İçindekiler
Günden güne önemi artan ve kentler için bir zorunluluk hâline gelen akıllı şehir uygulamaları, yerel yönetimler başta olmak üzere pek çok kurumun ajandasına girmiş durumda… Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun hazırladığı Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Şehirler Araştırma Raporu ise konuyla ilgili akıllarda oluşabilecek soru işaretlerini gidermek için bir rehber niteliği taşıyor.
Akıllı Şehir Kavramına Genel Bir Bakış, Akıllı Şehir Uygulamalarında Yararlanılan Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Yardımcı Teknolojiler, Dünyada Akıllı Şehir Uygulamaları, Türkiye’de Akıllı Şehir Politikaları ve Uygulamaları isimleriyle 4 ana bölümü bulunan Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Şehirler Araştırma Raporu; toplam 94 sayfadan oluşuyor.
Akıllı Şehir Kavramına Genel Bir Bakış
Akıllı şehir kavramının bileşenleri ile kullanım alanlarının detaylandırıldığı Akıllı Şehir Kavramına Genel Bir Bakış adlı bölümde; kentleşmenin doğa ve insan üzerinde bıraktığı olumsuzlukların en aza indirilmesi, nüfus ile kentleşme baskısının kaldırılabilmesi ve daha yaşanılabilir kentler için yeni planlama yaklaşımlarının ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu kapsamda özellikle 1990’lı yıllardan itibaren; yeşil şehir, ekoşehir, yaşanabilir şehir, dijital şehir ve benzeri terimler ile adlandırılan girişimlerin geliştirildiği anımsatılıyor.
İlgili kısmın devamında öne çıkan ifadeler ise şu şekilde sıralanıyor:
“Akıllı şehir birçok yaklaşımın temel niteliklerini içinde barındıran yeni gelişen bir kavram olarak öne çıkmaktadır.
Akıllı şehir, en genel anlamda bilişim teknolojilerinden yararlanılarak şehir varlıklarını ve kaynaklarını bütünleştiren, varlık ve kaynaklardan en verimli şekilde faydalanılmasını hedefleyen kentsel gelişim vizyonudur. Akıllı şehir vizyonu; iletişim ve otomasyon sistemlerinin (dış mekân sensörleri, mobil terminaller vb.) özel ve kamusal mekânlar ile entegrasyonu olarak açıklanabilirken, diğer yandan akıllı teknolojilerin kente entegre edilerek tarihî kenti eko-dost ve enerji verimli yapma hedefini yansıtmaktadır. Akıllı şehir, bireylerin hayatlarında ekonomik düzenlemelere, sosyal yönetim ve halk hizmetlerinden pazar kontrolüne kadar pek çok alanda bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) kullanıldığı bir şehir yapısıdır. BİT teknolojileri sayesinde akıllı şehir tanımının yanı sıra bilişim şehirleri (informatic cities) sayısal şehirler (digital cities) tanımları yaygın olarak kullanılmaktadır.”
Akıllı Şehir Uygulamalarında Yararlanılan Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Yardımcı Teknolojiler
Akıllı şehir uygulamalarında yer alan belli başlı teknolojilere yer verilen bu bölümde, akıllı kent sürecine yönelik en temel basamaklar şu şekilde sıralanıyor:
- Teknolojik altyapının kurulması,
- Verinin toplanması,
- Verinin amaca dönük işlenmesi,
- Sunulan hizmetlerin geliştirilmesi.
Devamında kentlerin akıllılık derecesinin değişimi ile ilgili şu ifadeler kullanılıyor:
“Kentin akıllılığı, inovasyon süreçlerinin bilgi ve iletişim teknolojileri tarafından kolaylaştırıldığı herhangi bir yerin, şehrin veya bölgenin iç kalitesidir. Bu bağlamda iş birliğine, dijital altyapı araçlarına kentlilere sunduğu fırsatlara bağlı olarak kentlerin akıllılık derecesi değişmektedir.”
Raporun devamında yer alan 2 ana bölümden ön plana çıkan ifadeler ise aşağıdaki gibi:
Dünyada Akıllı Şehir Uygulamaları
Dünyada akıllı şehirlerin odakları genel olarak ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Avrupa ülkelerinde karbon salınımının azaltılması, genç nüfusun çekilmesi ve korunması ve geniş bant altyapısına yönelik çalışmalar ön plana çıkmaktadır. Amerika’da yeni iş imkânlarının yaratılması, ekonomik koşulların canlandırılması, şehir dijitalleşmesinin ekonomik ve sosyal yararlarının geliştirilmesi, artan şehir nüfusuyla başa çıkılması ve BİT altyapısının geliştirilmesi ön plana çıkmaktadır. Asya ülkelerinde ise tüketimin optimize edilmesi, kamu hizmetlerinin daha iyi sunulması, şehirlerin markalaştırılması ve yeni endüstrilerin geliştirilip yeni iş alanlarının yaratılması konuları göze çarpmaktadır.
Türkiye’de Akıllı Şehir Politikaları ve Uygulamaları
Türkiye’de akıllı şehir eğilimleri hem küresel gelişmelerin yakalanması hem de toplum nezdinde dönüşen ihtiyaçların karşılanması adına büyük önem arz etmektedir. Bu bölümde ülkemizde akıllı şehir politikaları ve uygulamalarına yer verilmiştir. Türkiye, akıllı şehirler atılımını zamanında yapabilecek bir ülke olarak dikkat çekmektedir. Ülkemiz yetkin ve üreten akıllı şehirler stratejileriyle milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmeye odaklanma noktasında çalışmalarını sürdürmektedir.
Türkiye, tüm dünyada popüler hâle gelen akıllı şehir uygulamalarını hayata geçirmek ve şehir sakinlerinin refahını artırmak amacıyla gerekli mevzuatın hazırlanması için çalışmalar yürütmekte olup yol haritaları hazırlamaktadır. Ülkemizde akıllı şehirler alanı çok paydaşlı bir ekosistem ve çok katmanlı bir yönetişim modeli dâhilinde dağıtık bir mevzuat ile ele alınmıştır.
Çalışmanın tamamına ulaşmak için tıklayınız…