Sektörün Emsal'i
Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » Ekolojik Dengeyi Koruyan Malzeme: Miselyum

Ekolojik Dengeyi Koruyan Malzeme: Miselyum

Doğaya zarar vermeyen ve ekolojik dengeyi korumaya yönelik geliştirilen biyo bazlı malzemelerden olan miselyum mantar, yapı malzemesi teknolojisinde doğal alternatif ve gelecek vadeden bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.

Cihan Çelik Cihan Çelik
29 Eylül 2023
Etiketler: Malzeme, Sektör
Okuma Süresi:6 dakika
A A
miselyum
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Miselyum Nedir?
  • Miselyumun Genel Özellikleri
  • Miselyum Üretim Prosesleri
  • İnşaat Sektöründe Miselyum
  • Miselyumu Etkileyen Faktörler
  • Miselyumun Avantaj ve Dezavantajları
  • Miselyumun Potansiyel Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler

Sıfır karbon hedefinde inşaat teknolojisiyle beraber yapı malzemelerinde de büyük dönüşüm beklenmektedir. Doğaya zarar vermeyen ve ekolojik dengeyi korumaya yönelik olarak geliştirilen biyo bazlı malzemelerden bir yenisi olan miselyum mantar, yapı malzemesi teknolojisinde alternatif ve gelecek vadeden bir konu olarak karşımıza gelmiştir.

Miselyum Nedir?

İçeriğinde kitin, selüloz, proteinler gibi doğal polimerlerden oluşan miselyum ağı, aslında mantarın besin maddelerini sindirmek için kullanıldığı köklerini birbirine bağlayan organik kısım olup, birçok maddeyi birbirine yapıştırma özelliğine sahiptir. Uzun, dallanma gösteren ve ipliksi bir mantar yapısı olan hiflerin bir araya gelmesi ile oluşur. İnşaat sektöründe ise çok düşük maliyetle üretilebilmesi nedeniyle son dönemde ilgi odağı olmuştur.

İlginizi Çekebilir

Erişilebilir Konut İçin Tasarruf Finansmanı: Yeni Çözüm Önerileri

Engin Keçeli: “Gayrimenkulde Artık Talebe Göre Arz Üretilmeli”

Miselyumun Genel Özellikleri

Miselyumun yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Üretim aşamasında çok kolay şekil alabilmekte ve tamamen biyolojik olarak parçalanabilmektedir. Miselyum, biyolojik olarak parçalanabilirliği, düşük çevresel etkileri ve karbon ayak izine ek olarak düşük maliyeti, yoğunluğu ve enerji tüketimi de dahil olmak üzere geleneksel sentetik malzemelere göre birçok önemli avantaja sahip diyebiliriz. Bu yönüyle, miselyumun atıkları ortadan kaldırma; üretim ve kullanım şeklimizi dönüştürmeyi başaracak ve döngüsel bir ekonominin yaratılmasına da yardımcı olacağını görüyoruz

Doğal bir yapıştırıcı olan miselyum, basınç dayanım özelliği sayesinde uçak, roket, otomotiv, yalıtım gibi birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Suda yüzebilmesi ve neme karşı olan direnci ile de sınırsız bir kullanım alanı sunar. Aksesuar ve mobilya gibi alanlarda da sıklıkla tercih edilmektedir. Organik ve doğada çözünebilen bir madde olması sebebiyle doğaya bırakıldığında da hiçbir zarar vermeden toprağa hızlıca karışabilmektedir.

Miselyum Üretim Prosesleri

Miselyum üretim süreci oldukça hızlı ve maliyetsizdir. Miselyum, düşük değerli mahsul atıkları veya ahşap atıkları (eski saman, pirinç, mısır kabuğu) gibi organik atıklar yoluyla 2 – 4 hafta içinde yetiştirilebilmektedir. Mantarları birbirine bağlayan ipeksi bir yapıya sahip olan miselyum, doğal yapıştırıcı özelliğine sahip mantar ağı olarak tanımlanmaktadır. Yaklaşık 5 ila 7 gün gibi kısa bir sürede ışığa veya suya ihtiyaç duymadan atık ve yan ürünlerden beslenerek gelişmektedir. Bu şekilde de toksin giderme, karbon yutma gibi özellikler göstermektedir.

İmalat sürecinde miselyum, atık malzemeleri kapsülleyip temel malzemeyi yiyerek kendisine bağlanan parçalarla büyümekte ve bulunduğu kabın şeklini almaktadır. Sonrasında katılaşıp ürünü sağlamlaştırmaya yardımcı olacak preslenmeye hazır olur. Elde edilen kompozit miselyumdan yüksek performanslı yalıtım izolasyon ürünleri ve (ağaçsız imal edilmesi durumunda) mobilya üretim malzemeleri elde edilmektedir.

