İçindekiler
Su yalıtımı dediğimiz sistemin ilk uygulanma tarihine baktığımızda, 13.000 yıl öncesine kadar uzanan köklü bir geçmişinin olduğunu görmekteyiz. Zira yalıtım, canlının ihtiyaç duyduğu yiyecek ve barınma gibi temel ihtiyaçların korunması açısından oldukça önemlidir.
Bu noktada özellikle Antik Mısırlılar ki yalıtım konusunda M.Ö. 3600’lı yıllarda yapılan piramitlerin içlerindeki kral mezarlarının ve servetlerinin saklandığı odaların sudan korunmuş olarak dayanabildiğini, daha sonra yapılan araştırmalarda okuyabiliriz.
Araştırmalara göre Mısır’da Giza Piramidi’nde ve Babil’in Asma Bahçeleri’nde su yalıtımının yapıldığı bilinmektedir. Yani o dönemin koşullarında bile insanoğlu, yapılarını ve sağlıklarını korumaya ihtiyaç duymuştur. Dönemin şartlarında kullanılan ürünlerin; kurşun, kanaviçe, hayvan kılı ve keçe gibi maddelerin karıştırılması ile çözümlenmiş olduğu görülmektedir. Söz konusu ürünler, 20. yüzyılın başlarından itibaren teknolojik gelişmeler ile yorumlanarak günümüze kadar çeşitliliklerini arttırmıştır.
Peki, Nedir Su Yalıtımı?
Öncelikle bir yapıyı, her yönden gelebilecek suya (yeraltı suyu, yağmur vb.) karşı korumaya alma işlemine su yalıtımı denir.
Doğa ve canlılar için vazgeçilmez bir yaşam kaynağı olan su, doğru yönlendirme veya kullanma sağlayamadığımız takdirde yıkıcı/tahrip edici bir varlıktır.
Yüzyıllar öncesinde yapılmaya başlanan bitüm emülsiyonu gibi malzemeler; günümüzdeki teknolojik gelişim ve kimya pazarındaki yeni devrimler ile daha da iyileştirilmiş yüzlerce ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.
Su Yalıtımına İlgi Yetersiz
Ciddi önem arz etmesine rağmen su yalıtımına, ülkemizdeki yönetmelik zorunluluğundan çekinen ve gerçekten ihtiyaç olduğunun farkındaki insanlar haricinde ne yazık ki hâlâ yetersiz ilgi ve alaka gösterilmektedir.
Söz konusu kanıya varmamın sebebi ise 24 senedir yaşadığım tecrübeler ve gözlemlediğim sektör doneleridir. Ama dönüşüm kaçınılmazdır ve toplum olarak bu konunun da mecburi gelişimini üzülerek seyretmekteyiz. Oysa bilimsel verilerle, bilinçli eğitimlerle, doğru mühendislik adımları ve mimari tasarımlarla, en önemlisi de kaliteli uygulamalarla bu alanın büyümesini sağlamak daha iyi olacaktır.
Su Yalıtımında Sadece Ürün Kalitesi Yeterli mi?
Bu soru karşısında bazı kesimler, “Evet yeterli” cevabını verecektir. Ancak; teknolojiyi kavramış, ürünlerin yapıya adaptasyonunu iyi çözümlemiş, coğrafi koşullara göre hareket edebilen, sistem mühendisliğini/tasarımını okuyabilen yetişmiş/deneyimli uygulama ekiplerine ihtiyaç vardır. Üstelik sistemin zarar görmemesi için bu ekipleri de denetleyebilecek kontrol mühendisleri gerekmektedir.
Su yalıtımı konusu, yapının en önemli kalemidir. Uygulama proseslerini aktarmak gerekirse; kalite, kalifiye, kontrol ve koruma başlıklarını sıralayabiliriz.
Su Yalıtımına Önem Verilmeyen Kötü Bir Örnek
Yazımın bu bölümünde yaşanmış bir tecrübemi aktararak, konunun önemini irdelemek istiyorum.
Hatırı sayılır bir firmanın İstanbul’da inşa ettiği çok önemli bir yapısında su yalıtımı konusu yeterli önemi görmemişti. Örneklendirmek gerekirse yapıdaki temel bohçalama sisteminden ıslak hacimlere, su depolarından arıtma odalarına, teras-balkonundan çatı su yalıtımına kadar tüm bölgelerde kaliteli olmayan ürünler kullanılmıştı.
Bu alandaki çalışmalar kalifiye yetişmemiş ekiplerce, kontrol ve koruma mühendisliği düşünülmeden sırf yönetmelik gereği yapılmıştı. Ardından işletme aşamasında ise saydığım tüm bu bölümlerde ciddi su yalıtımı kaçakları ve bunların sonucunda maddi/manevi zararlar oluşmuştu. Yaşanan itibar kaybı da cabası…
Yönetim ise tüm bu sorunları çözmek için harcadığı yüksek maliyetlerin altından kalktı. Ancak yaşanan stresin, itibar kaybının, müşteri memnuniyetsizliğinin telafisi maddi anlamda mümkün değildi.
Netice itibarıyla o an düşünülmeyen ve önemsenmeyen su yalıtımı, firmaya büyük maliyetler ve maddi/manevi zararlar olarak geri döndü. Ardından aynı firma, hatalarından çıkardığı ders ile yeni yaptığı projede ise konuyu önemseyen uzmanlar ile çalışarak su yalıtımına artık yeterli ciddiyeti göstermeye başladı.
Sağlıklı Yaşam İçin Su Yalıtımını Ciddiye Alın
Maddi değeri çok yüksek olan yapılarınızda sağlıkla yaşamak için su yalıtımının ciddiyetini bilmeniz gerekmektedir. Bu konuda gelişen teknoloji, kimya, mühendislik alanlarında uzman kişilere danışmadan; kes-kopyala-yapıştır şekilde yapılmış müşavirliklerin, “Hâllederiz efendim” diyen müteahhitlerin, yalıtım konusunda ciddiyeti olmayan tasarımcı veya mühendislerin sözlerine itimat edilmemesini tavsiye ederim. Bunun yerine su yalıtımı konusunda rüşdünü ispatlamış kaliteli marka veya ekiplerin uzmanlarına danışmanız daha faydalı olacaktır. Herkes bildiği işi en iyi şekilde yapar ve organize olursa ortaya da kaliteli yapılar çıkacaktır…