İçindekiler
Köyler; meydanları, parkları, okulları, sağlık ocakları kısacası tüm yapıları ile kentsel planlamanın esas ilkelerini oluşturan en temel yerleşim örnekleri olarak kabul edilebilir. Bunlar insani yaşam konforu sağlayan ve bireylerin en temel gereksinimlerini karşılayan yapı gruplarıdır.
Büyükşehirler, İş Fırsatlarından Dolayı Tercih Ediliyor
Büyük metropollerde yaşam süren insanlar, ağır iş ve hayat koşullarının olduğu bu bölgeleri; çoğu zaman iş fırsatlarından dolayı tercih etmektedir. Bahsi geçen durumun önüne geçebilmek için kırsal alanlardaki yatırımlar arttırılmalı, bu bölgelerin metropollerle arasındaki farklılık en aza indirilmelidir.
Konuya birey tarafından baktığımızda ise gelecek kaygısıyla yaşam kalitesinden ödün verilerek bu şehirlerde yaşamanın bir zorunluluk mu, yoksa tercih mi olduğu da iyi muhakeme edilmelidir. Zira büyükşehirlerde aşırı nüfus yoğunluklarının sonucunda çoğunlukla mutsuz ve eğitim seviyesi düşük bireyler yetişmektedir.
Tam da bu noktada, kırsal alanda fırsat görmeyen bireylere yönelik alternatif yerleşimler kamu tarafından teşvik edilmeli, bereketli topraklarımızda doğal ve sağlıklı ürünler yetiştirilerek ticaret yapma fikri canlandırılmalıdır.
Köy Kent Projeleri Sonuçlandırılamadı
Ülkemizde geçmişte köy kent projeleri gündeme getirilmiş, ancak ne yazık ki sonuçlandırılamamıştır. Günümüzde ise Avrupa Birliğinin de (AB) desteğiyle kırsal kalkınma konusunda devletimizin çeşitli teşviklerinin olduğu bilinmektedir.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) veya Ahiler Kalkınma Ajansı (AKA) kamunun bu alandaki desteklerine örnek oluşturabilir. Ülkemizin çeşitli illeri için yetkilendirilmiş bu kurumlar; hibeler veya düşük faizli krediler sağlayarak küçük işletmelerin kalkınmasını ve gelişmesini sağlamayı hedeflemektedir.
Prefabrik Yapılar ve Bungalov Evlerle Köylere Ses Getirilebilir
Konuya sektörümüz özelinden bakacak olursak günümüzde sessizliğe bürünmüş köylerdeki yaşamı canlandırmak adına bu bölgelere prefabrik yapıların bungalov evlerin ve örneğin doğal gıda üretim merkezlerinin inşa edilebileceğini söyleyebilirim. Söz konusu projelerle yerel halka istihdam yaratılırken, doğa ve köy özlemiyle yaşayan insanların da bu yaşantıdan faydalanması sağlanacaktır. Benzer örnekler, Avrupa ülkelerinde yıllar öncesinden beri yapılmaktadır.
Dünyadan Bir Örnek: Hollanda/Zaanstad
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a yakın mesafede bulunan Zaanstad’da, tarihî değirmenler restore edilerek bölgenin yeniden canlanması sağlanmıştır. Nehir kenarında yer alan bu bölgenin karşısında sanayileşmiş şehir yaşantısını da görmeniz mümkündür… Metropolün yanında kırsal bir yerleşim yeri olan Zaanstad, bugün âdeta bir müze niteliğindedir. Zira bölgede geleneksel kıyafetler giyen turizm bölümü öğrencisi gençler, turistlere doğrudan ülkelerinin kültürünü tanıtmaktadır.
Dünyadan kısa bir örnekle mola verdikten sonra, yeniden ülkemize dönelim…
Kırsal Planlama, İşsizliğin de Önüne Geçecek!
Günümüzde nüfusumuzun sanayi gelişmişliğimize oranla daha fazla artmasından dolayı gençlerimizin işsizlik sayısında artış gözlemlenmektedir. Bunun önüne geçebilmek için doğanın ülkemize sunduğu zenginlikleri fark etmemiz ve bereketli topraklarımızda, tüm dünyanın hayran kalacağı sağlıklı ürünler üretmemiz gerekmektedir.
Bu durumun en temelinde ise az evvel bahsettiğim gibi büyükşehirlerde yaşayan insanların kırsal alanda geçinebilmesi için gerekli zeminin hazırlanması yatmaktadır. Söz konusu zeminin hazırlığında da gayrimenkul sektörüne önemli görevler düşmektedir. Özel sektör ve kamu iş birliğiyle gerekli projeler hazırlanmalı, akılcı bir yaklaşımla hızlıca aksiyon alınmalıdır. Son olarak projelerde rol alan mimarlar ve mühendisler, bu alandaki örnek çalışmaları iyi incelemeli; ardından söz konusu emsalleri kültürümüzle harmanlamalıdır.