İçindekiler
Dr. İlkay Güler tarafından kaleme alınan İktisadi Kalkınma Temelinde Gayrimenkul Ekonomisi adlı kitap, giriş ve sonuç değerlendirmesi kısımları dahil olmak üzere altı ana bölümden meydana geliyor.
İçindekiler
- Giriş
- Gayrimenkul Sektörü
- Gayrimenkul Sektörünün Mikro İktisadi, Makro İktisadi Özellikleri ve Parasal Aktarım Mekanizması Açısından Değerlendirilmesi
- Türkiye Ekonomisi ve Kalkınma Planlarında Gayrimenkul Sektörü
- İktisadi Kalkınma Temelinde Türkiye’de Gayrimenkul Sektörünün Konumu
- Sonuç ve Genel Değerlendirme
Kitabın kapsamı, önsöz bölümünde yer alan şu cümlelerde ifade ediliyor: “Temel fizyolojik ihtiyaçların, insanın hayatını devam ettirebilmesi adına sahip olması gereken unsurlar olması, insanın barınma ihtiyacının hiçbir zaman yok olamayacağını gösterir. Gayrimenkul, insanların barınma ihtiyacını karşılamanın yanında yatırım aracı olma özelliği taşıdığı için sürekliliği olan bir sektördür.
Gayrimenkul sektörü için ekonomideki genel algı, sektörün anahtar sektör olduğu yönündedir. Bu algının temeli, sektörün diğer sektörlerle olan bağının çok yüksek olduğu düşüncesine dayanmaktadır. Çalışmada, iktisadi kalkınma temelinde gayrimenkul sektörünün diğer sektörlerle arasındaki ilişkiyi belirlemek için, önemli katsayılar analizi kullanılmakta ve gayrimenkul ekonomisi ile ilgili temel dinamiklerin teorik yapısı ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Ayrıca kullanılan verilerin tutarlılığını hesaplamak ve sektörün üretim yapısının değişimi konusunda bilgi sahibi olmak için zamanlar arası üretimde benzerlik testi uygulanmaktadır.”
Eserde Yer Alan Bölümler ve Ele Alınan Konular
Kitabın ikinci bölümünde gayrimenkul sektörünün kapsamı tanımlanıyor ve Türkiye’nin güncel ekonomik yapısı içinde bu sektörün yeri, ölçeği ve önemi betimleniyor. Bu bölümde gayrimenkul sektörünün tanımı, iktisadi avantaj ve dezavantajları ile Türkiye’deki ekonomik gelişmeler çerçevesinde gayrimenkul sektörünün durumu açıklanıyor.
Eserin üçüncü bölümü gayrimenkul sektörünü diğer sektörlerden ayıran iktisadi karakteristiklerin anlatımına ayrılıyor. Bu bölümde odaklanılan temalar şöyle sıralanıyor:
- Ulusal iktisat yazınında gayrimenkul sektörüne ilişkin incelemeler
- Gayrimenkul piyasalarındaki kurumsallaşmanın geçirdiği evrim
- Varlık balonlarının ortaya çıkışı ve sönümlenmesi
- Para ve kredi piyasaları ile gayrimenkul sektörü arasındaki bağlantılar
Kitapta yer alan dördüncü bölüm, Türkiye’nin “Planlı Ekonomi” (1960-1980) yıllarından günümüze kadar uzanan dönemde gayrimenkul sektörünün iktisat politikası belgelerinde nasıl ele alındığına açıklık getiriyor. Bu bölümde, Türkiye’deki ekonomik büyüme, nüfus artışı ve kentleşme ile gayrimenkul sektörü arasındaki ilişkiler sergilenerek 1980 sonrasındaki ekonomik değişikliğin, sektöre bakışı nasıl etkilediği gösteriliyor.
Eserin beşinci bölümünde ise gayrimenkul sektöründeki üretim artışlarının hangi sektörleri kayda değer ölçüde harekete geçirdiği ya da hangi sektörlerdeki üretim artışlarının gayrimenkul sektörünü canlandırdığı üzerinde duruluyor. Bu bölümde Hirschman’ın dengesiz kalkınma modeli detaylı olarak inceleniyor, gayrimenkul sektörünün konumunu saptamak için önemli katsayılar analizi yapılıyor ve sektörün üretiminde kullanılan girdi bileşenlerinin benzerlik durumunu incelemek için zamanlar arası üretimde benzerlik analizi uygulanıyor.