İçindekiler
Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Topçuoğlu’nun kaleminden, Nobel Akademik Yayıncılık bünyesinde yayımlanan Yapı Denetim Proje Uygulamaları adlı kitap; arsa, imar ve inşaat ruhsatı işlemlerinden projelendirmeye, proje uygulamadan imalat işlemlerine kadar pek çok noktada meslek profesyonellerine bilgi sağlamayı amaçlıyor.
170 sayfa uzunluğunda kaleme alınan eser, toplam üç kısımdan oluşuyor ve bu bölümler şöyle sıralanıyor:
-
İnşaat Ruhsatı İşleri
-
Yapım İşleri
-
Yapı Proje Kontrol ve Uygulama İşleri
Eserin özet kısmında; eğitimli ara teknik elemanların projelere sağlayacağı faydaya vurgu yapan yazar, kitabın bu noktadaki rolünü şu ifadelerle özetliyor:
(…) Şantiye ve arazide bilgi ve donanımı yüksek ara teknik adamların varlığı, imalatlara yönelik doğru uygulamaları ve hatalar için hızlı geri dönüşleri sağlamaktadır. Daha nitelikli imalatların ortaya çıkabilmesi için üretim süreci içindeki tüm personelin eğitimi, mühendislik eğitimi kadar önemlidir.
Yapı denetim firmaları adına ya da şantiyelerde bağımsız kontrol elemanı olarak çalışan teknik adamların; arsa işlemlerinden imar ve inşaat ruhsatı işlemlerine, projelendirmeden proje uygulama ve imalat işlemlerine kadar ihtiyaç duyabileceği bilgiler bu kitapta toplanmaya çalışılmıştır.
Bunun yanı sıra yine yazarın ifadesiyle inşaat teknikerliği veya yapı denetim programı öğrencileri için de bir ders kitabı ve uygulama kılavuzu olması amaçlanan eser, bu yönüyle akademi dünyasına da hitap ediyor.
İnşaat Ruhsatı İşleri
Eserin birinci bölümü olan İnşaat Ruhsatı İşleri kısmında Yrd. Doç. Dr. Topluoğlu, inşaat ruhsatı alabilmek adına talep sahibinin sağlaması gereken belgeleri; çeşitli görsellerden de faydalanarak başlıklar hâlinde detaylı bir şekilde açıklıyor.
Detaylandırılan toplam 15 başlık, şu şekilde sıralanıyor:
-
Ruhsat Talep Dilekçesi
-
Tapu Sureti
-
Çap
-
İmar Durumu
-
Plankote
-
Yol Kotu Tutanağı
-
Kanal Kotu Tutanağı
-
Proje Müellifler ile İlgili Belgeler
-
Zemin Etüt Raporu
-
Projeler
-
Yapı Denetim İzin Belgesinin Noter Tasdikli Sureti
-
Bakanlıkça Tasdikli YİBF (Yapıya Ait Bilgi Formu)
-
Yapı Denetim Firması ile Yapı Sahibi Arasında Yapılan Sözleşme
-
Yapı Denetim Firmasının Yapı Denetimini Üstlendiğine Dair Taahhütname
-
Yapı Müteahhidinin Sağlayacağı Evraklar
Yapım İşleri
Kitabın Yapım İşleri başlıklı ikinci kısmında inşaat projelerinin yapım aşamasındaki tüm süreç, çeşitli görsellerle desteklenerek ara başlıklar hâlinde okura aktarılıyor. İlgili kısımda yazar, iş organizasyonu konusunda; “Şantiyelerde iş organizasyonu, işin özelliğine göre ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenerek oluşturulur. Bu nedenle tek bir şablonla bu organizasyonun ifade edilmesi mümkün değildir. İhtiyaçların doğru belirlenmesi ve şema içerisinde gereksiz katmanların yaratılmaması gerekir. Bir organizasyon şemasının oluşturulmasında; yapılacak olan işin tanımı ve işi gerçekleştirecek olan kişilerin iş tanımlarının eksiksiz yapılmış olması gereklidir.” ifadelerini kullanıyor.
Yapı Proje Kontrol ve Uygulama İşleri
Yapı Proje Kontrol ve Uygulama İşleri başlıklı son bölümde ise yapıların inşa sürecindeki pek çok teknik bilgi, tüm detaylarıyla okura aktarılıyor. Yine bu kısımda da yazar, örnek görsellerden yararlanarak akıllarda net bir çerçeve çizebilmeyi amaçlıyor.
Başarı sağlanması adına proje uygulayıcıların teknik bilgi ve birikimlerinin yeterli düzeyde bulunmasının kaçınılmaz olduğu gösterilen bu son bölümde, “proje okuma” konusuna şu ifadelerle vurgu yapılıyor: “Proje okuma, projecilerin oluşturmuş olduğu ortak dile hâkim olma adımıyla başlar. Bu dili bilen uygulamacı; proje üzerinde gördüğü her detayı birleştirerek bütünü görebilmeli, detaylara sorgulayan bir gözle bakmalı, uygulamanın her safhasını gözünde canlandırabilmelidir.”