İçindekiler
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve NielsenIQ Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirilen ve her üç ayda bir sektörün üst düzey yöneticilerinden elde edilen verilerle ortaya çıkan Konut Sektörü Beklenti Anketi’nin sonuçları açıklandı.
KONUTDER Konut Sektörü Beklenti Anketi’nde kapsamında;
- Birinci el konut satış adetleri,
- Konut fiyatları,
- Konut maliyetleri,
- İşçilik ve malzeme maliyetleri,
- Kredili konut satış adetleri,
- Kentsel dönüşüm alanında üretilecek konut sayısı,
- Konut kredisi faiz oranları ve
- Kira fiyatlarına yönelik veriler yer alıyor.
Konut sektöründe var olan durumu ve gelişmelerin yönünü ortaya koyan ankete göre konut üreticileri açısından yılın ilk çeyreğine göre ikinci çeyrekte çok daha olumlu bir hava hâkim. Anket sonuçlarına göre sektör temsilcileri, kredi faizleri artmayacağını ve birinci el konut satışlarında yaşanan düşüşün yavaşlayacağını öngörüyorlar.
Anketin 2024 yılı ikinci çeyreğini yansıtan haziran ayı sonuçlarına göre, kredili konut satış beklentisinde tablo pozitife dönüyor. Konut kredisi faizlerinin artmayacağı ve buna paralel olarak kredili konut satışlarında artış yaşanacağı beklentisinin öne çıktığı ankette yılın ilk çeyreğinde kredili satışlar azalacak diyen üyelerin oranı yüzde 68.2 iken, haziran döneminde bu oran büyük bir düşüşle yüzde 4,5’e gerilemiş durumda. Bunun yanında ilk çeyrekte kredili satışlarda artış bekleyen üretici oranı yüzde 4,5 iken, ikinci çeyrek anketinde bu oran yüzde 50’ye kadar yükselmiş olarak belirtiliyor.
Birinci El Konut Satışında Artış Öngörülüyor
Rapor kapsamında KONUTDER üyelerinin yarısından fazlası önümüzdeki 6 ay içinde 1. el konut satış adetlerinde herhangi bir değişim yaşanmayacağını ifade ediyor. Konut satışlarının azalacağını düşünen üye oranı geçmiş dönemde yüzde 59.1 iken bu dönemde bu oran yüzde 27,3’e inmiş, artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 4.5’ten yüzde 13,6’ya yükselmiş durumda.
Uluslararası Yatırımcıya Konut Satışında Beklenti Ne Yönde?
Ankete göre KONUTDER’e üye sektör temsilcilerinin tamamı birinci elden uluslararası yatırımcıya konut satışlarının artmayacağı görüşünü paylaşıyor. Öte yandan üyelerin yarısı satışların azalacağını beklerken, diğer yarısı aynı kalacağını düşünüyor fakat hiçbir üye uluslararası yatırımcıya satışların artacağı yönünde bir beklenti sunmuyor.
Konut fiyatlarına dair öngörülerin de paylaşıldığı anket sonuçlarına göre KONUTDER üyelerinin yarısı konut fiyatlarının aynı kalacağını düşünüyor. Fiyatların artacağını düşünen üye sayısı yüzde 63,6’dan yüzde 36,4’e inerken, fiyatların ineceği yönde görüş verenlerin oranı yüzde 13,6 şeklinde belirtiliyor.
Konut Maliyetleri Nasıl Seyredecek?
Sektör temsilcilerinin konut maliyetlerine dair beklentilerinin de yansıtıldığı anket sonuçlarına göre maliyet artış beklentisi de azalmış görünüyor. KONUTDER üyelerinin yüzde 77,3’ü ise geçen dönemlerde olduğu üzere maliyet artışının devam edeceğini öngörüyor.
Önceki dönemlerde üyelerin tamamı konut maliyetlerin artacağı konusunda hemfikirken bu dönem üyelerin yüzde 22,7’si gelecek 6 ayda konut maliyetlerindeki artışın duracağı ve aynı kalacağı görüşünü savunuyor. Bunların yanında üyelerin dörtte üçü işçilik ve malzeme maliyetlerinin de artacağını ifade ediyor.
Konut Üretimi Artacak mı?
Ankete göre sektörde konut üretim adetlerinin artacağı düşünülmüyor. KONUTDER üyelerinin 63,6’sı konut üretim adetlerinin sabit kalacağını yüzde 36.4’ü ise azalacağını öngörüyor. Kentsel dönüşüm alanında üretilecek konut sayısı beklentileri ise aynı kalmış durumda.
Konut Kredisi Faizlerinde Düşüş Olacak mı?
Rapor verilerine ışığında tüm üyeler, konut kredisi faiz oranlarının artık artmayacağı görüşünü savunuyor. Temsilcilerin yüzde 63,6’sı önümüzdeki 6 ay içinde faiz oranlarının aynı kalacağı beklentisini paylaşıyor. Faizlerin azalacağını ifade eden üye oranı ise geçen dönem yüzde 9,1 iken bu dönem yüzde 36,4’e çıkmış durumda.
Kredili Konut Satışları Artacak
Raporda KONUTDER üyelerinin kredili konut satış beklentilerinde önemli değişiklikler olduğu görülüyor. Sonuçlara göre 2023 yılının eylül ayından bu yana büyük bir çoğunlukla kredili satışların azalacağı beklentisi, bu dönemde yerini artış öngörüsüne bırakmış durumda. Kredili satışların azalacağını öngören üyelerin oranı önceki döneme göre yüzde 68,2’den yüzde 4,5’e düşüş gösterirken, artacağını düşünen üyelerin oranı yüzde 4,5’ten yüzde 50’ye hızlı bir yükseliş göstermiş durumda. Bunun yanında aynı kalacağını ifade eden üyelerin oranı ise yüzde 45,5 düzeyinde kalmış bulunuyor.