İnşaat Sektöründe Miselyum

İnşaat sektöründe miselyumun bölme duvar tuğlaları hâline getirilip kullanıldığı projeler bulunmaktadır. Miselyum tuğlaları bir araya getirilerek kısa bir süre içinde malzeme birbirine yapıştırılmaktadır. Kuruduktan sonra zımparalanabilen ve boyanabilen sert bir yüzey oluşturan miselyum tuğlalar, kurşun geçirmezlik ve karbondioksit emici özelliği ile gelecekteki binaların inşası için ekoloji dostu, sürdürülebilir ve aynı zamanda dayanıklı bir malzeme olma yolunda ilerlemektedir.

miselyum-malzemesi

Miselyumu Etkileyen Faktörler

Miselyum malzemesinin özelliklerini etkileyen faktörler dört grupta incelenebilir:

Mantar Türü

Mantarın cinsi, elde edilen kompozitin özelliklerini büyük ölçüde etkilemektedir.

Alt Bileşen – Substrat

Mukavemet, young modülü ve dayanım özelliklerini etkilemektedir. Kesme sırasında çatlama miktarlarını da azaltmaktadır.

Pres Koşulları

Miselyum benzeri kompozitlerin yapısal özellikleri, soğuk veya sıcak presleme yoluyla etkin bir şekilde geliştirilebilmektedir. Presleme ile malzeme yoğunluğu artırılarak boşluk miktarı düşürülmektedir. Kalınlık azalması nedeniyle üst üste binen noktalarda hifler arasındaki temas artırılmaktadır. Malzemelerin mekanik özellikleri de presleme sıcaklığından büyük ölçüde etkilenmektedir.

Diğer Parametreler

Büyüme süresi ve koşulları, malzeme kurutma yöntemleri gibi işleme parametreleri de nihai malzemenin özelliklerini önemli ölçüde etkilemektedir. Daha uzun sürede yetiştirilen malzemeler termal olarak daha kararlı ve daha az gözeneklidir. Bu nedenle uzun kuluçka süresi malzemenin gücünü artırmaktadır. Miselyum büyüdükçe hifler arasındaki boşluklar doldurulur ve hifler güçlü bir şekilde birbirine bağlanarak toplam yoğunluk artmaktadır. Buna karşılık uzatılmış kuluçka süresi, takviye malzemesi görevi gören alt tabakanın tamamen bozulmasına neden olabilmektedir. Çeşitli mantarların optimum büyümesi için ortalama pH seviyesi 5 ila 8 arasında, nem seviyesi de %70 ila %100 arasında değişmektedir.

miselyum-malzeme-insaat

Miselyumun Avantaj ve Dezavantajları

Miselyumun Avantajları

Uzun ve maliyetli fabrikasyon süreçleri gerektirmeksizin doğal yollardan kısa zamanda oluşan miselyum, kolaylıkla ve oldukça düşük maliyetlerle tekrar doğaya atık üretmeden dönebilmektedir. Miselyum biyokompozitleri başta tarımsal atıklar olmak üzere çeşitli büyüme ortamları kullanılarak yetiştirilmektedir. Hif, ek enerji girişi olmadan ortam koşulları altında organik materyalin yüzeylerine bağlanmakta ve doğal yapıştırıcı görevi görmektedir. Boşluklu yapısı ve kimyasal bileşenlerinin özellikleri miselyumun hafif olmasını sağlar. Aynı şekilde hafif bir yapı malzemesi tedarik ve inşaat aşamasında stoklama, taşıma ve işçilik anlamında kolaylık ve zaman tasarrufu sağlayamaktadır.

Miselyum biyokompozitlerinin ses ve ısı yalıtım kapasitesi yüksektir. Artan konfor talebini karşılamada ve zorlu iklim koşullarında ısı – ses izolasyonu sağlayarak geleneksel yapı malzemelerine alternatif olabilme durumu karşımıza çıkmaktadır. Miselyum, yangın geciktiriciliği ise tehlikenin boyutunu azaltarak yangına müdahale için zaman kazandıracaktır. Yangın sırasında kritik bir eşik olan ani parlama (flashover) süresini de uzatarak maddi ve can kaybı riskini mümkün olduğunca dengeleyecektir. Ayrıca yangın esnasında zehirli gazlar açığa çıkarmamaktadır. Yapısal kütlenin bir binanın toplam gömülü karbonuna en büyük katkıyı yaptığı göz önüne alındığında miselyum gibi düşük karbonlu malzemelerin yapısal uygulamaları bir binanın çevresel performansını önemli ölçüde iyileştirme potansiyeline sahiptir. Miselyum, biyokompozitler tasarımcıya şekiller ve iç geometriler yaratma konusunda yeni özgürlükler sunmaktadır.

