İçindekiler
Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD sektör raporunun aralık ayı sonuçlarına göre inşaat malzemelerinde iç talep devam ederken dış talepte gerileme meydana geldi. Çalışmaya göre, seçime kadar olan dönemde genişletici ekonomi politikalarının uygulanması ile özellikle konut ve inşaat sektörüne yönelik destekler, iç talebin ve pazarın hareketli kalmasını sağlayacak. İhracat pazarlarında ise yeni yılın ilk yarısında küçülme, ikinci yarısında toparlanma beklentisi mevcut.
Sektöre Dair 2023 Öngörüleri
Raporda 2023 yılı için dünya inşaat sektörü ve ihracat pazarları açısından şu öngörüler yer alıyor:
“Dünya inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine ait 2023 öngörülerini büyük ölçüde dünya ekonomisi ve ticaretindeki gelişmeler belirleyecektir. Dünya ekonomisi 2023 yılına sıkı para politikaları ve ekonomilerde yavaşlama ile girmektedir. Yüksek enflasyonu önlemek için uygulanan sıkı para politikaları ekonomilerde ve ihracat pazarlarımızda yavaşlamaya yol açmaktadır.
Sıkı para politikaları ve ekonomilerdeki yavaşlama pazarlarımızdaki inşaat sektörlerinde küçülmeye yol açmaktadır. Yılın ilk yarısında Avrupa, İngiltere ve ABD inşaat sektörleri küçülecektir. Eğer yukarıda genel ekonomi için belirtilen senaryo gerçekleşirse inşaat sektörlerinde de yılın ikinci yarısında yeniden büyüme beklenmelidir.
Bu çerçevede inşaat malzemeleri talebi de yılın ilk yarısında küçülecektir. İkinci yarıda talep ve siparişler durağan kalacaktır. Yılın ikinci yarısında inşaat sektörlerinde büyüme beklentisi ortaya çıkarsa talep ve siparişler yılın üçüncü çeyreğinde yeniden sınırlı artışa geçecektir. Yılın son çeyreğinde ise daha hareketli bir talep ve ihracat eğilimi yaşanabilecektir.”
Dünya inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayi ihracatından 2023 yılı öngörüleri:
Güven Endeksi Ne Durumda?
İnşaat sektörü güven endeksine dair güncel gelişmelerin paylaşıldığı raporda, endeksin aralık ayında bir önceki aya göre 0,4 puan düştüğü belirtiliyor ve şu ifadeler paylaşılıyor:
“İnşaat sektörü güven endeksi ekim ve kasım aylarındaki sınırlı artışın ardından yılı bu kez sınırlı bir düşüş ile tamamlamıştır. Endeks aralık ayında bir önceki aya göre 0,4 puan düşmüştür. Güven endeksi yılın ikinci yarısında büyük ölçüde durağan kalmıştır.
Mevsimsellik, mevcut işlerin seyri ve alınan yeni siparişlerin miktarı sektörün kendi iç dinamiklerindeki gelişmelerdir. Finansmana erişimdeki zorluklar ise güven üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. İnşaat sektörü güven endeksi, geçen yılın kapanışına göre ise yılı yükselerek bitirmiştir.”
İnşaat sektörü güven endeksi (2010=100)
Dış Talepteki Yavaşlama, Gerilemeye Dönüştü
Raporda yer alan bilgilere göre son dört aydır azalmakta olan inşaat malzemeleri sanayi üretiminde uzun süre sonra gerilemeye gidiliyor. Çalışma kapsamında elde edilen bilgilere göre inşaat malzemelerine yönelik iç talep göreceli olarak devam ederken dış talepteki yavaşlama gerilemeye dönüşmüş durumda.
Raporda ilgili kısım, şu şekilde ifade ediliyor:
“İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 yılı ilk çeyrekte yüzde 4,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 2,1 oranında artış göstermişti. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi üçüncü çeyrekte ise tüm aylarda düşüş göstermiş ve çeyrek dönem itibarıyla yüzde 3,3 gerilemişti.
Dördüncü çeyreğin ilk ayı olan ekimde de inşaat malzemeleri sanayi üretim geçen yılın aynı ayına göre yine yüzde 3,3 gerilemiştir. Böylece 2022 yılı son çeyreğinde de üretim düşüşü devam etmektedir.
İnşaat malzemeleri sanayi üretimi son dört aydır azalmaktadır. Uzun süre sonra dört ay üst üste üretimde gerileme yaşanmaktadır. İnşaat malzemelerine yönelik iç talep göreceli olarak devam ederken dış talepteki yavaşlama gerilemeye dönüşmüştür.
Yılın ilk on ayında inşaat malzemeleri sanayi üretim artışı geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 0,4 olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk on ayında 13 alt sektörde üretim geçen yıla göre artarken, 9 alt sektörde üretim gerilemiştir.”
Çalışmanın tamamını incelemek için tıklayınız…