İçindekiler
Günümüzde artan nüfus başta olmak üzere bireylerin güvenlik endişeleri ve konfor talepleri gibi sebeplerden hareketle yeni sayılabilecek meslekler ortaya çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi de “tesis yönetimi”dir…
Tesis yönetimi mesleğinin olgunlaşmasını sağlayan en önemli etkenlerden bir tanesi değişen ve gelişen yapılardır. Zira özellikle metropollerde küçük apartmanların yerini alan çok katlı sitelerin veya iş hanlarının yerini alan büyük alışveriş merkezlerinin sağlıklı bir şekilde işletilmesi için çeşitli organizasyonlara ve insan kaynağına ihtiyaç duyulmuştur. Üstelik bu gereksinim, günümüzde de artarak devam etmektedir.
Tesis Yönetimi Ne Anlama Geliyor?
Tesis yönetimi, yaşamın veya üretimin devam ettiği alanlarda doğan yönetim ihtiyaçlarına cevap veren bir meslektir. Örneğin bir sitedeki güvenlik, temizlik, tamirat/tadilat veya bahçe/park düzenlemesi gibi işlemlerin tamamı tesis yönetimi firmalarının faaliyet alanına girmektedir. Yine bu hizmetlerin gerçekleştirilmesinde aktif rol oynayan personellerin tüm iş süreçleri de bu kapsama dâhildir.
Tesis Yönetimi Hizmetleri Neler?
Yukarıda özetle aktarmaya çalıştığımız tesis yönetimi hizmetlerini detaylandırmak gerekirse maddeler hâlinde şu başlıklar ön plana çıkmaktadır:
- Hizmet verilen alandaki temizlik işlerinin takibi ve organizasyonu,
- Tesiste yaşayan bireyler arasındaki uyuşmazlıklara çözüm üretilmesi ve şikâyetlerin/taleplerin takibi,
- Tesisin ihtiyaç duyduğu hizmetler için toplanan bütçenin yönetimi,
- Tesisin ihtiyacına yönelik yaşamı veya üretimi kolaylaştırıcı projelerin geliştirilmesi ve bunların doğru bir planlamayla gerçekleştirilmesi,
- Görev alınan alandaki altyapı ve üstyapı geliştirmelerinin planlaması ve yönetimi,
- Uzmanlık gerektiren arıza veya bakım/onarım işlemlerinin takibi.
Bu maddeler genel anlamda ilk akla gelenlerdir ve hizmet verilen tesis özelinde arttırılabilir…
Tesis Yönetim Planı Nasıl Yapılır?
Tesis yönetimi firmaları, hizmet verdikleri yapılara sağlıklı bir işleyiş kazandırabilmek adına bir tesis yönetim planı oluşturmalıdır ve bu plana da söz konusu yapıda yaşayan bireylerin çoğunluğunun uyum sağlaması elzemdir. Zira tabiri yerindeyse bahsi geçen plan; sonraki süreçler için baz alınacak bir rehber hükmündedir.
Bütün malikleri bağlayan bir sözleşme niteliğindeki tesis yönetim planının içeriği ve kapsamı, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda da açıkça belirlenmiştir.
İlgili kanunun 28. maddesinde konuyla ilgili şu ifadeler kullanılmaktadır:
“Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir.
Yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar bu kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanır.”
Tesis Yönetimi Eğitimleri Nasıl Oluyor?
Bazı kamu ve özel eğitim kurumlarında tesis yönetimi sertifika programları düzenlenmektedir. Söz konusu eğitim programlarıyla amaçlanan ise tesis yönetimi hizmetlerine fayda sağlamak adına eğitimli insan gücü yetiştirmektir.
Bahsi geçen eğitimlerde; gayrimenkul ekonomisi, yönetim ve organizasyon, Kat Mülkiyeti Kanunu, muhasebe ve denetim, bina ve tesis yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği ile insan kaynakları başta olmak üzere pek çok farklı alanı kapsayan dersler verilmektedir.
Farklı Kuruluşlarda Tesis Yönetimleri
Tesis yönetimi hizmetleri, geniş bir yelpazede farklı yapılar için verilmektedir. Bunları örneklendirecek olursak şu yapılar ön plana çıkmaktadır:
- Hastaneler,
- Havalimanları,
- Otogarlar,
- Sosyal tesisler,
- Alışveriş merkezleri,
- Oteller,
- Karma projeler,
- Toplu konutlar,
- Kültür varlıkları.
Tesis Yönetimi Derneği Nedir? Ne İşe Yarar?
İlk olarak 1980’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kurulan tesis yönetim derneklerinin Türkiye’ye gelişi, 2017’yi bulmuştur. Sektörün gelişimine fayda sağlama amacıyla kurulan tesis yönetim dernekleri, gerçekleştirdikleri etkinliklerle bu hedeflerini hayata geçirmektedir.
Türkiye’de ön plana çıkan tesis yönetim dernekleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Tesis Yönetim Derneği (TRFMA),
- Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği (TRKTYD),
- Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği (PTYD),
- Entegre Tesis Yöneticileri Derneği (ETYD),
- Uluslararası Tesis Yönetim Derneği (UTYD),
- Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED),
- Tesis Yönetim ve Tedarikçileri Federasyonunun (TYTFED).
Kaynakça: