İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2022 çalışmasını kamuoyuyla paylaştı. Çalışmaya göre temmuzda sert düşüş yaşayan endeks, ağustosta erken durağanlaşmaya girdi. Faaliyetler tarafında da ağustosta sınırlı bir toparlanma izlenmesine rağmen beklenen iyileşme gerçekleşmedi. Tüm bunların yanı sıra yılın ikinci yarısına yönelik güven ve beklentilerdeki zayıflık da devam ediyor.
İç ve özellikle dış talepteki yavaşlamanın etkilerinin ağustosta belirginleştiğini gösteren çalışma, yine bu ayda bileşik endeksin düşüşe geçerek 0,81 puanlık kayıpla 71,39 puana gerilediğini aktarıyor.
Öte yandan yine çalışmaya göre geçtiğimiz haziranda sıçrama yaşayan ve temmuzda da sert düşüşe geçen faaliyetler, ağustosta sınırlı bir artış performansı göstererek toparlanmaya çalıştı. Ancak talepteki yavaşlama neticesinde iç ve dış satışlar ile üretim artışları, ağustosta sınırlı kaldı.
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi adlı bir ana endeks ile İnşaat Malzemeleri Sanayi Faaliyet Endeksi, İnşaat Malzemeleri Sanayi Güven Endeksi ve İnşaat Malzemeleri Sanayi Beklenti Endeksi olmak üzere toplam üç alt endeksten oluşan çalışmanın ilgili bölümlerinden öne çıkan ifadeler şöyle sıralanıyor:
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi
İnşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi, ağustos ayında sınırlı ölçüde gerilemiştir. Ağustos ayında faaliyetler durağanlaşmıştır. Güven ve beklentilerdeki zayıflama da sürmüştür. Ağustos ayında yüksek mevsim içinde olunmasına rağmen iç ve dış talepteki yavaşlama ile faaliyetlerde çok sınırlı artış görülmüştür.
İnşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi ağustos ayında 0,81 puan gerilemiştir. Yüksek mevsimde alışık olunmayan bir düşüş yaşanmıştır. Bileşik endeks 71,39 puana inmiştir. Bileşik endeks, pandemi sonrası yaşadığı toparlanmayı son dört ayda önemli ölçüde geri vermiştir.
İnşaat Malzemeleri Sanayi Faaliyet Endeksi
İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri ağustos ayında sınırlı bir genişleme göstermiştir. Temmuz ayındaki sert gerileme ardından faaliyetler ağustos ayında durağan kalmıştır. Yüksek iş mevsiminde olunmasına karşın iç ve dış pazarlardaki yavaşlama etkisi ile faaliyetlerde durağanlaşma gerçekleşmiştir. Finansman sıkıntıları ile yüksek enflasyonun da faaliyetler üzerindeki etkili olduğu görülmektedir.
Faaliyet endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,5 puan artış göstermiştir. Alt faaliyet gruplarında sınırlı artışlar yaşanmıştır. Faaliyetler yüksek sezonda durağanlaşmıştır. Geleneksel mevsimliğe rağmen erken bir durağanlaşma başlamıştır.
İnşaat Malzemeleri Sanayi Güven Endeksi
Güven endeksi ağustos ayında da düşüş göstermiştir. Ağustos ayında yüksek mevsim içinde olunmasına karşın faaliyetlerdeki durağanlaşma da güven kaybına neden olmuştur. Güven kaybının önemli nedenleri dış pazarlardaki yavaşlama ile içeride yüksek enflasyon, yüksek maliyet artışları ve TL’deki değer kaybı gibi ekonomik unsurlar olarak görülmektedir. Özellikle ihracat pazarlarında yavaşlamanın hissedilmeye başlamış olması güveni sınırlamıştır.
Güven seviyesi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,62 puan azalmıştır. Kırılgan yapısı ile güven endeksi yeni yılın ikinci yarısında kademeli bir zayıflama eğilimindedir.
İnşaat Malzemeleri Sanayi Beklenti Endeksi
Beklenti endeksi ağustos ayında gerilemeye devam etmiştir. Ekonomiye ait alt göstergeler gerilerken, sektöre ilişkin göstergelerde de düşüşler sürmüştür. İç ve dış siparişlerdeki düşüşlerin sürmesi beklentileri de zayıflatmaktadır.
Beklenti endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 1,5 puan gerilemiştir. Böylece beklenti endeksi son dört ay boyunca gerilemiştir. Yüksek sezon, beklentileri destekleyememiştir.
Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı düşüş olmuştur. Yüksek maliyetler ve enflasyon ile finansmana erişimdeki zorluklar, ekonomik beklentileri zayıflatmaktadır.
Çalışmanın tamamını inceleyin.