GİGDEKS

Gayrimenkulde Uluslararası Satışın Nabzını Ölçen İlk Endeks: GİGDEKS

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği’nin (GİGDER), marka ve pazar araştırma şirketi AGS Global iş birliğiyle yayınladığı ‘GİGDEKS’, Türkiye’de uluslararası yatırımcıya gayrimenkul satışlarının adet, ciro ve ortalama satış fiyatı bazında her 3 ayda bir analizini yapan, ülkemizin ilk uluslararası yatırımcıya konut satış endeksi çalışmasıdır.

GİGDER üyesi firmaların katılımıyla hazırlanan her GİGDEKS’te o çeyrekte belirlenen uluslararası yatırımcıya ortalama konut satış fiyatının yanı sıra sektörün en önemli 2 gündemine ilişkin sektör paydaşlarının görüşleri, aktüel bir anket çalışması ile ortaya konuyor. Ayrıca sektör temsilcileri her GİGDEKS’te bir sonraki çeyreğe ilişkin satış beklentilerini de açıklıyor.

GİGDEKS 12 Çeyreklik Gelişim

gigdeks-ceyreklik-gelisimGİGDER üyesi firmaların katılımıyla gerçekleşen GİGDEKS 12’de baz puan, bir önceki çeyrekteki 166,2 seviyesinin ardından 105,7’ye geriledi.

Uluslararası Yatırımcıya Yapılan Ortalama Gayrimenkul Satış Fiyatı Endeksi

gigdeks-ortalama-satis-fiyatiGİGDEKS 12 sonuçlarına göre uluslararası yatırımcıya ortalama konut satış fiyatında düşüş gözlemlendi. GİGDEKS 11 sonuçlarında 268.368 dolar olan ortalama satış fiyatı, açıklanan güncel endekste 170.719 dolara düştü.

Uluslararası Yatırımcıya Gayrimenkul Satışında Sektör Temsilcilerinin 3 Aylık Öngörüsü

gigdeks-uluslararası-yatirimciya-konut-satislari2024 birinci çeyrekte uluslararası yatırımcıya satışlarda düşüş bekleyenlerin oranı yüzde 47,6 oldu. Bir önceki çeyrekte yüzde 16 olan iyimserlerin oranı ise ilk çeyrekte yüzde 23,8 seviyelerine çıktı.

Uluslararası gayrimenkul satış piyasası için önemli bir referans olan GİGDEKS araştırma serisi, uluslararası yatırımcıya gayrimenkul satan sektör paydaşlarının gayrimenkul ihracatına ilişkin en güncel konularda öngörülerini yansıtarak sektörün eğilimlerini ve fiyat beklentilerini en gerçekçi biçimde ortaya koymayı sağlıyor.

GİGDEKS ile 2021 yılından beri gerçekleştirilen bu sistematik raporlama, sektöre veri akışını sağlayarak hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını test edebilmeye imkân veren eşsiz bir veri seti olarak tanımlanıyor.

Endeks, sektörün bilimsel dayanağa sahip araştırmalara ve veri bazlı analizlere daha çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde sektöre ilişkin isabetli öngörüler yapabilmeye imkân veriyor.

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR