İçindekiler
Deprem kuşağında yer alan ülkemizin çoğu ilinden fay hattı geçiyor. 6 Şubat günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı yıkım ise sağlam yapılarda oturmanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Sonuç olarak birçok vatandaş, oturduğu binanın deprem riskini öğrenmek için e-Devlet üzerinden sorgulama işlemleri yapıyor. Peki deprem riski sorgulama işlemi nasıl yapılır? Şimdi bu soruyu daha geniş perspektifte ele alarak deprem riski sorgulamanın tüm detaylarını açıklayalım.
Bina Deprem Riski Nedir?
Bina deprem riski, yaşanılan binaların olası depremler karşısındaki dayanıklılığını ifade eder. Özellikle büyükşehirlerde ve yüksek katlı binalarda yaşayan kişiler bina deprem riski hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Yüksek katlı binalar, depremin neden olduğu sarsıntıdan en çok etkilenen yapılardır. Deprem riskini belirleyen birçok farklı faktör bulunsa da iyi mühendislikle yapılan yüksek katlı binalar, deprem karşısında direnebilirler. Binaların depreme karşı dayanıklılığını azaltan ya da artıran; demir, beton ve zemin olmak üzere üç faktör bulunmaktadır.
Deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğinden yola çıkarsak her an bu duruma hazırlıklı olmak son derece önemlidir. Türkiye deprem risk haritasına göre Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet büyük fay hattı yer almaktadır. Bu fay hatları arasında kırmızı renkte gösterilen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkte gösterilen iller ikinci derece deprem bölgesi ve sarı renkte gösterilen iller ise üçüncü derece deprem bölgesi olarak belirlenmiştir.
Hangi Bölgeler Depreme Karşı Dayanıklıdır?
Bölge niteliği açısından masif araziler depreme karşı oldukça az risk taşımaktadır. Çünkü masif arazilerin kütle yapıları serttir. Bu bölgeler birinci jeolojik dönem içerisinde oluşmuştur ve çok büyük kısmı metamorfizmaya uğramıştır. Deprem riski fazla olan bölgeler içerisinde ise dağlık alanlar yer almaktadır. Dağlar tektonik plakaların kendi içinde dağılmasını da önledikleri için dağlık bölgelerde deprem riski artmaktadır.
Deprem Riski Araştırması Nasıl Yapılır?
Oturduğum ev güvenli mi? sorusunu soran her vatandaş için deprem riski araştırma verileri büyük önem taşır. Yaşadıkları binanın risk durumunu merak eden bireyler deprem riskini araştırması için belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi resmî kurumlara başvurabilir ya da özel şirketlerle anlaşabilirler.
Vatandaşlar bölgenin deprem riskine dair araştırma yapmak istedikleri takdirde e-Devlet platformundan da faydalanabilirler. e-Devlet üzerinden ulaşılabilen hizmetlerden biri Türkiye Deprem Tehlike Haritaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu haritalar üzerinden yapılacak aramalar ile yaşanılan bölgenin deprem risk durumu kolayca öğrenilebiliyor.
E-Devlet Üzerinden Deprem Riski Sorgulama
Vatandaşlar e-Devlet platformunu kullanarak oturdukları bölgenin ne kadar deprem riskine sahip olduğunu görebilirler. e-Devlet kullanarak deprem riski sorgulamak için aşağıda sıralanan birkaç aşamayı tamamlamak gerekiyor.
• İlk olarak https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber sisteme giriş yapılmalıdır.
• Buradan Türkiye Deprem Tehlike Haritası sayfasına direkt olarak bağlanılır.
• Adres sorgulama butonuna tıklanır ve gereken adres bilgileri (il, ilçe, köy, mahalle vb.) bu kısma doldurularak sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
Vatandaşlar platform üzerinden deprem riski sorgulama dışında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından belirlenmiş olan acil toplanma alanlarının bilgisine de ulaşabilirler. AFAD fay hattı haritası her yıl güncellenmekte olduğu için güncel bina deprem riski bilgilerine de bu kanaldan ulaşmak mümkün.