İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), 2022 Mart – Nisan Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nu yayımladı. Türkiye’nin yeni ekonomi modelinin ve Rusya – Ukrayna savaşının inşaat malzemeleri sanayisine etkilerinin aktarıldığı çalışma, temas ettiği başlıklardaki geçmiş ve güncel verilerden yola çıkarak gelecek öngörülerinde de bulunuyor.
Yönetici Özeti, Türkiye İnşaat ve Yapı Sektörü, Türkiye Ekonomisi, Dünya Ekonomisi, Dünya İnşaat Sektörü ve Özel Bölüm gibi ana başlıklardan oluşan rapor; geniş bir perspektiften inşaat sektörünün 2022 Mart – Nisan performansını gözler önüne seriyor.
Raporun öne çıkan kısımlarından bazı kesitleri aşağıda paylaşıyoruz:
Yönetici Özeti
İnşaat sektörü güven endeksi 2022 Nisan ayında bir önceki aya göre 3,7 puan arttı.
2022 Mart ayında konut satışları 2021 Mart ayına göre yüzde 20,6 arttı.
Dünya mal ticaretinde büyüme tahmini yüzde 3,0’e düştü.
ABD’de yıllık inşaat harcamaları 2022 Şubat ayında 1,7 trilyon doları aştı.
AB inşaat harcamaları 2022 Şubat ayında 2021 Şubat ayına göre yüzde 9,4 büyüdü.
Euro Bölgesi inşaat malzemeleri fiyatları 2022 Nisan ayında dalgalanma gösterdi.
Türkiye İnşaat ve Yapı Sektörü
2022 yılı şubat ayında inşaat malzemeleri ihracatı geçen yılın şubat ayına göre yüzde 39,3 artmış ve 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Avrupa başta olmak üzere pazarlarımızda yılın ilk iki ayında inşaat faaliyetleri büyümeye devam etmiştir. Buna bağlı olarak inşaat malzemeleri siparişlerinde artışlar sürmüştür. Şubat ayında yüksek bir ihracat gerçekleşmiştir. Emtia ve ürün fiyatlarındaki artışlar da ihracat büyüklüğüne katkı sağlamaktadır. Savaşın etkileri ise henüz görülmemiştir.
2022 yılı şubat ayında ithalat artışı sürmüştür. Şubat ayında inşaat malzemeleri ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,7 artarak 813 milyon dolar olmuştur. Döviz kurlarındaki artış ve yeni inşaat başlangıçlarındaki yavaşlamaya rağmen ithalat şubat ayında artış eğilimini sürdürmüştür.
Türkiye Ekonomisi
Nisan ayında kur korumalı mevduatlarda süre 2022 yılı sonuna kadar uzatılmış ve firmalara dövizden dönüşlerde vergi avantajları sunulmuştur. İhracatçıların ihracat bedellerini T.C. Merkez Bankası’na zorunlu satış oranı yüzde 25’ten yüzde 40’a çıkarılmıştır. Yine nisan ayındaki düzenleme ile yurtiçi menkul satışlarında ödemelerin TL yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Hizmet sektörü döviz kazançları için de bankaya satılması halinde yüzde 40’ının T.C. Merkez Bankasına satışı zorunluluğu getirilmiştir.
Dünya Ekonomisi
Uluslararası Para Fonu IMF nisan ayında açıkladığı dünya ekonomisi görünümü raporunda 2022 yılı dünya ekonomisi büyüme öngörüsünü yüzde 4,2’den yüzde 3,5’e indirmiştir. Gelişmiş ülkelerde büyüme tahmini yüzde 3,9’dan yüzde 3,3’e düşerken, gelişen ülkelerde büyüme tahmini yüzde 4,8’den yüzde 3,8’e inmiştir.
Pandeminin yarattığı yeni normal koşulları içinde 2021 yılının ikinci yarısında küresel enflasyonda artış yaşanmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak büyük merkez bankaları 2022 yılı için parasal sıkılaşmayı hedeflemişlerdir. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaş küresel enflasyonu önemli ölçüde hızlandırmıştır. Bu nedenle parasal sıkılaştırmaların daha kuvvetli olması beklenmektedir. ABD Merkez Bankası FED sıkılaştırmanın öncüsü konumundadır. 2022 sonuna kadar politika faizini yüzde 3,0’e kadar çıkartması beklenmektedir. FED bilançosunu da küçültmeye başlayacaktır. Yılın geri kalanında dolar güçlenecektir.
Dünya İnşaat Sektörü
ABD’de mevcut konut satışları yeni yılın ilk ayında hareketlendikten sonra şubat ve mart aylarında yavaşlamıştır. Mevcut yıllık ev satışları mart ayında bir önceki şubat ayına göre yüzde 2,7 düşmüş ve 5,77 milyon adet olmuştur. Yıllık yeni ev satışları ise mart ayında 786 bin adet olarak gerçekleşmiştir. Yeni konut satışları yüksek gerçekleşmeye devam etmektedir. Konut satış fiyatları da 2022 yılı şubat ayı itibarıyla yıllık yüzde 18,8 yükselmiştir.
Euro bölgesi inşaat malzemeleri fiyatları nisan ayında birçok farklı gelişmenin etkisi altında kalmış ve ay boyunca dalgalanmalar göstermiştir. Öncelikle Rusya-Ukrayna savaşı yarattığı tedarik kısıtları ile metal temelli inşaat malzemeleri fiyatlarında artışa yol açmıştır. Demir ve alüminyum fiyatları yükselmiştir. Çin’de yaşanan salgın ve kapatmalar ise talepte yaratabileceği zayıflama nedeniyle inşaat malzemeleri fiyatlarını baskılamıştır. Para politikalarındaki sıkılaşma beklentisi ve güçlenen ABD doları da inşaat malzemeleri fiyatlarını yine baskılamıştır.
Özel Bölüm
Değişiklik öncesinde konut teslimlerinde KDV oranı; net alanı 150 m2 altındaki konutlarda konutun büyükşehirde olup olmamasına, yapı ruhsat tarihine, inşaat sınıfına ve arsanın emlak vergisi değerine göre belirlenmekte ve %1, %8 oranları uygulanmaktaydı. Net alanı 150 m2 üzerindeki konutlarda ise %18 KDV oranı uygulanmaktaydı. Yapılan değişiklik ile büyükşehirlerde olup olmadığına bakılmaksızın 1 Nisan 2022 tarihinden sonra yapı ruhsatı alınmış konutun net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı için KDV oranı %8, aşan kısım için ise %18 olarak uygulanacaktır. Diğer taraftan, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 m²’ye kadar olan kısmı için KDV oranı %1, aşan kısım için ise %18 olacaktır. 1 Nisan 2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutlar için eski uygulanma geçerli olmaya devam edecektir.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız…