İçindekiler
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, yakın zamanda yaptığı açıklamada günübirlik kiralanan evleri işletenlere sertifika alma zorunluluğunun getirileceğini, konaklayan kişilerin düzenli olarak ilgili kurumlara bildirileceğini, bu kapsamda Bakanlığın mevzuat çalışması yaptığını ifade etmiştir. Bakan Ersoy’un açıklamasında dikkat çeken bir husus da günübirlik evlerden elde edilen gelirlerin vergiye tabi tutulacağıdır.
Şimdi elimizdeki bilgiler ışığında söz konusu yasal düzenlemeyi ve bunun olası etkilerini kısaca değerlendirelim.
Günübirlik Kiralık Evlerde Sertifika Alma Zorunluluğu
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde günübirlik; gece kalmadan aynı gün dönmek üzere, sertifika ise kişinin veya kurumun bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belge şeklinde tanımlanmaktadır.
Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik’te yer alan açıklamalara göre de “belge”; plaj/turizm işletme belgesi ile Kanun’un geçici 11. maddesinde sayılan konaklama tesislerine düzenlenen basit konaklama turizm işletme belgesini ifade eder.
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ise yetki belgesi; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edilebilmesi için ticari firmalar ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgedir.
Söz konusu 2 ayrı Bakanlığın düzenlemelerinde görüleceği üzere bazı tesislerin yapılması ya da kimi ürünlerin ticareti için sertifika ya da belge zorunluluğu getirilebilmektedir. Bu zorunluluğa uymayan firmalar da çeşitli idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Tıpkı yukarıdaki düzenlemeler gibi günübirlik ev kiralayan kişilerin sertifika alma zorunluluğu da yakın zamanda gündeme gelecektir.
Yeni Bir Vergi mi Gelecek?
Basında yer alan ifadelere göre T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, günübirlik ev düzenlemesi için yeni bir vergi tabirini kullandı. “Yapılan olası yasal düzenleme ile konu yeni bir vergi mi yoksa var olan vergiler kapsamında mı değerlendirilecek?” sorusunun cevabını da yakın zamanda alacağız.
Günlük Kiralık Evlerden Elde Edilen Gelir Ticari Kazanç mı?
Konuyla ilgili Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 08/09/2020 tarih ve 46480499 -120.01.01 [2018/1661] – E.63499 sayılı özelgede şu ifadeler yer almaktadır:
-
Gayrimenkullerin uzun süreli kiralanması suretiyle elde edilecek gelirden daha fazla gelir elde edilmesi amacıyla, günlük veya haftalık olarak, süreklilik arz eden bir şekilde farklı kişilerin kullanımına hazır hâlde bulundurulması, kalacak kişilere konutun teslimi ve kalma sürelerinin sonunda konutun teslim alınması ve yeniden kullanıma hazır hâle getirilmesi bir organizasyon gerektirdiğinden günübirlik ev kiralamasından elde edilen gelirin ticari kazanç hükümleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
-
Ticari kazanç kapsamında günübirlik konut kiralama faaliyetinde bulunduğu tespit edilen mükelleflerin, bu faaliyetlerinin müşteriye sunulan hizmetler ve mahiyet itibariyle otel, motel, pansiyon işletmeciliğinden bir farkının olmadığı, dolayısıyla 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen eğlence ve istirahat yerleri işletmeciliği kapsamında olduğu kabul edilmektedir.
-
Genel ve özel şartların topluca taşınması ve GVK’nin 51. maddede belirtilen faaliyetlerde bulunulmaması hâlinde elde edilen ticari kazancın basit usulde vergilendirilmesi mümkün bulunmaktadır.
-
Günlük olarak kiralama işlemine konu edilen konutlar ticari faaliyet çerçevesinde konaklama yeri olarak kabul edileceğinden, müşterilerin, Vergi Usul Kanunu’nun 240/C maddesindeki bilgileri içerecek şekilde düzenlenecek günlük müşteri listesine kaydedilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.
-
İşletmenin aktifinde bulunan demirbaşlar için Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri’nde belirtilen faydalı ömür ve oranlar üzerinden amortisman ayrılması mümkün bulunmaktadır.
-
Elde edilen kira geliri için fatura düzenlenecektir.
Günlük Kiralık Evlerden Kazanılan Miktar, Konaklama Vergisine Tabi Olacak mı?
6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 34. maddesi hükmüne göre; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler, %2 oranında konaklama vergisine tabi olacaktır. Olası yasal düzenlemeler ile günlük ev kiralamalarından elde edilen gelirler de konaklama vergisine tabi tutulabilecektir.
Günlük Kiralık Ev Gelirlerinde KDV Hesaplanacak mı?
Günlük evlerden kazanılan kira gelirlerinin ticari faaliyet sonucu elde edildiği kanaati oluşması hâlinde söz konusu gelir üzerinden Katma Değer Vergisi (KDV) de hesaplanacaktır. Ancak basit usulde vergilendirme kabul edilirse, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4-a. maddesi gereği kiralama hizmetinde KDV hesaplanmayacaktır. Ancak her hâlükârda verilen kiralama hizmeti için fatura düzenlenecektir.