Miselyumun Dezavantajları

Miselyum kompozitlerinin çekme ve basınç mukavemet özellikleri yeterli değildir. Boşluklu yapısı nedeniyle su emme kapasitesi yüksektir. Bu nedenle duvarlarda dolgu malzemesi veya dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Su ve nem, kompozit üzerinde bozulmalar yaratarak yapının kısa ömürlü olmasına yol açmaktadır. Bu nedenle yalnızca doğru yerde kullanılması hâlinde verim sağlanabilir.

miselyum-insaat

Miselyumun Potansiyel Geleceği, Fırsatlar ve Tehditler

Çeşitli araştırmalara göre miselyum bazlı kompozitler plastiklere kıyasla nispeten düşük bir yoğunluğa, yığma yapılarda kullanılan geleneksel malzemelere göse ise düşük bir basınç ve çekme dayanımına sahiptir. Bunlarla birlikte miselyum ve kompozitlerinin çekme ve basınca karşı mukavemeti yetersizdir. Ayrıca belli standartları karşılamak için miselyum ve miselyum kompozitlerinin yangın geciktiricilik özellikleri artırılmalıdır. Ancak yanan bir kompozit tarafından salınan ısı, duman ve gazlar da yangınla mücadeleyi zorlaştıracaktır.

Mantar bazlı kompozitler sürdürülebilir ekonomi kavramına uygun bir yeniliktir. Miselyum doğal yapıştırıcı görevi üstlenerek tarım ve sanayi atığı organik substratları bağlayarak yenilikçi ve sürdürülebilir malzemeler hâline getirmekte ve atık dönüşümüne katkı sağlamaktadır. Miselyum kompozitlerinin paketleme, yapı tasarımı, duvarlar, yalıtım ve hatta sanat gibi farklı alanlarda uygulanabilirliği kanıtlanmıştır. Miselyum kompozitlerin mekanik ve fiziksel avantajlarını düşük maliyetleri, çevre dostu üretim süreçleri ve biyolojik olarak parçalanabilirlikleri ile birleştirdiğimizde, kompozitlerin inşaat endüstrisinde kullanılan geleneksel malzemelerle rekabet gücünün yüksek olduğu görülmektedir. Teknik özellikleri ve ekolojik faydaları nedeniyle miselyum kompozitlerinin gelecekte oldukça yaygın kullanılacağını düşünüyoruz.

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

Kentsel Dönüşümde Arabuluculuk Zorunluluğu Gelmeli mi?

Sonraki

Gayrimenkulün Değeri Açısından Tesis Yönetiminin Önemi

Sonraki
Gayrimenkulün Değeri Açısından Tesis Yönetiminin Önemi

Gayrimenkulün Değeri Açısından Tesis Yönetiminin Önemi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

Kentsel Dönüşümde Yapım Yardımı ve Hibe Şartları
Mevzuat

Kentsel Dönüşümde Yapım Yardımı ve Hibe Şartları

Ali Yüksel (Dr.)
19 Aralık 2024

Kentsel dönüşüm uygulama alanlarında devletin belli kriterlere göre inşaatın yapımı için yardım etmesi mümkündür. Söz konusu yardım, 6306 sayılı Kanun’un...

Devamını Oku
Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

25 Ocak 2023
Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

Tarlaya İmar İzni Nasıl ve Nereden Alınır?

24 Temmuz 2023
Köy Yerleşik Alanı Dışında Yapılaşma

Köy Yerleşik Alanı Dışında Yapılaşma

18 Ekim 2023
İmarda Terimler ve Hesaplamalar

İmarda Terimler ve Hesaplamalar

15 Haziran 2022

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sektör

Şantiye Yönetimi

6 Haziran 2022
Sektör

Akaryakıt İstasyonu Değerleme Yöntemleri

11 Ekim 2022
Analiz

TCMB: Konut Fiyatları Geçen Seneye Kıyasla Reel Olarak Yaklaşık Yüzde 15 Azaldı

18 Kasım 2024
Sektör

Değişen ve Gelişen Yapıların İhtiyacı: Tesis Yönetimi

29 Eylül 2022
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • Yapı Tatil Tutanağı Nedir, Neden Önemlidir?
  • Bina Kimlik Sistemi Devrede, Peki Yeterli mi?
  • İstanbul’un Gelecek 10 Yılda Konut İhtiyacı
  • Gayrimenkulde Yurt Dışı Talebi
  • Hisseli Tapuda Ön Alım Hakkı ve Fiili Taksim
  • Proptech Nedir, Nerede Kullanılır?
  • Afete Dirençli Kent Nedir?
  • Kiracılı Ev Satılırsa Ne Olur?
  • Kira Davalarında Arabuluculuk Dönemi
  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    Telegram

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    Telegram kanalımıza katılın!

    Kanala Katılın
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Etkinlikler
    • İletişim

    © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    No Result
    Tüm Sonuçları Göster
    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Etkinlikler
    • Konular
    • Yazarlar
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Sektörün Emsal’i
    • İletişim

    © 2025 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

    Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.