İçindekiler
Özellikle yaz aylarında geçirdiğimiz keyifli anlarımızın adresi olan teraslarımız su yalıtımı konusunda zayıfsa bizler için âdeta bir kabusa dönüşebiliyor. Peki, teraslarda sağlıklı su yalıtımı uygulamaları için nelere dikkat edilmeli? En çok merak edilen sorulara yanıt vererek konuyu detaylandıracağım.
Teras Su Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?
Teras su yalıtım malzemelerini aşağıdaki başlıklar altında toplayabiliriz:
- Sürme esaslı yalıtım ürünleri
- SBS bitüm örtüler
- PVC, FPO, TPO serbest membranlar
- Püskürtme poliüretan/polyurea sistemler
- MS polimer ürünler
Yukarıda yazılı sistemler kendi içlerinde farklı ürünlere bölünse de ana başlıklar bu şekildedir. Söz konusu sistemlerin seçimi; projenin detaylarına, yapı kullanımına, coğrafi etkilere ve ekonomik tercihlere göre yapılır.
Teraslarda Su Yalıtımı için Hangi Yöntemler Kullanılır?
Teraslarda su yalıtımı için doğrudan betona sürerek veya püskürtülerek yapılan penetre yöntemler ile serbest örtülerin birbirine bağlanarak uygulandığı örtü sistemler kullanılır.
Kristalize ya da beton katkı sistemleri su yalıtım özelliği taşımadığından teraslarda kabul edilmez.
En İyi Teras Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Teraslar, yapıların yağmura en çok maruz kalan bölümleridir. Bu alanlardaki gider sistemlerinin tıkanması, geri tepmesi ve çap daralması sonucu su birikebilir ve bu da yapının statiğine zarar verebilir. En iyi teras yalıtımı yapmanın ilk kuralı seçilecek ürünün kalitesi gibi gözükse de öncelikle düşünülmesi gereken şey tasarımdır. Bu noktada suya yön veren gider sistemleri, eğimli zemin tasarımı, kaliteli beton kullanımı gibi başlıklar öne çıkmaktadır.
Tasarımın doğru olduğunu düşündüğümüzde ise tercih edilmesi gereken en doğru sistemler, sürme/püskürtme yöntemleri ile uygulanan ürünler olmalıdır. Ancak terasların birer yaşam alanı olduğunu düşündüğümüzde kimyasal etkileri bulunan ürünlerin (zift vb.) kullanılmaması gerekmektedir.
Uzun kullanım ömrü açısından öncelikle döşeme betonunda yalıtım yapılması ve gider sistemlerinin de PVC borular yerine tercih edilen yalıtıma uyumlu özel tasarım ürünlerden oluşması gerekmektedir. Eğim betonu atılacak ise burada mutlaka minimum C25 brüt tercih edilmeli, yapı statiğine dayanan bölgelerde separatör ile ayrılmalı, hasır donatı ya da makrofiber donatı kullanılmalı, döşeme betonu ile birleşme öncesi aderans arttırıcı astarlar kullanılmalı, yüzey perdahlanmalıdır. Bu beton üzerine kullanılacak yalıtım öncesi döşeme/parapet birleşimleri pahlanmalı (bant ya da tamir harcı), gider sistemleri yerlerine sabitlenmeli ve yalıtım uyumlu yakalıklar önceden yalıtılmalıdır. Terasta olası mekanik, elektrik sistemler kullanılacaksa bunlar mevcut döşemeden uygun yüksekliğe çıkarılmalıdır. Bu sayede sonradan yapılacak tüm bakım&onarım durumlarında yalıtım sistemleri zarar görmeyecektir.
Terastaki kablo veya tesisat çıkışlarının da deve boynu dediğimiz şekilde, yalıtım uyumlu metal veya galvaniz sistemler ile hazırlanması, sonrasında yalıtımın bu sistemlere güvenli olarak bağlanması da elzem detaylardandır. Çıplak kablo veya klima boruları asla grup olarak döşemeden çıkartılmamalıdır.
Su yalıtımı yapıldıktan sonra yalıtım malzemesinin üzerine doğrudan XPS, keçe, buhar kesici gibi örtüler ya da kaplamalar konulmaz! Bu sistemler suyun akışına engel oldukları gibi durağan hâle gelen suyun ph değerini değiştirerek asidik ya da bazik etkilere sebep olurlar. Bu tür olumsuzluklara sebep olmamak adına mutlaka su yalıtımı üzerine detayların ve statik hesapların durumuna göre taşıma değerleri yüksek drenaj levhaları serilmelidir. Sonrasında ise zemine, ısı yalıtımı gibi kaplama veya örtüler döşenmelidir. Suyun yönlenerek hava alması; akış mekaniğini etkilemez, suyun kimyasal yapısını değiştirmez. Böylece sistem filtresi bulunan drenaj levhalarında arınan su, giderlerin tıkanmasına sebep olmaz.
