İçindekiler
sahibinden.com ve BETAM (Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi) iş birliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü-Eylül” raporunda kiralık konut piyasasındaki değişimler incelendi.
Raporda “Kiralık Konut Piyasası” kapsamında yer verilen araştırma sonuçları şöyle sıralanıyor:
- Kiralama Fiyatları Analizi
- Kiralık Konut Piyasası Arz-Talep Analizi
- Kiralık konut arzı
- Kiralık konut talebi
- Yayından kaldırılan ilan sayılarının ilan sayısı oranına göre analiz
- Yayından kaldırılan ilanların yaşam sürelerine göre analiz
Çalışmaya göre kiralık konut piyasasında hareketlilik görülürken; Türkiye bu ay hem daha fazla kiralık konut ilanı verdi hem de kiralık konuta olan talepler artışa geçti.
Kira fiyatlarının yıllık artış oranı geçen aya kıyasla 15,9 puan azalarak yüzde 167,7 oldu. Bunun yanında cari kira fiyatları temmuz ve ağustos aylarında bir miktar geriledi. Ayrıca haziranda 56,5 TL olan ortalama kira fiyatı da ağustosta 56 TL’ye düştü.
Raporda yer alan verilere göre ülke genelinde kiralık konut arzının ölçüldüğü kiralık ilan sayısı, İstanbul ve Ankara’da artarken İzmir’de azaldı. Öte yandan kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı da geçtiğimiz aya göre ülke genelinde ve üç büyük ilde arttı.
Büyükşehirlerde Yıllık Kira Artışları Ne Durumda?
Raporda büyükşehirlerde gerçekleşen yıllık kira artışlarına dair şu bilgilere aktarıldı:
“Kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranları Ankara’da ve İzmir’de yükselirken İstanbul’da düşmüştür. Cari kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı geçen aya göre Ankara’da 7,7 puan, İzmir’de 5,9 puan artmış, İstanbul’da ise 8 puan azalmıştır. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 153,2, Ankara’da yüzde 164,1, İzmir’de ise yüzde 169,6 olmuştur. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 80,6 TL, Ankara’da 40,6 TL, İzmir’de ise 58,8 TL’dir.”
En Yüksek Kira Artış Oranı Antalya’da
En yüksek kira artışının Antalya’da, en düşük kira artış oranının ise Kahramanmaraş’ta gerçekleştiği belirtilen çalışmada şu ifadeler yer aldı:
“Ağustos ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 167,7 olurken büyükşehirlerdeki cari kira artış hızları farklılık göstermektedir. Antalya en yüksek kira artış oranının (yüzde 200) hesaplandığı il olmuştur; Antalya’da ortalama kira, bir yılda 3 kat artmıştır.
En yüksek fiyat artışı görülen diğer iller ise Kocaeli (yüzde 191,7), Eskişehir (yüzde 181,2), Ankara (yüzde 164,1) ve Tekirdağ’dır (yüzde 156,4). En düşük kira artışının görüldüğü iller; Mardin (yüzde 106,3), Gaziantep (yüzde 103,3), Van (yüzde 93,9), Diyarbakır (yüzde 93,5) ve Kahramanmaraş’tır (yüzde 79).
Kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranları Ankara’da ve İzmir’de yükselirken İstanbul’da düştü. Cari kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı geçen aya göre Ankara’da 7,7 puan, İzmir’de 5,9 puan arttı, İstanbul’da ise 8 puan düştü.
Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 153,2, Ankara’da yüzde 164,1, İzmir’de ise yüzde 169,6 oldu. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları ise İstanbul’da 80,6 TL, Ankara’da 40,6 TL, İzmir’de ise 58,8 TL oldu.”
Yıllık kira artışlarının en yüksek ve en düşük olduğu iller (2022 Ağustos)
Reel Kira Fiyatında Düşüş Yaşandı
Raporda yıllık reel kira artış hızının geçen aya kıyasla 9,4 puan azalarak yüzde 48,6 olduğu bilgisi verilerek şu ayrıntılara değinildi: “Ülke genelinde TÜFE enflasyonundan arındırılmış (reel) kira fiyat endeksi geçen aya kıyasla 1,8 puan düşerek 135,1 olmuştur. Buna göre reel kira fiyatı 2017 Eylül ayındaki referans dönemine göre yüzde 35,1 yüksektir.”
Raporun tamamını incelemek için tıklayınız…