işinde verilmesi gereken çok karar bulunur ve bu kararların çok hızlı verilmesi gerekir ki, iş aksamasın. Şirket büyüdükçe karar sayısı kat kat artar. Karar mekanizmasını kullanıp avantaj ve dezavantajları tartıp ağır basan kararı vermek şarttır. Yeterli eğitim yoksa, şahsi komplekslerin rol oynadığı ve mantığın unutulduğu bir ortamda işler daha karışık hale gelir. Bu nedenle patrondan gelen yanlış kararlar inşaat şirketlerinin zor duruma düşmelerine kadar gidebilir. Aslında görev paylaşımı ve yetki devriyle çok kolay çözümlenecek bir konudur bu.”
Fizibilite (Genel)
“Fizibilite veya “yapılabilirlik” bir projenin seçilmiş ve belirlenmiş kriterlere göre uygulanabilir olup olmadığının saptanmasıdır. Bir konuda yatırım yapmanın, kuruluşun hedeflerine ve finansal beklentilerine uygun olup olmadığı bir fizibilite raporuyla belirlenir. Fizibilite raporu projeyi; finansal, ekonomik, teknik ve hukuki yönlerden araştırarak matematiksel ve bilimsel sonuçlara erişir. Bu rapor, öncelikle yatırımın yapılıp yapılmayacağı konusunda gerekçeleriyle karar mekanizmasını çalıştırarak avantaj ve dezavantajları saptar, ağır basan tarafı seçer. Uygun bulunması ve yatırım kararı alınması halinde uygulamanın yöntemini belirler. Yatırımın başarılı olması için yöntemin doğru seçilmiş olması ve iyi planlanmış olması gerekir. Yatırımın tüm yönlerinin iyi araştırılması çok önem taşır. Yatırımın iyi çalışır ve kullanılabilir ürünler çıkarıyor olması hayati bir durumdur”