İçindekiler
Yerel yönetim seçimleri yaklaşırken kamu hizmetlerinin yenilikçi sunumları da tekrar gündem oldu. Yeni nesil teknolojiden destek alınarak oluşturulan birçok kamu hizmeti kullanıma girmek üzere.
Akıllı şehirleşme ile dijitalleşen kentlerde yerel yönetimler birçok yenilikçi kamu hizmetini hayata geçirmeyi planlıyor. Akıllı kavşaklardan e-Belediye mobil uygulamalarına, dijital şehir ikizlerinden akıllı elektrik şebekelerine kadar birçok yeni nesil teknolojiden destek alınarak oluşturulan kamu hizmetleri kullanıma girmek üzere.
Kentliler olarak bizler bu yenilikçi hizmetlerin son kullanıcıları olduğumuz için dünyada yerel yönetimlerin sunduğu akıllı şehir teknolojilerine yakından bakarak kentlerimiz için neler yapılabileceğini düşünebiliriz.
Şehirlerin Geleceği Yenilikçi Teknolojiyle Şekilleniyor
Yenilikçi teknolojilerin belediye hizmetleri sunumunda yerel yönetimler, şehir plancılarıyla koordineli çalıştığı takdirde; kentin gerçek ihtiyaç, tehdit, fırsat ve potansiyellerine yönelik doğru hamleler ile uygun seçimler yapılabilir. Bu şekilde kentler, yeni nesil teknolojilerin desteğiyle sosyoekonomik açıdan duyarlı, akılcı ve sürdürülebilir şekilde gelişmeye devam edebilecektir.
Dünya Başkentlerinde Yenilikçi Kamu Hizmetleri
İngiltere, Singapur, Güney Kore, ABD, Finlandiya, Kanada, Avustralya, İspanya ve Çin gibi gelişmiş ülkelerin başkentlerindeki yenilikçi kamu hizmetlerini incelemek, konuyu daha anlaşılır kılabilir.
Londra: Sıfır Karbon Emisyon Alanları Hedefleniyor
Londra sıfır karbon emisyonlu elektrikli araçları teşvik ederek en az %50 yeşil alan ve sıfır emisyon alanları hedefleyerek milli park şehri olmayı hedefliyor. Kentte metro hatlarında Oyster Kart, temassız ödeme kartları, dezavantajlı gruplara yönelik navigasyon sistemi gibi uygulamalar hayata geçirildi. Akıllı Londra için Açık Veri Enstitüsü kuruldu ve vatandaşların planlama sürecine katılımını sağlamak amacıyla Talk London ile anketler yapıldı.
Singapur: Binalarda Akıllı Sistem Teknolojisi Hayata Geçiyor
Singapur’da hayata geçen yeşil bina girişimi, 2030 yılına kadar tüm binaları akıllı sistem teknolojilerini kullanarak geliştirmeyi hedefliyor. Açık veri platformu, bulut bilişimde büyük verinin verimliliğini artırıyor. Hackathon uygulaması, toplu araçların doluluk – boşluk oranları ve terminal sürelerinin anlık olarak belirlenmesine olanak sağlarken; Virtual Singapur uygulaması, büyük ölçekli bir şehir modeli kullanarak kamu birimlerinin dijital ikizlerini oluşturup simülasyon programlarına entegre ediyor.
Seul: Akıllı Şehir Gelişimi İçin Bilgi Ağı Köyü Kuruluyor
Yönetim, sakinlere ücretsiz Wi – Fi ve açık veri platformu sağlıyor. Bunun yanında elektrikli araçları şarj ederek hava kirliliğini önlüyor ve akıllı şehir gelişimi için bir Bilgi Ağı Köyü kuruyor. Seul ayrıca şehir sakinlerinin fikirlerini paylaştığı Fix My Street uygulamasını ve Oasis uygulamasını da tanıtıyor. 2017 yılında devreye alınmış olan Bilgi Ağı Köyü, akıllı otobüs durak sistemleri ve IoT Kuluçka Merkezi hareket – enerji ve su verimliliği sağlıyor.
New York: Akıllı Ulaşım Yöntemleri Uygulanıyor
Aktif trafik yönetimi, Citibike bisikletlere özel erişimi ile ulaşım konusunda şehirde akıllı ulaşım yöntemleri uygulamaya başladı. NYC Yeşil Altyapı Programı ile yağmur suyunu toplamak ve kanalizasyon taşmasını engellemek gibi akıllı altyapılar geliştirildi. New York’ta akıllı ulaşım başlığında bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla şehrin trafik akışını düzenleyen Midtown in Motion (Hareketli Midtown), herkes için bilgisayar hedefiyle oluşturulan Akıllı Vatandaş Eğitimi Girişimi kullanılıyor.
