İçindekiler
İnşaat malzemeleri sanayisinin çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin şubat ayı sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Çalışmada depremlerin etkisiyle inşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde meydana gelen sınırlı düşüşe karşın üretim beklentisinde yüksek bir artış yaşandığı belirtildi. Sektöre dair güven ve beklenti seviyelerinde etkili olan faktörler arasında afet sonrası yeniden imar, onarım ve güçlendirme konularında ortaya çıkan ihtiyaçlar etkili oldu.
Faaliyet Endeksi Şubat Ayında 2,2 Puan Azaldı
Raporda yer alan Aylık Faaliyet Endeki Değerlendirme başlığında söz konusu alanda şubat ayında önemli bir düşüş olduğu belirtiliyor. Değerlendirme kısmında şu açıklamalara yer veriliyor:
11 ilde yaşanan deprem afeti inşaat malzemeleri sanayisindeki faaliyetleri de olumsuz etkilemiştir.
Mevsimsellik ile iç pazarda, küresel durgunluk ile de dış pazarda görülen yavaşlama etkisi ocak ayında faaliyetlerde hissedilmişti. Ancak şubat ayında deprem afeti ile içerdeki hemen hemen tüm alt faaliyet gruplarında önemli daralmalar yaşanmıştır.
Faaliyet Endeksi şubat ayında bir önceki aya göre 2,2 puan düşüş göstermiştir. Alt faaliyet gruplarında küçülme yönünde benzer eğilimler yaşanmıştır. Küçülmeler içeride çok yüksek iken ihracat pazarlarında daha sınırlı yavaşlama görülmüştür.
Yurtiçi satışlar şubat ayında bir önceki aya göre çok önemli ölçüde düşüş göstermiştir.
İhracat şubat ayında gerilemiştir. Afet bölgesinde sanayideki üretimin durması da ihracatta düşüşe neden olmuştur.
Üretimde şubat ayında yüksek bir düşüş gerçekleşmiştir. Gerilemede deprem afeti ana etken olmuştur. Deprem bölgesinde üretim şubat ayında büyük ölçüde durmuştur.
Faaliyetler mevsimsellik ile iç pazarda, küresel durgunluk ile de dış pazarlarda yavaşlama eğilimi içinde bulunmaktaydı. Şubat ayında ise deprem afeti ile tüm faaliyetlerde sert düşüşler yaşanmıştır. Ancak deprem bölgesinde yeniden imar ve onarım çalışmaları ile riskli bölgelerdeki yenileme ve güçlendirme çalışmalarının faaliyetleri hareketlendirmesi beklenmektedir.
Afet Bölgesindeki Üretimin Durması İhracatı Düşürdü
Çalışmaya göre deprem afetinin ortaya çıkardığı etkiler, Bileşik Endeks üzerinde mevsimsellik ve pazarlardaki koşullardan daha çok etkili oldu ve Faaliyet Endeksi şubat ayında bir önceki aya göre 2,2 puan düşüş gösterdi.
Raporda ihracat endeksine dair şu bilgiler yer alıyor:
Alt faaliyet gruplarında da küçülme yönünde benzer eğilimler yaşandı. Küçülmeler iç pazarda çok yüksek gerçekleşti. Yurt içi satışlarının şubat ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde gerilediği vurgulanan raporda, ihracatın belirgin bir şekilde düştüğü belirtildi. İhracattaki düşüşün nedenlerinden biri de afet bölgesindeki sanayi üretiminin durması oldu.
Üretim Beklentilerinde Yükseliş Yaşandı
Raporun Beklenti Endeksi kısmında verilen bilgilere göre şubat ayında bir önceki aya göre 0,20 puanlık artış gerçekleşti. İlgili kısım çalışmada şu şekilde ifade ediliyor:
Deprem afetinin yarattığı genel olumsuz etkilere karşın, yine deprem afeti sonrası inşaat sektörüne yönelik ortaya çıkan iş potansiyeli beklentileri destekledi. İç ve dış pazar koşullarındaki zayıf faaliyetlere rağmen önümüzdeki döneme yönelik faaliyetlerde artış beklentisi öne çıktı. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin çok sınırlı ölçüde gerilediğinin altı çizilen raporda, önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerin değişmediği kaydedildi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise şubat ayında sınırlı ölçüde geriledi. Ancak önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi şubat ayında yüksek artış gösterdi. Üretim beklentileri özellikle iç talepteki artış beklentileri ile yükseldi.
Çalışmanın tamamını PDF olarak görüntüleyin.