İçindekiler
Doç. Dr. Recep Kanıt’ın imzasıyla Gazi Kitabevi bünyesinde okuyucusuyla buluşturulan İnşaat Sektöründe Kalite Yönetim Sistemi Uygulamaları adlı eser; “Kalite ve İnşaat Sektörü”, “Kalite Standartları”, “ISO 9001:2000’in Açıklaması”, “Bir Şirkette ISO 9000 Sisteminin Kuruluşu, Dokümantasyon ve Belgelendirme”, “Örnek Çalışma”, “Kalite El Kitabı ve İlgili Dokümanlar” şeklinde 6 ana bölümden oluşuyor.
Kitabın ön söz kısmında; 1980’den sonra Türkiye ekonomisindeki yapısal değişiklik ile şirketlerin itibarlı, özellikli ve seçkin olmaya daha çok önem gösterdiklerini belirterek bu bağlamda iç ve dış ticarette güven ve kalite anlamına gelen ISO 9000 belgesi almanın önem kazandığını aktaran Doç, Dr. Kanıt, ilgili kısma şöyle devam ediyor:
ISO 9000 Belgesi’ne dair oluşan bu yoğun ilgi ve istek; ilgili kamu kurumlarının (TSE, TÜRKAK) ve özel kuruluşların kaliteyle ilgili eğitimler düzenlemesini sağlamış ve genellikle kalite alt kültürü oluşturulmasına dönük birçok yazılı çalışma yayımlanmıştır.
Ne var ki bu çalışmalarda bir şirkette kalite yönetim sistemi oluşturulması ve kurulmasına dair tam ve doyurucu örneklere rastlanılmamaktadır. Hele inşaat taahhüt sektöründe bunun hiç örneği yoktur.
Eserin söz konusu ana bölümlerinden öne çıkan ifadelerden bazıları şu şekilde sıralanıyor:
Kalite ve İnşaat Sektörü
Kaliteye dair standartlar oluşturmasında, makine ve metal iş kollarının deneyim ve birikimlerinden faydalanılmıştır. İnşaat sektörü, makine ve metal işleri iş kollarına göre planlama ve uygulama aşamasında önemli derecede farklılık gösterdiğinden kalite standartlarına uyumda zorluklar yaşanmıştır.
İnşaat üretimi, sonucu itibarıyla bir yapının gerçekleştirilmesinin yanı sıra, birbiriyle ilişkili ve birbirine bağlantılı birçok faaliyetin yerine getirilmesiyle sağlanır. Başka bir ifadeyle bizatihi üretimin sonunda ortaya çıkan yapının kalitesinin yanı sıra, bu yapıyı ortaya koymak için gerçekleştirilen diğer faaliyetlerin kalitesini de kapsar.
Kalite Standartları
TSE’ce TS EN ISO 9000:2000 serisi olarak yayımlanan standartlar şunlardır:
- TS EN ISO 9000: Kalite Yönetim Sistemleri-Temel Anlamlar ve Terimler
- TS EN ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemleri-Şartlar
- TS EN ISO 9004: Kalite Yönetim Sistemleri-Performansın İyileştirilmesi İçin Kılavuz
- TS EN ISO 19011: Çevre Kalite Yönetim Sistemleri Tetkik Kılavuzu
ISO 9001:2000’in Açıklaması
TSE EN ISO 9001 Kalite Yönetim Standardı “proses esaslı” bir standarttır.
Standart:
- Yönetim faaliyetleri,
- Kaynak temini,
- Ürün gerçekleştirmesi,
- Ölçme ve analiz,
için proses yapısı öngörmektedir. Proses yapısı oluşturulurken ‘olmadığı zaman bir uygunsuzluk yaşanılacak noktaya kadar’ gidilmelidir. Proses yapısı içerisinde kuruluşun ölçülebilir ve/veya kontrol edilebilir tüm faaliyetlerinin yer alması gerekir.Bir Şirkette ISO 9000 Sisteminin Kuruluşu, Dokümantasyon ve Belgelendirme
ISO 9000 standardı, şirketin sahip olduğu imkân ve kaynaklara bağlı olarak, uygun çalışma ortamı, yeterli sayıda ve uygun özelliklerde makine – teçhizat ve yine yeterli sayı ve uygun özelliklerde eleman gerektirmektedir. Şirket yönetimi bu kaynakların sağlanması ve sistem kurulmasının giderleri için maddi kaynak oluşturmalı ve ayırmalıdır.
Şirket yönetimi herkesten önce ve her şeyden çok kaliteye kendisi inanmalıdır. Yapılacak çalışma ve fedakârlıklardaki azim ve gayret buna bağlıdır.