Ayrıca her yapı yeni bir tasarım olduğundan mutlaka yalıtım, bu tasarıma uygun olarak uzman danışmanlar tarafından belirlenmelidir.
Fayans Su Geçirmemesi İçin Ne Yapmalı?
Seramiğin suyu geçirmediği söylemi yüzünden çoğu uygulama firması, derzlere mastik çekerek ya da derzleri yenileyerek ilerlemektedir. Ancak bilimsel olarak her seramik veya fayans, belirli oranda su emme kapasitesi olan ürünlerdir. Derzlerin boşalması veya seramiğin genleşme hareketi yüzünden çatlaması ya da yanlış derz kullanılması gibi sebeplerden ötürü su seramiğin altına geçebilmektedir. Fayans ya da seramikler su yalıtımı malzemesi değil, yapıya mimari görsellik kazandıran yapı elemanlarıdır. Bu yanılgının bitmesi ve bilimsel yöntemlerin hayata geçmesi gerekmektedir.
Teras Su Yalıtımı Tavsiye
“Terasımda yalıtım beni üzmesin ve bu alandan asla su girmesin” diyen her işveren, mülk sahibi, mühendis, mimar veya müteahhit; mutlaka yalıtım danışmanlarından detay bilgisi almalıdır. Bir de naçizane 40 yılı aşkın deneyime sahip püskürtme poliüretan teknolojisi olan namıdiğer conipur sistemi kullanılmalıdır.
Teras Fayans Üzeri Su Yalıtımı Teras Fayans Üzeri Su Yalıtım Malzemeleri
Şayet terasta seramik sonrası akmalar yaşanıyorsa ve seramik üzerinden yalıtım yapmak zorunda kalınıyorsa mutlaka bir üst satırda yazdığım, MS, poliüretan, polyurea gibi sistemler kullanılmalıdır. Ancak bunlar da kanser temizlenmeden üzerine makyaj yapmak ile aynı şeydir. Bu sebeple yalıtım sıkıntısı olan bir terasın tasarımının yeniden yapılması gerekmektedir. Sistem tadilata alınmalı ve sıfırdan yapılıyor gibi dizayn edilmelidir.
Son olarak belirtmek isterim ki fayans üzeri çimento bazlı yalıtım sistemleri, piyasadaki öğrenilmiş çaresizliklerden sadece biridir.
Beton Teras Su Yalıtımı
Uygulanacak zemin her ne olursa olsun yalıtım için püskürtme veya sürme MS, poliüretan ya da polyurea tercih edilmelidir. Ekonomik koşullara göre PVC, TPO, FPO, SBS içerikli örtü sistemler de kullanılabilir. Ancak bu tür serbest örtülerin kontrolleri/testleri doğru yapıldıktan sonra çok iyi korunması elzemdir. Nitekim tek bir noktadan kaçan su, tüm sistemin çöp olmasına sebebiyet verir.
Teras Su Yalıtım Malzemeleri Fiyatları
Çimento bazlı sistemlerden polimer kimyaya uzanan bu teknolojide, fiyatların en doğru şekli sistemin tam olarak belirlenmesi ile ortaya çıkar. Teras su yalıtım malzemeleri fiyatları m2 bazında 10 euro ile 55 euro gibi fiyatlara ulaşabilir.
En İyi Su Yalıtım Malzemesi
En iyi su yalıtımı malzemesi olarak az evvel de ifade ettiğim conipur sistemi gösterebiliriz. Piyasa diliyle konuşmak gerekirse poliüretan veya polyurea püskürtme sistemler denilebilir.
Teras Su Yalıtımı Epoksi
Epoksi ürünler maksimum 55-60 derece ısıya dayanabilen ve UV şartlarına dayanım sağlamayan ürünler olduğundan açık alanlarda asla tercih sebebi değildir. Üzerine kaplama veya koruma sistemi gelse de rijit bir ürün olduğundan, yapısal hareketin ve statik çatlakların oluşması durumunda teras su yalıtımı için kullanılan epoksi de çatlayacaktır.
Teras Su Akıtıyor Ne Yapmalıyım?
Yalıtım konusunda tecrübeli, yeterlilik ve uzmanlık belgesi olan uzmanları çağırarak yerinde keşif yaptırmalısınız. Bu keşfe göre terasta tadilat mı, yeni bir kaplama mı gerektiği belirlenebilir. Ancak uygulanacak sistemin garantisini verebilecek uzmanların çağrılması da hayli önemlidir.