Helsinki: İnovasyon Meraklılarına Ev Sahipliği Yapılıyor
Horizon 2020 projesini yürüten ve kazanımlarını EIT Digital ve EIT Climatekic girişimleri aracılığıyla diğer Avrupa şehirleriyle paylaşan Altı Şehir Stratejisi gibi yerleşik inovasyon platformlarıyla akıllı şehir inovasyon projelerine devam ediliyor. Kalasatama inovasyon bölgesi 1.500 inovasyon meraklısını ağırlıyor. Şehir bugüne kadar 30’a yakın yenilikçi bina ve altyapı projesine ev sahipliği yapmış durumda.
Montreal: Akıllı ve Dijital Şehir Ofisleri Açılıyor
Montreal, en iyi akıllı şehir örneklerinin araştırılmasına ve analizine dayalı bir akıllı şehir planı geliştirdi. Ana hedefler arasında; kentsel hareketlilik, vatandaşlara doğrudan hizmet, yaşam ortamı, demokrasi, sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik kalkınma yer alıyor. Je vois Montréal adlı dijital ağ aracılığıyla sakinlerin programa aktif katılımı sağlanıyor.
Akıllı ve Dijital Şehir Ofisi ile inovasyon bölgesi ve eğlence bölgesi dahil olmak üzere şehir ekonomisini destekleyen inovasyon bölgeleri kuruluyor. Turistlerin, tanınmış kişilerin resimlerini Eski Montreal duvarlarına yansıtmasına olanak tanıyan Tarihte Montreal adlı mobil uygulama tabanlı bir proje hayata geçirilmiş durumda.
Boston: Robot Birliği Toplantıları Düzenleniyor
Kent problemlerine yönelik Beta Blocks isimli bir sivil deneme hayata geçirilerek, şehirde yaşayanların birlikte çözümler üretmesi sağlanıyor. Projenin şu anda 4.500’den fazla katılımcısı bulunuyor. Yapay zekâ ve robotik konularının tartışıldığı, kentlinin de katılımcı olduğu robot birliği toplantıları (robot blocks party) düzenleniyor. Ayrıca kentte katılımcılığı artırmak adına düzenlenen Boston’u Hayal Et 2030, kentsel hizmetlerin iyileştirilmesi için geliştirilen mobil uygulamalar, akıllı ulaşım ve ücretsiz Wi – Fi hizmetleri de bulunuyor.
Melburn: Engelli Bireyler Teknolojiyle Takip Ediliyor
Melburn şehrinde de diğer çoğu akıllı şehirde olduğu gibi kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi anlayışıyla akıllı teknolojiler kullanılıyor. Belediye Açık Ulaşılabilirlik Programı kapsamında engelli bireylerin dolaşımını takip edip düzenlemeye yarayan Vision Australia isimli bir şirketle iş birliği yapmış durumda.
Melburn’de ayrıca Accenture ve Microsoft firmaları tarafından girişimciler ve şirketler için düzenlenen akıllı şehir fikir yarışmalarında başarı kazanan projeler, Google Assist ve Amazon Alexa gibi akıllı asistanlarla entegre edilerek şehir yaşamına sunuluyor.
Barselona: Dijital Üretim Teknolojileri Ağı Kuruluyor
Şehirde dijital üretim teknolojilerini öğreten ağlar kurularak nesnelerin interneti teknolojisinden bu yana 58 milyon dolar tasarruf ve 47.000 yeni iş olanağı sağlanmış durumda. Barselona teknolojiye dayalı şehir hizmetleri sunan akıllı bir şehir olma vizyonuyla çalışmalarına devam ediyor. Yenilikçi projelere örnek olarak TERSA Atıktan Biyogaz Enerjisi Üretim Tesisi, 22@ Smart Central Park Bölgesi, Campus Diagonal Besos, Cosmo Caixa Bilim Müzesi ve Vincles programı gösterilebilir.
Şangay: Sağlık Hizmetlerinde Büyük Veriden Yararlanılıyor
Sağlık hizmetlerinin ve sağlık ücretlerinin iyileştirilmesi için büyük veriden yararlanmayı hedefleyen Şangay, veri tabanlarını paylaşıma açarak Çin’in en büyük Sağlık Veri Merkezini oluşturdu. Şangay’da özel firmalar da büyük veri paylaşımı sunuyor. Shanghai 2010 Expo projesi, ulaşım ve güvenlik gibi 40’a yakın kent bilgi sisteminin projeye entegre edilmesiyle oluşturulan en kapsamlı akıllı CBS tabanlı proje konumunda.